In 10 minuten je vriezer ontdooien

Dit is ‘m dan mensen. Dé klus waar iedereen tegenop hikt: JE VRIEZER ONTDOOIEN! We schuiven het maanden voor ons uit, maar uiteindelijk is er geen ontkomen meer aan. Je vriezer koelt niet optimaal, ruikt een beetje funky en is voor 80% dichtgevroren en  met dik pak ijs. Met deze tips wordt het ontdooien van je vriezer een koud kunstje! In nog geen 10 minuten ben je klaar.

IJsvorming in je vriezer is niet alleen lastig omdat je lades vast komen te zitten, het zorgt er ook voor dat je vriezer minder goed koelt en je producten dus niet goed geconserveerd blijven. Met dit handige stappenplan kun je in no-time je vriezer ontdooien, waarna deze weer koelt als nieuw.

Snel je vriezer ontdooien

  1. Zet je vriezer uit.

  2. Haal de diepvries leeg.

  3. Pak een plantenspuit (een lege Glassex-fles) en vul deze met heet water. Voeg eventueel een beetje allesreiniger toe.

  4. Leg een handdoekje in je vriesvak of -la.

  5. Spuit het hete water op het aangekoekte ijs.

  6. Bik het loslatende ijs eraf met (het liefst een plastic of houten) spatel. Gebruik nooit een scherp mes! De kans is groot dat je uitschiet en dwars door de koelelementen in de wanden prikt.

  7. Herhaal dit tot je, met het hete water en de spatel, al het ijs hebt kunnen losbikken van de wanden.

  8. Verwijder de stukken ijs en neem het overtollige water weg met een doekje.

  9. Droog de boel na met een schone doek.

  10. Zet de vriezer weer aan.

  11. Vul de vriezer weer met producten. Zorg er wel even voor dat je ook al het ijs van de verpakkingen haalt.

Et voila! Je hebt een lege, schone en vooral goed koelende vriezer!

Hoe komt het ijs in mijn vriezer?

De vorming van extra ijs is in de meeste gevallen het gevolg van warme lucht in je vriezer. Overtollig ijs in de vriezer ontstaat doordat watermoleculen in de lucht vastvriezen aan de koude delen van de diepvries. Hoe vaker je de deur van je vriezer opent, hoe sneller overtollig ijs kan ontstaan. In de zomer ontstaat er nog eerder overtollig ijs in de vriezer, doordat de warme lucht die de vriezer binnenkomt als je de deur opent meer watermoleculen bevat dan koele lucht. Dit wordt nog erger als je de deur van je vriezer op een kier laat staan. Hierdoor kunnen de watermoleculen van buiten makkelijk naar binnen en bevriezen. Ook het plaatsen van warme producten in je vriezer kan de vorming van extra ijs bevorderen. Hier komt namelijk vaak een warme damp vanaf, die ook weer meer watermoleculen bevat.

Bespaar energie: ontdooi de vriezer

De ijsvorming is niet alleen hinderlijk. Het vreet letterlijk energie. Je verbruikt zo’n 10 procent meer energie als er een laagje van slechts twee millimeter op het vrieselement zit. Regelmatig ontdooien voorkomt een hoge energierekening en zorgt ook dat schadelijke bacteriën en schimmels niet in het ijs kunnen groeien.

Bonustip: Hoewel vooral in de zomer vaak ijs ontstaat in je vriezer, is het makkelijker om het in de winter te doen. Even de weerkaarten checken en op een koude avond de ingevroren spullen in tas of doos van de nachtvorst laten genieten.

Wat vind je van deze hack?
45Te gek43Leuk9Serieus?13Meh...32Stom

About Author

68 Comments

  • jan
    Posted 19/12/2019 8:35 am 0Likes

    Een paar rotjes in de vriezer gaat nog sneller 😉

  • Ronnie
    Posted 18/12/2019 3:37 pm 0Likes

    Petrolium gestookt warmtekanon voor de vriezer zetten. Binnen 2 minuten klaar. Wel de dweilploeg klaarzetten.

  • Lockpick
    Posted 10/02/2019 12:09 am 0Likes

    Ja goede aanpak, beetje proactief ipv alleen maar zitten wachten tot het ijs gesmolten is 😛

  • Flip
    Posted 22/10/2016 2:39 pm 0Likes

    Sub-tip: doe dit in de winter als het buiten vriest. Dan blijft je diepvries-inhoud gewoon bevroren als je dit in de tussentijd even buiten plaatst.

