Kaarsvet gemorst? Zo verwijder je de vlek

Oeps! Een heerlijk etentje, maar dan gebeurt de grootst denkbare ramp: dikke vette kaarsvet-vlekken op je tafelkleed, kleding of meubilair. Wat nu?! Op je tafel wil je natuurlijk geen krassen en op je favo shirtje al helemaal geen achtergebleven vlekken! Laat je avond niet verpesten en maak het jezelf lekker makkelijk met deze easy verwijdertips.

Kaarsvet verwijderen van hout

kaarsvet

Om je houten meubilair niet te beschadigen is het belangrijk om geen scherpe artikelen te gebruiken (duh). Probeer daarin tegen zoveel mogelijk vet met je nagel weg te krabben. Krijg je niet alles weg? Meng dan 1 dl zeepvlokken met 2 dl water om het oppervlak schoon te krijgen. Als laatste optie kun je ook een keukenpapiertje neerleggen en daaroverheen föhnen. Zorg dat je föhn op een lage stand staat, anders word de vlek erin gebrand en ben je de pineut.

Steen of laminaat

Bij een oppervlakte van steen of laminaat is afwasmiddel de beste oplossing. Meng 0,5 dl afwasmiddel met 2 dl water. Als het na de eerste keer niet schoon is, kan je het mengsel net zo vaak gebruiken tot de vlek helemaal weg is.

Tafelkleed

Zit je heerlijk rustig met je wijntje na te genieten van het heerlijke diner, stoot iemand tegen de tafel en zit er kaarsvet op je tafelkleed. No stress! Vouw je tafelkleed in een plastic tasje en laat dit minimaal 2 uur in de vriezer zitten. Daarna krab je het simpel met je nagels van het tafelkleed af. Dit trucje is ook heel effectief voor kaarsvlekken op een bord waar de kaarsen op hebben gestaan.

Kleding

Is het niet op je tafelkleed beland maar op je kleding, dan is het verstandig om het vet eruit te strijken. Leg een papierdoek of koffiefilter boven en onder de vlek. Strijk met een lage temperatuur over het ‘fiasco’. Het papier absorbeert de wax en weg is je vlekkie!

Kaarsvet uit tapijt

Ook dit is te verwijderen door het gebruik van een papierdoek of koffiefilter. Neem dan alleen 4 koffiefilters in plaats van 1. Zet het strijkijzer op de laagste stand en strijk tot de wax volledig is geabsorbeerd.

Uit kandelaars

Bij een kandelaar kan je het beste je oven gebruiken. Zet hem op 75 graden, leg de kandelaar op een bakplaat met een bakpapier eronder en zet hem 20 minuten in de oven. Controleer regelmatig of het goed gaat en of je de kandelaar al eerder uit de over kan halen. Haal de restjes weg met een stukje keukenrol of een papieren doek.

kaarsvet

Glas vol kaarsvet

Bij glas is het verstandig om zo snel mogelijk te handelen als de vlek ontstaat. Als je te traag bent of je komt er te laat achter zal de vlek blijven zitten en dat willen we natuurlijk niet. Bij een product van glas is het ’t beste als je met een warme spons flink gaat boenen. Je kan ook een ruitenkrabber of houtenspatel gebruiken om het vet weg te schrapen. Als dat niet werkt is al laatste optie: spiritus. Laat het even inwerken en je veegt het kaarsvet zo van je glazen plaat af.

Wat vind je van deze hack?
2Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...3Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]