Lange stukken tekst kun je afkorten met Fingertips

Als je sneller wilt werken is het makkelijk om te weten hoe je Fingertips (Windows) kunt gebruiken om lange woorden, complete zinnen of hele lappen tekst in te voeren door slechts een afkorting in te tikken.

Tijdens onze trainingen laat ik vaak een korte demo zien van Fingertips. Omdat zo’n demo kort is – en mensen toch knap enthousiast worden van die paar minuten – wil ik hier op Lifehacking ook wat meer schrijven over het tooltje.

In dit artikeltje leg ik uit hoe je tijd kunt besparen met de Fingertype functionaliteit van Fingertips. Zo type ik bijvoorbeeld alleen maar “rte” in, om die vervolgens automagically te zien uitgroeien naar de complete routebeschrijving naar ons kantoor. Heel handig in e-mails.

Fingertips installeren

1. Als je Fingertips nog niet hebt geïnstalleerd, zal dat eerst nog even moeten gebeuren. Je kunt dit programma gratis downloaden van www.getfingertips.com.

2. Aan het eind van de installatie kun je aanvinken dat je Fingertips meteen wilt starten, doe dit.

Fingertips instellen

Om Fingertype te gaan gebruiken, moeten we het eerst even aanzetten in Fingertips.

1.  Druk Ctrl + Grave om het Fingertips schermpje te tonen (Het Grave teken (`) staat vaak op de toets links van het cijfer 1 of links van de spatiebalk. Vaak staat de Grave op dezelfde toets als het golfje ~).

Je krijgt nu het volgende dialoog van Fingertips te zien:

snag-0065.png

2. Druk op Alt + E voor setup.

3. Druk daarna op Alt + 4 om naar de Miscellaneous pagina te gaan.

6. Vink daarop de volgende optie aan:

 • Use Fingertype

snag-0020.png

Je kunt ook meteen “Start Fingertips automatically when Windows starts” aanvinken, maar let op: als je op Vista te weinig rechten hebt kan Fingertips die instelling niet opslaan. Daar krijg je dan netjes een melding van.

7. Druk Alt + O voor Ok

Uiteindelijk kun je nog op Escape toets op je toetsenbord drukken om het nog openstaande Fingertips dialoogje weg te laten gaan.

Maak een afkorting voor een stuk tekst

1. Selecteer de tekst die je een afkorting wilt geven in je webbrowser, in een e-mail of een tekstdocument en druk op Ctrl + C om die tekst naar het klembord te kopiëren. Ik doe dat zelf vaak vlak nadat ik ‘m voor de zoveelste keer heb ingetikt en bedenk dat ik er nu toch echt een afkorting voor wil maken. Bijvoorbeeld:

Vriendelijke groet,
Jouw eigen naam

2. Druk Ctrl + Grave om Fingertips te activeren.

3. Type in Fingertips de afkorting in die je wilt gaan gebruiken, maar dan met een punt ervoor. Bijvoorbeeld:

.vg 

snag-0018.png

4. Druk dan op Alt + E voor Edit.

In het dialoog wat je dan ziet zijn zowel de afkorting als de tekst die je met de afkorting wilt oproepen al ingevuld.

snag-0019.png

5. Druk Alt + O voor Ok.

6. En druk weer op je toetsenbord op de Escape toets om het nog openstaande Fingertips dialoog te sluiten.

   

Het gebruik 

Overal waar je nu vg intypt met een spatie erachter (de punt hoeft er dus niet voor), zal dit door Fingertips vervangen worden door de hele tekst die je aan die afkorting hebt gehangen. Handig bij het schrijven van e-mails, maar het werkt ook in Word, in Kladblok en op allerlei andere plaatsen in Windows.

Op de één of andere manier doet Internet Explorer 7 wat moeilijk. Dat omzeil ik vaak door het Fingertips schermpje te openen met Ctrl+Grave, dan een punt plus de afkorting in te tikken en dan op Enter te drukken. Dan gaat het meestal wel goed. En anders kun je daarna de hele tekst met Ctrl+V van het klembord plakken.

Zelf probeer ik afkortingen zoveel mogelijk zo te verzinnen dat ik ze eenvoudig kan onthouden omdat ze kloppen bij de inhoud van de afkorting.

idd -> inderdaad
vg -> Vriendelijke groeten
meurl -> de URL van de me(ereffect) website

Ik gebruik Fingertype zelf ook om snel naar een bepaalde map te navigeren waar ik bestanden wil opslaan, zie ook mijn eerdere artikeltje daarover hier op Lifehacking.nl. 

Enjoy!