    • Isabeau Engelaar
      Posted 25/10/2016 9:40 am 0Likes

      Bedankt voor de tip! Dit is zeker handig, nu hebben we gelijk een “leuk” klusje voor in de winter op het lijstje staan.

    • Ramon Bovenlander
      Posted 10/02/2019 12:08 am 0Likes

      Ja dat is slim! 🙂

  • Bosma
    Posted 04/10/2016 9:43 am 0Likes

    Ik plaats m’n vriesproducten in de koelkast (eventueel niet zo bederfelijke waren uit de koelkast halen en in n koelbox met ijspatroon bewaren).
    Vul petflessen met heet water, deze verdelen over de schappen, handdoek voor de vriezen en zo nu en dan het ijs wat al los komt eruit pakken. Gaat behoorlijk snel!

  • M helder
    Posted 17/08/2016 7:41 am 0Likes

    Vries vakken leeg maken en dan met een elektrische verf stripper op afstand verwarmen . (Geleidelijk ontdooien) super handig en snel .

  • Bart
    Posted 04/03/2016 9:31 am 0Likes

    Ik doe het altijd met een föhn.

  • Joran
    Posted 28/08/2013 8:11 pm 0Likes

    Hoi anja,

    Als eerst hartelijk bedankt voor je gouden tip. Ik zit nog wel met wat vragen, ik heb zojuist de vriezer ingespoten met heet water en een groot deel van het ijs kunnen verwijderen. Het is me alleen nog niet duidelijk of ik de handdoek in de vriezer moet laten? Wat is het nut hier van? Moet dit een schone handdoek zijn, of mag het ook een douche handdoek zijn?
    Misschien en stomme vraag, zou ik dit ijs ook kunnen gebruiken om mijn drankjes mee te nuttigen? Gezien de financiele economie lijkt me dit erg nuttig!
    Om het laatste ijs te verwijderen en de glans laag te behouden in mijn vriezer heb ik het eiwit van een ei gebruikt, kreeg deze tip van mn oma! Ziet er weer als nieuw uit!
    Super bedankt namens mijn familie en mn vriezer!

    • Rudy
      Posted 20/09/2020 4:08 pm 0Likes

      De handdoek dient gewoon om het ontdooide water op te vangen en uit te wringen natuurlijk en dit tot alles droog is.
      Losgekomen ijs NIET gebruiken omdat dit bacteriën bevat. Dus in de gootsteen kappen.
      Groetjes Rudy.

  • A.K
    Posted 24/02/2013 2:58 pm 0Likes

    Als je een tafelmodel vriezer hebt en makkelijk in de douche te verplaatsen is (b.v. met een steekwagen) kun je de binnenkant van de vriezer ook met de douchekop met warm water schoonspuiten, gaat dan nog sneller en al het dooiwater vloeit meteen via de afvoer weg en je hoeft je keuken niet te dweilen, hierna hoef je de binnenkant slechts even te drogen. Pas op deze manier wel op dat alleen in de binnenkant spuit met een zachte straal! Doe dit niet bij een koelkast!!!

  • Siep
    Posted 26/11/2012 10:12 am 0Likes

    Al dat gedoe met kokend water en bikken lijkt me helemaal niet goed voor de koelkast/diepvries… Ik heb de stekker er gewoon uit getrokken en laat nu alles geduldig ontdooien. Zo doen mijn ouders dat ook altijd. Wel van tevoren de meeste etenswaren opgemaakt afgelopen week. Wat een lekker geluid, dat gekraak van loslatend ijs 😀

  • Norma
    Posted 12/11/2012 2:58 am 0Likes

    Ga HG diepries snel ontdooier halen verkrijgbaar bij de
    drogist bv Etos rond de 5euro..

    • Evelien
      Posted 12/08/2013 1:56 pm 0Likes

      Dat van die HG vind ik wel een goede tip, zal eens zo’n fles halen.

  • bouchie
    Posted 30/05/2012 12:04 am 0Likes

    Hi mijn koelkast doet et helemaal niet meer. De lampjes branden enzo maar hij wil gwn nie koelen. Moet ik nu ook proberen de vriezer te ontdooien of is ie gwn rijp voor de sloop?

