Kind bezig houden? Een paar tips voor iedereen met thuiszittend kroost

Nu de deuren van de (basis)scholen dicht zijn, kan dat voor een kind natuurlijk aanvoelen als een soort vakantie. Maar dan zonder vriendjes… en zonder buitenactiviteiten… en zonder bezoek aan of van familie. Zie ze maar eens bezig te houden! Hangt jouw kind nu ook als een blok aan je been en ben je bang dat ze nu een leerachterstand oplopen? Met deze activiteiten blijven je kinderen leren én is er meer tijd voor je eigen werkzaamheden.

Leuk & leerzaam

 • Bowlen met waterflessen: Vul tien lege flessen met water en neem een bal. Zet de flessen in de bekende opstelling en laat het kind de bal rollen en proberen zo veel mogelijk flessen om te gooien. Vraag dan: “Hoeveel flessen heb je omgegooid?” “Wie heeft er meer / minder / evenveel?”
 • Zingen, dansen en muziek luisteren: Zowel Nederlandse als anderstalige liedjes kun je je kinderen laten beluisteren en op laten dansen.
 • Proefjes doen: Op internet zijn verschillende simpele proefjes te vinden waarbij je huis-tuin-en-keukenmaterialen kunt gebruiken.

Taal

 • Letterspeurtocht: Schrijf of typ diverse letters op een A4’tje en hang deze op in huis. Laat het kind op zoek gaan naar de letters en aanstrepen op het blad als de letter is gevonden.
 • Samen spelen: Tijdens het spelen gebruiken kinderen veel taal. Speel daarom winkeltje, dokter, buschauffeur, bibliotheekje en ga mee in de fantasie van het kind. Benoem de handelingen en stel vragen. Hiermee kun je niet verder met je eigen werkzaamheden, maar ja: je moet zelf natuurlijk ook af en toe even pauze nemen.
 • De Voorleeshoek: Om de dagen voor de kinderen thuis leuk en leerzaam te maken, is De Voorleeshoek drie weken gratis beschikbaar voor iedereen. Meld je aan met je naam + e-mailadres, daarna ontvang je jouw inloggegevens.

Rekenen

 • Samen koken: Kinderen leren veel door te doen, dus betrek ze bij het koken! Het moet toch gebeuren, dus waarom niet samen? Zoek de benodigde ingrediënten bij elkaar, bekijk hoeveelheden, weeg af, snijd samen en bespreek alle handelingen. Maak bijvoorbeeld samen een pizza en beleg deze met verschillende ingrediënten.
 • Op speurtocht in huis: Verstop dingetjes door het hele huis en laat het ze in een bepaalde volgorde zoeken.
 • Speelgoed sorteren (opruimen): Zelf opruimen kan een leerzame activiteit zijn. Sorteer speelgoed op kleur, soort of vorm. Dat is niet alleen goed voor je kind, het scheelt ook jou weer tijd. Win-win!

kind

Kind bezig houden met een snufje schermtijd…

Apps:

 • Tinytip: Kinderen kunnen er spelletjes spelen en als ouder kun je zelf spelletjes maken.
 • YouTube Kids: Kinderen kunnen op een veilige manier YouTube kijken.
 • Quiver Vision: Print een kleurplaat vanaf de website van Quiver uit en kleur deze in. Met de app kun je de kleurplaat scannen en verschijnt er een projectie op de kleurplaat
 • LetterSchool: Leer spelenderwijs letters schrijven.
 • Leer nummers: Leer de cijfers van 1 tot 9 door spelletjes. Hierbij oefenen de kinderen ook oa hun fijne motoriek.

Handige websites:

Nog wat handige tips

Probeer thuis voor een duidelijk ritme te zorgen en je kind verantwoord bezig te houden. Op een normale schooldag werken leerkrachten met een duidelijke dagindeling, wat zorgt voor rust en regelmaat. De kinderen weten hierdoor waar ze aan toe zijn en wat ze van een dag kunnen verwachten. Probeer ’s ochtends met de kinderen te bespreken welke dag het is en welke activiteiten die dag op de planning staan.

kind

Heeft jouw kind toch wat meer uitdaging nodig? Check dan ons artikel over hoe je ukkie kan leren programmeren!

 

Tell Us What You Think
0Te gek8Leuk1Serieus?1Meh...3Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]