Wat vind je van deze hack?
2Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

47 Comments

 • Fokke
  Posted 20/10/2011 7:56 pm 0Likes

  Bij mij levert het geen fout op. Kun je het nog een keer proberen?

 • Piet van Ool
  Posted 20/10/2011 8:20 am 0Likes

  De genoemde site levert nu alleen een foutpagina op:
  Server Error in ‘/’ Application.

  Kan iemand dat ergens melden?

 • Taco Oosterkamp
  Posted 28/02/2011 3:17 pm 0Likes

  Dag Francis,

  Je kunt je vragen over Fingertips het beste stellen in het forum, via de website: http://www.getfingertips.com

  Groeten, Taco

 • Francis Moeris
  Posted 18/02/2011 1:30 am 0Likes

  Taco,
  ik heb het probleem dat ik meermaals de afkorting plus tab moet typen in plaats van spatie voordat de afkorting uitklapt.
  Ik maak gebruik van office 2007 met xp professional als OS.
  Op een andere PC geinstalleerd (enkel met Open Office, dus geen MS office) en xp home edition als OS en hier werkt het helemaal niet. Het uitklappen werkt evenmin in Windows Live Mail client.
  Ik ben wel enthousiast over het potentiëel van fingertips, maar het werkt blijkbaar niet op beide PC’s.
  Alvast bedankt voor je hulp
  Francis Moeris

 • Miet
  Posted 03/02/2011 4:32 pm 0Likes

  Hoi,

  Ik las in je reply van 17/12/2008 dat je weet hebt van iemand waarbij fingetype niet werkt. We ik ben ook zo iemand. Ik heb al vanalles geprobeerd (Use fingertype is aangevinkt, ik heb al met de restore clipboard slider gepruld, tabs i.p.v. spaties, …) maar het wil niet werken. Bestaat hier al een oplossing of verklaring voor? Of iets anders dat ik nog eens kan proberen?

  Groetjes,
  Miet

  • Niels
   Posted 16/07/2012 12:24 pm 0Likes

   In Windows 7 werkte Fingertips bij mij ook niet. Afkortingen werden niet omgezet in text.
   Dat heb ik opgelost door in de Windows zoekbalk / Windows knop ‘Fingertips’ te typen, vervolgens klik je met rechtermuisknop op de snelkoppeling naar Fingertips, klik op ‘eigenschappen’. Klik op tabblad ‘Compatibiliteit’ en zet een vink bij ‘Dit programma als Administrator uitvoeren.’
   Fingertips herstarten en het werkt weer.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 26/08/2010 2:27 pm 0Likes

  Dag Ceriel, Fingertips is helemaal geen plug-in voor Outlook 🙂
  Maar op de Fingertips support ning (via http://www.getfingertips.com) vind je een aantal mensen die Fingertips vanaf hun USB stick gebruiken.
  Succes! Taco

 • Ceriel
  Posted 06/07/2010 11:14 am 0Likes

  HoiHoi!

  is er ook een portable versie van Fingertips? Ik krijg Fingertips hier op ’t werk namelijk niet door de Software Review Board heen. Motivatie: “IT policy: no additional MS Outlook plug-ins”

  vriendelijke groet,
  Ceriel Mocking

 • Ingrid van den Boogaard
  Posted 27/03/2010 11:34 pm 0Likes

  @taco Dank je Taco, in Firefox werkt het idd prima! Blij mee 🙂

 • Taco Oosterkamp
  Posted 27/03/2010 12:32 pm 0Likes

  Dag Ingrid, de afkortingsfunctie (Fingertype genaamd) in Fingertips werkt nog niet met Internet Explorer 7 en 8. Als je Gmail in Firefox gebruikt zou het wel moeten werken.

  En anders zou je kunnen kijken naar Type Pilot. Dat programma werkt wel in IE7/8.

  Succes! Taco Oosterkamp

 • Ingrid van den Boogaard
  Posted 27/03/2010 11:08 am 0Likes

  Ben al tijdje op zoek naar soortgelijke software die goed werkt ism Vista en Gmail.
  Heb Fingertips geprobeerd maar werkt vooralsnog niet in Gmail bij mij.
  Weet iemand hoe ik dit wel kan laten werken, eventueel met andere software?

 • Taco Oosterkamp
  Posted 17/12/2009 9:10 pm 0Likes

  @Stefan – dit zijn goede vragen voor het supportforum van Fingertips, wat je via de website kunt vinden. Fingertips ondersteunt inderdaad geen @, maar # kun je gewoon gebruiken aan het begin van een afkorting. Fingertips werkt alleen met niet-opgemaakte tekst, dus een html-link automatisch laten omzetten zal helaas niet lukken.