  • Sypie
    Posted 22/02/2012 9:17 pm 0Likes

    Ondanks een oude hack meteen maar ter uitvoering gebracht. Slechts 1,5 kilo aan ijs verwijderd. En dat voor een klein vriesvak (2 laden hoog).

    Het gaat hierbij natuurlijk niet alleen maar om het ontdooien van de vriezer in 10 minuten maar het gaat om de energiebesparing die je hiermee doet. Kleine moeite, het is slechts 20 minuten werk, maar een groot plezier. De energierekening kan niet laag genoeg zijn.

  • Rianne
    Posted 31/01/2012 1:01 am 0Likes

    Bedankt voor de tip. het is een klus waar ik er tegen op zag, maar het is eigelijk heel erg makkelijk.
    Nu het buiten goed vriest zet ik de spullen uit de diepvries gewoon buiten. Het vriest natuurlijk niet altijd en wil je de spullen toch koud houden stop het in een slaapzak.

  • Jip
    Posted 03/11/2011 4:49 pm 0Likes

    Jeetje wat doen jullie allemaal moeilijk zeg…

    Ik gebruik gewoon een Ballon Brander, en nog in geen 10 seconden is de vriezer ontdooit en al het vocht is verdwenen !

    Hier een foto van mijn brander :

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/97/Ballon_brander.JPG

  • Wouter
    Posted 04/10/2011 8:25 pm 0Likes

    @Maud: achterin de koelkast zit waarschijnlijk de koelplaat met daaronder een gootje. Op het laagste punt van het gootje zit een gat, dat zou je eens door kunnen prikken met een satéprikker, zit waarschijnlijk verstopt.
    Is meer fridgehacking dan lifehacking!

    • Maud
      Posted 18/02/2012 7:03 pm 0Likes

      thnx wouter ga t gelijk proberen!!!!

  • derchane en luchenne
    Posted 25/07/2011 1:07 pm 0Likes

    eigenlijk dom de waterspuit gaat langzaam:s:d

  • Maud
    Posted 13/07/2011 4:36 pm 0Likes

    vraagje:ik heb een NO FROST combi koelkast maar ik heb onderin laag ijs en als daar teveel in ligt,loopt t uit mijn vriezer.
    wie heeft er tips??
    wat doe ik fout??
    de koelkast is pas 3jr oud.

  • Berry
    Posted 05/02/2011 1:26 pm 0Likes

    Deur van de vriezer open en dan een heteluchtkanon ervoor.
    Dat is het allersnelst.
    Binnen een paar seconden resultaat

  • coco
    Posted 20/01/2011 2:11 pm 0Likes

    Ik ga die tips van Erik uitproberen:) Nu eerst nog een lasapparaat aanschaffen…

  • Annemarieke
    Posted 06/12/2010 7:53 pm 0Likes

    Nog een tip: doe het ontdooien in de winter, dan kun je je ingevroren spullen gewoon buiten in de vrieskou/ in de sneeuw leggen! Geen half ontdooid vlees enzo!
    Ga nu even de tip van haarfohn uitproberen!

  • Cas
    Posted 21/02/2010 3:10 pm 0Likes

    Een stoomreiniger is helemaal makkelijk, binnen 2 minuten heb je met hete stoom zowel het ijs eruit als de boel gedesinfecteerd. Daarna met een doekje erlangs, gauw weer dicht en voila!

  • rudo van zanten
    Posted 08/01/2010 10:32 pm 0Likes

    tsja, het vriest buiten dat het kraakt, vannacht ook, dus ik heb wat doeken in mn vriezer gelegd en de stekker er uitgehaald. mn spulletjes staan op het balkon, en hebben het denk ik nog nooit zo koud gehad, en mn diepvrieskast, ach die zal morgen wel ontdooid zijn.

  • Michiel
    Posted 04/06/2009 2:08 am 0Likes

    Glycol is koelvloeistof wat je in de auto gebruikt. Giftig en ik heb het liever niet in de vriezer bij mijn etenswaren.

  • marco
    Posted 03/02/2009 5:54 pm 0Likes

    Waar haal je glycol vandaan dan want die tip hoore ik al eerder, kan het niet echt vinden

  • Frans
    Posted 03/02/2009 12:00 pm 0Likes

    Voor dat je de vriezer weer aanzet de binnenkant in smeren met glycol. Hierdoor laat het ijs de volgende keer nog sneller los.

