Jeetje! Wat staat jouw bureau laag!?

Heb je ook wel eens het gevoel dat je werkplek niet goed staat ingesteld en dat je daardoor pijn krijgt in je nek en schouders?
TNO Arbeid becijferde in 2006 dat zo’n 28 procent van de werknemers wel eens klachten heeft aan de nek, schouders of armen. Als je last hebt, ben je dus niet de enige. 

Ik help dagelijks mensen met RSI-klachten om beter te leren bewegen en daarmee hun klachten op te lossen. Wat mij opvalt, is dat een groot deel van de beeldschermwerkers krom voorovergebogen en met opgetrokken schouders achter de pc of laptop zit. Wat ook opvalt, is dat bijna alle bureaus te hoog staan afgesteld, waardoor je gedwongen wordt om je schouders op te trekken. De meeste mensen doen van alles om van de klachten af te komen – van massages en pijnstillers tot ontspanningsoefeningen. Maar je kunt je natuurlijk afvragen hoeveel nut dat heeft als je acht uur per dag met gespannen schouders achter een te hoog bureau zit.

Zo kun je de juiste hoogte van de bureau bepalen.
Probeer eens, zonder dat er een toetsenbord en bureau voor je staan, in de lucht te typen. Door je armen hoger en lager op te tillen, kun je voelen op welke hoogte je het meest ontspannen kunt typen. De hoogte waarop je makkelijk rechtop kunt blijven zitten met je schouders ontspannen is waarschijnlijk het meest ideaal. Schrik niet als dit een stuk lager is dan je huidige bureauhoogte. Als wij iemand geholpen hebben om zijn werkplek op de juiste manier in te richten, is een veelgehoorde opmerking van collega’s: ‘Jeetje, wat staat jouw bureau laag!’ Wat vooral iets zegt over de gemiddelde bureauhoogte van de collega’s.

Hieronder zie je een afbeelding van iemand die zijn bureau op een logische hoogte heeft staan.

 
Je werkplekinstelling is essentieel, maar niet altijd de oorzaak van je klachten. Houd er rekening mee dat je niet van je klachten afkomt door alleen je werkplek aan te passen, als je een onnatuurlijk bewegingspatroon hebt geautomatiseerd. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat het je niet lukt om je schouders los te laten als je bureau op de juiste hoogte staat. Je moet dan eerst leren hoe je je schouders kunt ontspannen.

Wat vind je van deze hack?
1Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

3 Comments

  • Hein Halfschepel
    Posted 17/08/2010 10:02 am 0Likes

    Hoi Sanne, Mooi dat je je werkplek goed hebt kunnen inrichten! De ruimte tussen het bureau en de bovenbenen kan inderdaad een probleem zijn. Hoe dik is je bureaublad? Een dunner bureaublad kan soms het probleem van de ruimte tussen je bovenbenen en het bureau oplossen.

  • Sanne Roemen
    Posted 11/08/2010 11:24 pm 0Likes

    Hein, ik heb eindelijk mijn werkplek ingericht “zoals het hoort”. En inderdaad, mijn bureau staat belachelijk laag. Ik moest mijn (dure) bureaustoel weg doen en een tienermodel scoren om onder het bureau te kunnen zitten met mijn voeten op de grond. Een voetensteun vind ik niet prettig want dan moet ik ze op een plaats zetten. Daarnaast moest ik allerlei kunstgrepen uitvoeren om mijn beeldscherm van mijn LAPTOP op de goede hoogte te krijgen. Het staat nu op een soort kastje van ikea met daarbovenop een laptop standaard. Met een los toetsenbord en muis is het geheel nu compleet.
    Enige nadeel is dat het bureaublad zo dicht bij mijn bovenbenen zit dat ik niet meer lekker kan verzitten. Was gewend om dan weer op de ene bil, dan weer de andere, dan weer in kleermakerszit etc op te krullen.
    Denk dat die beweeglijkheid mij ook gered heeft van stevige nek, schouder en rugklachten.
    Maar nu zit ik weer zoals ik vroeger moest zitten bij pianospelen en paardrijden en dat voelt goed. Dank dus!

  • dennis @ dicteer.Nu
    Posted 30/06/2010 11:02 am 0Likes

    Denk ook eens aan spraakherkenning op je pc/laptop.
    Door te dicteren i.p.v. te typen voorkom je ook een hoop klachten en is een erg goed hulpmiddel bij verminderde type-mogelijkheden door lichamelijke klachten.

    Bij dicteren kun je een hele relaxte houding aannemen. Je hoeft niet constant je handen op je toetsenbord en muis te houden. Bij gebruik van een headset of handmicrofoon dicteer je teksten die dan door de software omgezet wordt in getypte tekst in de applicatie die op dat moment actief is.
    Niet alleen voor het typen in MS-Wordt maar ook je e-mail kun je dicteren. Surfen op het web kan zelfs met je stem gestuurd worden.

    Kijk eens op Dicteer.Nu of Spraakherkenning.nl voor meer informatie. Of Bel met Dennis Witjas 023 – 529 43 44

Comments are closed.