  @Wilson – voor jou hetzelfde, maar je hebt die instelling in het Opties schermpje blijkbaar al gevonden 🙂 En leuk dat je steeds enthousiaster wordt!

 • Wilson
  Posted 17/12/2009 8:17 am 0Likes

  Ik heb het al gevonden

  Groet,
  Wilson

 • Wilson
  Posted 16/12/2009 3:44 pm 0Likes

  Hoi,

  ik gebruik sind vandaag Fingertips en begin steeds enthousiaster te worden!
  Ik heb wel een vraagje. Ik wil graag dat een bepaalde URL altijd in Google Chrome opgestart wordt. Dit lukt me niet Op de een of andere manier pakt ie elke keer IE. Is hier een trucje voor?

  Alvast bedankt.

  Wilson

 • Stefan van der Fange
  Posted 16/12/2009 11:08 am 0Likes

  Beste Taco,

  Ik ben sinds enige tijd ook gebruiker van fingertips, met name het “type” deel ervan.
  Ik heb een paar meldingen/vragen:

  Eén:
  Ik zag een presentatie van Martijn Aslander, en hij had gebruikte @ of # voor elke afkorting (zodat je zeker weet dat je met een fingertype-commando bezig bent), maar als ik die tekens gebruik werkt het niet. Of werkt dat alleen bij Textexpander op de mac?

  Twee:
  Kan ik er voor zorgen dat html code werkt in fingertype? Als ik een link wil maken, naar een leuk artikel op lifehacking bv, met dan wordt dat nu gewoon uitgetyped.

  Met vriendelijke groet,

  Stefan van der Fange

 • Taco Oosterkamp
  Posted 02/09/2009 9:03 am 0Likes

  Dag Arend,

  Leuk dat je blij bent! Fingertips slaat z’n bestanden in principe op in Mijn Documenten\Fingertips. Daarvandaan kun je ze kopiëren naar een andere PC (in dezelfde directory).

  Alleen moet je Fingertips voor het kopiëren even afsluiten (Alt+X in het commandoschermpje) als je wilt dat hij die nieuwe bestanden inleest. Bij het sluiten slaat Fingertips namelijk altijd de in-memory database op in die bestanden. Dus als je Fingertips niet afsluit, overschrijft hij bij het sluiten gewoon de bestanden die je net hebt gekopiëerd.

  Overigens kun je in fingertips.ini instellen waar de bestanden moeten staan.

  Succes ermee!
  Taco Oosterkamp

 • Arend van Dijk
  Posted 26/08/2009 4:47 pm 0Likes

  Zojuist Fingertips geinstalleerd, geweldige tools. Maar is het ook mogelijk om een backup te maken van al de ingevoerde ‘fingertips’, zodat ik deze ook op mijn notebooks en werkpc kan zetten? Of moet ik op elke pc alles invoeren?

  Vriendelijke groet,
  Arend van Dijk

 • Taco Oosterkamp
  Posted 24/07/2009 7:36 am 0Likes

  Dag Floor,

  Goed idee. Wil jij dit artikel vertalen in het Engels en naar me sturen? Dan zet ik het erin.

  Groeten,
  Taco

 • Floor Scheffer
  Posted 23/07/2009 12:04 pm 0Likes

  Beste Taco,
  Dit is een erg handige introductie hoe met Fingertype te starten. Met alleen de helptekst van Fingertips kwam ik er niet uit hoe ik Fingertype aan de praat kreeg. Het lijkt mij handig deze tekst als introductie aan de helptekst toe te voegen.
  Groet,
  Floor

 • Taco Oosterkamp
  Posted 09/07/2009 9:54 am 0Likes

  En nog als aanvulling op wat Andre schrijft: je kunt tegenwoordig in fingertips.ini opgeven waar de databases met commando’s moeten worden opgeslagen. Dat kan dus ook op de USB stick zelf.

 • Andre Siccama
  Posted 08/07/2009 12:35 pm 0Likes

  Voor alle ambtenaren die fingertips wel graag willen gebruiken, maar dit niet kunnen doen, omdat hun netwerkomgeving het niet toelaat, kun je het volgende doen.

  Thuis downloaden. Installatieprogramma op een usb-stick zetten. Installeren op je usb-stick. En vervolgens op je werk je usb inpluggen en op fingertips dubbelklikken.

  Bij mij werkt dit en ik ben nu aan kijken of fingertips voor mij een toegevoegde waarde kan hebben.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 19/12/2008 5:26 pm 0Likes

  Dag Janine, wat leuk om te horen!