  • Erik
    Posted 02/02/2009 10:58 pm 0Likes

    Zet de vriezer uit

    Verplaats alle omstaande objecten

    Neem een lasapparaat, een plantenspuit met water en een plantenspuit gevuld met wasbenzine.

    Spuit nu de vriezer met een laag wasbenzine, en ontdooi het ijs met het lasapparaat. Blus eventueel uitslaande vlammen met het water.

    Vergeet niet een handdoekje bij de hand te houden, en denk om je wenkbrauwen. Succes!

  • louis
    Posted 12/02/2008 9:57 am 0Likes

    Zet je vrieser uit!

    Zet een bak onderin de vrieser

    Pak een haar droger

    Blaas de warme lucht in de vrieser

    Met een spatel kun je dan zo het ijs los wrikken

    10 min en klaar!

  • Black Angel
    Posted 27/01/2008 8:59 pm 0Likes

    Wat lees ik hier toch allemaal … de levensduur van mijn koelkast vind ik net ff tikkie belangrijker; dat “bikken” kan zelfs met een onschuldig voorwerp al schade toebrengen.
    Nee… doet mij maar op de oude manier: koelkast uitzetten, stekker eruit, flinke pan heet gekookt water onderin (vergeet de lekbakken niet!) en handdoek op de grond vlak voor de koelkast.
    Binnen 1 uur klaar, en… haastige spoed is zelden goed, sorry.

    • m.bouzian
      Posted 31/07/2012 7:17 pm 0Likes

      jullie zijn gek

  • ajw
    Posted 18/01/2008 2:24 pm 0Likes

    Leuke tip, bracht me op een beter idee. Als je toch bezig gaat met een plantenspuit, kun je ook wel anti-vries gebruiken. (Anti-vries wat je normaal voor de autoruit gebruikt). De stoomkoker of bakken met heet water zal ook wel snel gaan 😉

  • hilco
    Posted 13/01/2008 3:45 pm 0Likes

    De fohn is het snelst, even ervoor hangen en klaar…

    • N. Van Loveren
      Posted 01/02/2012 1:47 am 0Likes

      Even ERVOOR !! hangen inderdaad ! Anders heb je tzelfde probleempje ( of goede oplossing)
      als Hans met zijn schoonmoeder had toendertijd

  • Druk typje
    Posted 09/01/2008 11:59 am 0Likes

    Grote diepvriezer met fohn aan randen beginnen , plakken laten zonder bikken zo los en makkelijk in hele stukken weg te gooien. Laatste beetje met schone doek weghalen. Evt. schoonmaken en droogfohnen, anders zie je de volgende dag weer gelijk ijsafzetting. Stoomreiniger moet je eerst halfuur laten aanstaan voor je ermee kunt werken.

  • Muskey
    Posted 08/01/2008 11:52 am 0Likes

    Snelste/makkelijkste methode: stoomreiniger. Misschien niet energiezuinig, maar het ijs blaas je overal tussenuit. Ook ook de slecht bereikbare plekken. Bikken, hakken, breken en beschadigen is verleden tijd. Ik had ook het probleem van een niet goed gesloten deur. Stekker uit de vriezer en de stoomreiniger gevuld en aangezet. Daarna Ik had in 3 minuten alle 3 bakken/laden los en ca 5 minuten later alle ijs weg. Daarna nog droog vegen en en op laten drogen. Het gaat zo snel dat de producten in de laden nog volledig ingevroren zijn.

  • Hans
    Posted 07/01/2008 2:53 pm 0Likes

    Handige tip. Vooral omdat vroeger (met langzaam ontdooien) ook altijd het lijk van mijn schoonmoeder een beetje begon te ontdooien…

  • Kees
    Posted 06/01/2008 11:03 pm 0Likes

    Ik denk niet dat heet water dat via een plantenspuit of welke andere vernevelaar dan ook, nog veel rest warmte heeft, dus lijkt mij het effect minimaal.

  • Al Gore
    Posted 05/01/2008 6:58 am 0Likes

    In a while, you can do this free of charge just by leaving the door open for a little while. Our globe will get so hot you won’t need any extra heat sources yeeeeahhh. By the way: Does anybody know how to write “potatoes”?

  • Erik
    Posted 03/01/2008 7:43 am 0Likes

    Ik vul mijn vrieslades met kokend water uit de waterkoker, vriezer dicht, even wachten en klaar 🙂

  • Rinus
    Posted 27/12/2007 11:55 pm 0Likes

    ik bedoel 110 euro….