  En als je ze verder enthousiast krijgt, zijn jullie natuurlijk van harte welkom bij onze meereffect training (http://www.meereffect.nl/training).

  Goede feestdagen en een heel zinvol en effectief 2009 gewenst,
  Taco Oosterkamp

 • Janine
  Posted 19/12/2008 4:21 pm 0Likes

  Beste Taco,

  Bedankt voor je snelle reactie en de goede tip. Het werkte inderdaad meteen.

  Gisteren heb ik mijn collega’s het principe uitgelegd van het boek Elke dag je hoofd en inbox leeg. Het is zeer enthousiast ontvangen. Vandaag zijn er meteen nieuwe mappen en werkbalken aangemaakt!

  We gaan je nieuwe ontwikkelingen zeker volgen.

  Met vriendelijke groet,

  Janine van Driel Krol
  Stichting C3

 • Taco Oosterkamp
  Posted 17/12/2008 12:20 pm 0Likes

  Dag Janine,

  Nee, het is waarschijnlijk geen beginnersfout, maar een instelling in Fingertips.

  Je kunt in het Opties Dialoog (via Alt+E), op het vierde tabje (Miscellaneous) de optie “Use Fingertype” aanvinken. Waarschijnlijk werkt het dan wel.

  Overigens weet ik van twee mensen dat het zelfs dan bij hen niet werkt. Bij één van hen werkt het wel als hij de Tab-toets intikt na een afkorting, in plaats van spatie. Bij de ander werkt het helemaal niet. Heel vreemd, want er zijn wereldwijd duizenden gebruikers van Fingertips.

  Waarom moet je dit aanvinken? Dat heeft ermee te maken dat Fingertype al je toetsaanslagen moet bekijken om te zien of je toevallig zo’n afkorting gebruikt ergens. Niet iedereen wil dat, dus vandaar dat het een optie is.

  Overigens is Fingertips geen spyware ofzo. Behalve het vervangen van afkortingen door complete teksten gebeurt er niets met wat je intikt.

  Helpt dit?

  Groeten,
  Taco Oosterkamp

 • Janine
  Posted 16/12/2008 3:14 pm 0Likes

  Vorige week na het lezen van Elke dag je hoofd en je inbox leeg ook het programma fingertips geinstalleerd. Het lukt me alleen nog niet om de stukken tekst te voorschijn te krijgen na het intypen van de afkorting. En dat leek me nou juist zo handig! Ik heb het geprobeerd in Word en Outlook met en zonder spatie eracter en met en zonder punt ervoor.
  Het is vast een beginnersfout. Heeft iemand een tip?

 • Taco Oosterkamp
  Posted 06/05/2008 9:54 am 0Likes

  Dag Freerk, ik heb geen mail van je gekregen, maar dat is misschien toch wel de handigste manier van communiceren over dit soort problemen.

  Welke foutmelding krijg je precies?

  Ik verwacht een nieuwe versie van Fingertips voor eind juni, maar ik geef geen garanties.

  Vriendelijke groet,
  Taco Oosterkamp

 • Freerk
  Posted 05/05/2008 11:09 pm 0Likes

  Hoi Taco,

  Bedankt voor je reactie.

  Het is inderdaad de ActionClientDataSet foutmelding, maar het bestand die jij benoemd is bij mij 7 bytes groot. Ik heb hem verwijderd maar helaas is het euvel niet verholpen.
  Fingertips verwijderen en opnieuw installeren heeft ook niet tot een oplossing geleid.

  Wanneer komt de nieuwe versie van Fingertips uit?

  Groeten,
  Freerk Terpstra

 • Taco Oosterkamp
  Posted 02/05/2008 9:55 am 0Likes

  @Freerk – hmmm, dat blijft een lastige. Op mijn computer (Vista) werkt Fingertype niet in Internet Explorer 7, als ik daar een afkorting in wil gebruiken open ik het Fingertips window, type een punt (.) met daarachter de afkorting en druk ik op Enter. Dan werkt het wel. Dit heeft waarschijnlijk te maken met extra beveiliging in IE7, maar zeker weet ik het niet.

  Verder geldt sowieso dat dit toetsen afvangen en vervangen een beetje tricky is door heel Windows. Mocht je een bepaalde situatie herkennen waarin het steeds niet werkt, laat het dan weten, dan kijk ik ernaar.

  Je mail heb ik niet gekregen. Maar dikke kans dat het om een foutmelding van de ActionClientDataSet gaat. In dat geval is waarschijnlijk het bestand fingertips.actions.db 0 bytes groot (in Mijn Documenten\Fingertips). Je kunt dat bestand wissen, of een backup terugzetten. In de volgende versie van Fingertips moet dat volautomatisch gaan.

  Die volgende versie van Fingertips gaat trouwens nog meer moois bevatten: een ingebouwde Twitter-client, scripting, het automatisch lezen van het Startmenu en meer…

  Graag gedaan. Ik kan zelf niet meer zonder 🙂

  Groeten,
  Taco

 • Freerk
  Posted 02/05/2008 12:18 am 0Likes

  Hoi Taco,

  Het gaat bij mij niet om favorieten, maar om de afkortingen die ik gebruik. Ik heb dus wh als afkorting voor http://www.hotmail.com. Die afkorting kan ik dus overal gebruiken, Word, internet Explorer enz. Maar het probleem is dat de afkortingen niet altijd werken. Dat is vrij frustrerend aangezien ik dan drie keer de afkorting moet invullen.

  De laatste dagen krijg ik ook een foutmelding bij het opstarten. Als het goed is heb je daar een mailje van gekregen. Zo niet, laat het me weten.

  Voor de rest: Bedankt voor dit handige programmatje.

  Groeten,
  Freerk

 • Taco Oosterkamp
  Posted 28/04/2008 4:08 pm 0Likes

  Dag Freerk,

  Ik ken het probleem niet wat je beschrijft. Heb je de favoriet aangemaakt in Firefox? Dat zou het punt kunnen zijn. Deze versie van Fingertips leest namelijk alleen favorieten van Internet Explorer. Dat zou wel eens kunnen veranderen in een volgende versie trouwens 🙂

  Groeten,
  Taco

 • Freerk
  Posted 26/04/2008 2:22 pm 0Likes

  Ik gebruik Fingertips al geruime tijd. Het nadeel dat ik ervaar is dat afkortingen soms wel en soms niet werken. Weet iemand hoe dit kan?
  Ik heb bv. wh opgeslagen om de site http://www.hotmail.com op te vragen. Maar als ik wh in de adres balk invoer pakt hij hem soms wel en soms niet. Ik gebruik Firefox. Weet iemand hoe ik dit kan oplossen?

  Bedankt,
  Freerk

 • Taco Oosterkamp
  Posted 18/04/2008 10:00 am 0Likes

  @Erwin,

  Dat kan inderdaad, maar het nadeel is dat je afkortingen dan alleen in Word werken (en eventueel in Outlook als je Word als je maileditor gebruikt), maar vooral dat de teksten niet zolang kunnen zijn.

  Met Fingertips, Type Pilot, of TextExpander kun je complete routebeschrijvingen van tientallen regels, of complete paragrafen van mails met een afkorting oproepen.

  Ik heb Autocorrectie veel gebruikt, maar ben daar sinds ik Type Pilot gebruikte zelf acuut mee gestopt.

  Groeten,
  Taco Oosterkamp

 • Erwin
  Posted 17/04/2008 9:00 pm 0Likes

  In Word kun je volgens mij beter de autocorrectie van Word zelf gebruiken, toch?

 • Rogier
  Posted 15/04/2008 2:23 pm 0Likes

  Bedankt voor het delen Taco! En bedankt voor jou tip Hein… ben ook een Apple gebruiker 🙂

  Ik gebruik trouwens voor echt lappe tekst, of voor bijvoorbeeld mijn openid Quicksilver samen de shelf plugin… erg handig!

  Gr

 • Taco Oosterkamp
  Posted 15/04/2008 10:49 am 0Likes

  @Hein – ja, goede aanvulling voor Apple gebruikers. Ik hoor veel mensen die enthousiast zijn over TextExpander.

  @Edward – bedankt, ik kende Shortkeys nog niet en zie nu dat ze ook macro-software hebben. Ga ik eens naar kijken. Fingertips doet trouwens nog wel veel meer dan alleen maar text expanden, maar daar schrijf ik later nog wel wat posts over.

 • Edward
  Posted 14/04/2008 2:53 pm 0Likes

  Ik gebruik hiervoor al jaren het (gratis) programmaatje Shortkeys, erg weinig setup en ideaal voor precies hetzelfde doel als heirboven beschreven. Zelfs standalone!

  Meer info op:
  http://www.shortkeys.com/

 • Hein
  Posted 14/04/2008 9:21 am 0Likes

  Hiervoor gebruik ik op mijn mac ik al geruime tijd TextExpander. Het is daarmee ook mogelijk om automatisch de datum en de tijd in een ‘snippet’ te verwerken. Erg handig!

Comments are closed.