  • Rinus
    Posted 27/12/2007 11:54 pm 0Likes

    Ik heb geen vriezer. Loop iedere dag uit mijn werk even langs de winkel. Ik heb uitgerekend dat dit mij ongeveer 1100 euro op jaarbasis bespaart. Misschien ook het overdenken waard?

    • N. Van Loveren
      Posted 01/02/2012 1:36 am 0Likes

      1100 euries ??
      Vlgs. mij ben jij niet helemaal FRIS ??!!

    • N. Van Loveren
      Posted 01/02/2012 1:41 am 0Likes

      En bovendien… HAHA !! 1100 euro.
      Wat betaal jij dan eigenlijk wel aan je TOTALE energie-bill per jaar ?

  • Yrrah
    Posted 22/12/2007 5:53 pm 0Likes

    Check even of er een uitlooptuitje op de bodem van het vriesvak zit. Bij mijn Miele (vrieskastgedeelte van combi) trek je het tuitje naar buiten, zet er een schaaltje onder waar het dooiwater in loopt. Geen gedoe met handdoeken en dweiltjes.

    De haarföhn is mijn favoriete ontdooiversneller. Pas wel op met water en elektrische hulpmiddelen !!

    De bevroren spullen zet je het beste even tijdelijk buiten.

  • Rogier
    Posted 21/12/2007 5:28 pm 0Likes

    Stap 1. Spullen uit de koelkast / vriezer halen (ik heb een combinatiekoelkast is niet zo groot).

    Stap 2. Pull ze plug!

    Stap 3. Leg een handoek oid erin (onder een teiltje).

    Stap 4. Leave ze koelkast alone

    Stap 5. Komt terug na een uur ofzo, verwijder eventuele restanten ijs, even droogmaken met een doek. Spullen er weer in en klaar is kees.

    Totale tijd aan energie wat je erin steekt? Hooguit 10 minuten.

    Moeilijk doen met een plantenspuit en heet water.. pff.. Zorg gewoon dat je koelkast niet te vol staat op het moment supreme.

  • Menno
    Posted 20/12/2007 11:52 pm 0Likes

    Had onlangs dat de deur van de vriezer niet goed gesloten was met als gevolg extra veel ijsvorming. Zo erg dat de deur niet meer dicht kon, geen ander optie dan te ontdooien dus. Helaas ook erg weinig tijd want zou later die dag voor 2 weken op vakantie.

    Groente stomer op de onderste plank, deur op een kier en 20 minuten later (grote vriezer met tenminste 5 cm ijs overal) alles gesmolten en in de onderste lade gedrupt. 5 minuutjes schoonmaken en vriezer weer aan.
    job done.

  • Jeroen
    Posted 20/12/2007 10:10 am 0Likes

    Ik gebruik altijd de verfstripper op de laagste stand.
    Een meter voor de vriezer op een kruk leggen (mijn vriezer zit onderin de koelkast), handdoeken onderin en na een kwartier is alles eruit en droog.

  • Maaw
    Posted 17/12/2007 6:04 pm 0Likes

    Ehm, …..Tsja, ik heb een no-frost vriezer gekozen bij aanschaf.

    Is aan te raden…….

  • Onno
    Posted 17/12/2007 11:14 am 0Likes

    Ik heb altijd geleerd dat je nooit met spatels en dergelijke in de vriezer moet hakken, de kans op schade blijft bestaan, en als je lekaage hebt in je koelsysteem ben je aan een nieuwe vriezer toe. Bovendien een flinke puinzooi.
    Wij doen altijd met heet water inderdaad, en di epaar minuten extra heb ik allang teruggewonnen met Getting gthings done. Ik vraag me sowieso af of geen tijd een excuss is. de handelinen die je moet doen zijn hetzelfde hoe je ook ontdooit. en als je een bakje heet water (of de ventilator) gebruikt ga je tussendoor even wat anders doen, of even niks, ook lekker hoor!

    Geniet van het leven, vooral als je even niks hoeft!

  • Leo Cohen
    Posted 15/12/2007 10:31 pm 0Likes

    Gewoon een haardroger gebruiken. Dat helpt ook vlug met het ontdooien!!!!
    LC.

  • Peter
    Posted 15/12/2007 9:20 pm 0Likes

    Een helicopter in de hoogspanningsmast doet ook wonderen, automatisch ontdooien in 48 uur

  • Marc
    Posted 15/12/2007 6:35 pm 0Likes

    Waxinelichtje in een lege vriezer plaatsen.
    Deur op een kiertje.
    Binnen een paar minuten resultaat.

    • Ruben
      Posted 10/03/2013 7:12 pm 0Likes

      Thanks!!!!

    • Bas Hania
      Posted 04/03/2016 12:47 pm 0Likes

      ?Sow simpel??!!

  • Carel
    Posted 15/12/2007 6:09 pm 0Likes

    Wij halen al jaren voor ontdooien de spullen eruit (zoveel mogelijk samen in in een paar grote badlakens wikkelene om koud te houden) en dan een tafelventilator voor de open deur. Ook dan eventueel met een spatel het ijs losmaken. Misschien kost het 5 minuten meer tijd, maar doordat er geen heet water wordt toegevoegd blijft de kliederboel met water en lekkage vrijwel gehee achterwege. De tafelventilator is ook een ideale vervanger van de droogtrommel: de was aan een uitvouwbaar, vrijstaand rek ophangen, ventilator ervoor, en het is droog in iets meer tijd en tegen een fractie van de energiekosten.

  • Alwin
    Posted 15/12/2007 3:06 pm 0Likes

    Ik deed er ietsje langer over, maar goed. De tip heeft me wel geholpen tot het doen van de vriezer. Het kon er mooi even tussendoor deze zaterdagmiddag. Ik had het van ’t zomer al moeten doen! Nu voor de kerst maar even…

    En nu staat ‘ie weer op “Super Frost”-mode om de schade te beperken 🙂

  • oostpost
    Posted 15/12/2007 2:34 pm 0Likes

    Handig maar niet perse hygienisch. Met alle waterdamp die je zo in je ijskast/vriezer veroorzaakt is deze methode ideaal om schimmels in de ijskast te bevorderen/rijp in de vriezer te veroorzaken. Handig dus voor snel, maar daarna de tijd nemen om het apparaat op kamer temperatuur te laten komen, heeft wat betreft andere aspecten de voorkeur. Je hebt al erg veel tijd gewonnen met het hete water om het ijs los te maken.

    Als je 1x per jaar ontdooit, doe het dan bij voorkeur in de winter op een hele koude dag, dan kan je zonder al teveel gedoe alle spulletjes uit de ijskast goed houden door ze eenvoudigweg buiten (hoog en uit de zon) in een doos te laten staan.

    En voor de levensduur van je apparaat schijnt het ook beter te zijn. Een goede verkoper kan je dat helemaal uitleggen. Ik ben meteen afgehaakt bij die uitleg, omdat het op mij toch niet van toepassing was.

  • Pieter
    Posted 15/12/2007 2:31 pm 0Likes

    Pannen met heet water en een föhn voor de lastige plekjes. Vergeet niet het ontdooislangetje dat op veel koelkasten zit uit te trekken en een opvangbak daaronder te zetten.

  • buxx
    Posted 15/12/2007 12:05 pm 0Likes

    Ik doe het ook altij met een bakje heet water, wel even een handdoeje erin anders is er kans dat de boel overstroomt.
    Na het plaatsen van het bakje, of de bakjes, wel de diepvriesdichtdoen trouwens.

    Denk dat ie er ongeveer 13 minuten over doet, iets langzamer dus. Hoewel ik het wel weer win op het losbikken, dat hoeft namelijk niet met deze methode.

  • Robbert Zoon
    Posted 15/12/2007 11:42 am 0Likes

    Helemaal goed deze tip, laat ik nu net toe zijn aan het ontdooien van mijn vriesvak. Thanx!!!

  • Marco Tieleman
    Posted 15/12/2007 10:45 am 0Likes

    Je krijgt er een extra goed gevoel bij als je je beseft dat je energiegebruik daarna een stuk lager is. Veel ijsafzetting in je vriesvak verhoogt je energiegebruik namelijk aanzienlijk!

  • Jan Jacobs
    Posted 15/12/2007 10:35 am 0Likes

    Leuke tip !

    Wij zetten op elk schap een potje met heet water. Zodat er een hete luchtcirculatie komt. Ik denk in combinatie met de plantenspuit met heet water zal het voor ons nog sneller lukken.

    Bedankt voor jouw tip.

    Groetjes
    Jan

Comments are closed.