Huts! Upgrade de leven met dit roffe straattaal-woordenboek

Fakka niffo? Heb je een tanga gefikst en is het nu tijd voor dé ontmoeting? Ja, die met haar moer en papi? Dan kun je dit onmisbare straattaal-abc’tje gebruiken als naslagwerk om snel nog de broodnodige street cred op te bouwen voor het ongemakkelijke eerste etentje. Leer de woorden van de straat dankzij dit straattaal-woordenboek!

A

A sahbi (vriend)
Affoe (de helft/een deel)

Voor de A kun je A sahbi en/of afvoe gebruiken. In de praktijk zeg je dan iets als: “Ah sahbi, paas me die laatste afvoe.” Je vraagt dan aan een andere deelnemer van het diner om het laatste stukje van bijvoorbeeld zijn of haar gehaktbal.

B

Breppie (brommer)

De echte boys van de straat verkiezen een brommer boven welk ander vervoersmiddel dan ook. Breppie is daar de juiste benaming voor. Vergeet de klassieke barki (100 euro) niet.

C

Chimi (meisje of vriendin)

De taal van de straat kent vele benamingen voor meisje of vriendin. Chimi is een van de meestgebruikte termen wat dat aangaat.

D

Drerrie (jongen)
Downen (snel drinken)
Droengoe (in beschonken toestand verkeren)

Om onverklaarbare redenen beginnen veel woorden van de streets met de letter D. Wanneer je zegt dat die drerrie niet zo snel die bieries moet downen omdat hij anders droengoe wordt, zeg je eigenlijk dat de persoon in kwestie er beter aan zou doen om het komende uur rustig van zijn drankje te nippen.

E

Eindje gramma (Eindhoven)

De echte O.G.’s hebben ook een paar straatbenamingen voor plaatsnamen in hun vocabulaire. Eindje Gramma is Eindhoven, daar rollen ze die waggie achteruit. Thanks Kempi!

F

Fa2 man (grapje/grappig)

Voor veel mensen die de hard knock life leven, is eens in de zo veel tijd een grapje meer dan welkom. Als je net iemand een poets hebt gebakken kun je diegene daar op attenderen door ‘fa2!’ uit te roepen, als blijk van waardering.

G

Gerro (sigaret)

Wil je even weg uit de drukte? Zeg dan dat je een gerrotje gaat klappen.

H

Herres (chaos)
Huts (stopwoordje om te gebruiken als iets lukt of juist niet)

Begint het gesprek uit de klauw te lopen of is er een storende factor in de talk aanwezig? Hossel (regel) dat dan op deze manier: vraag dan aan diegene of hij of zij misschien niet zo veel herres als David Neres zou willen schoppen. Lukt dat? Roep dan luid en duidelijk ‘huts’.

I

Izan (poep)

Wanneer het buikje eenmaal goed gevuld is, mag je best even van tafel om wat izan kwijt te raken.

J

Jilla (gevangenis)

Sommige members van de straat zijn in één keer zomaar voor langere tijd afwezig. De kans is groot dat die persoon een tijdje in de jilla moet vertoeven.

K

Kifesh (hoe dan?!)

De Marokkaanse taal is een uitstekende bron voor straattaal. Kifesh wordt vaak gebruikt bij een vraagstelling. “Kifesh, hij praat? Hoezo is hij aan het woord?!”

L

Libie (leven)
Lobie (liefde)

Soms ben je down en soms lobie je die libie. Zo is het nou eenmaal.

M

Merrie (Mercedes)
Millie (miljoen)

Zoals eerder aangegeven, is het hebben van een vorstelijk vehikel van levensbelang. Voor een millie kun je gelukkig een alleraardigst dikke Merrie kopen.

N

Niffo (neef)
Nosso (neus)

Wanneer iemand tegenover je in het bezit is van een stel opvallend grote neusvleugels, zou je best kunnen stellen dat die niffo ook een biggie nosso heeft.

O

Onmin (veel/heel erg)

In de Nederlandse taal gebruiken we onmin om een onenigheid of een krakeel aan te duiden. In de streets wordt het simpelweg gebruikt als krachtterm. Iets is onmin lekker of juist onmin dotti (vies).

P

Pipa (pistool)
Patta (schoeisel)
Plangas (bril)

Een dikke pipa, extra patta’s en een snelle plangas – allemaal accessoires die je te allen tijde bij je moet hebben.

Q

Q.G. (Quality Gangster)

Naast de O.G. heb je ook de Q.G. Dat is een kwaliteitsgangster met een lange staat van dienst, die nu ook nog relevant wordt geacht.

R

Roff doen (stoer doen)
Roffa (Rotterdam)

Zijn er nog mensen die Rotterdam nog steeds Rotterdam noemen? Hoogstwaarschijnlijk is dat alleen maar roff-doenerij.

S

Scotoe (politie)
Sabie (vriend)

“Weet je nog dat we die scotoe straighte a sabie?” Dat zou een vraag kunnen zijn die je aan een jeugdvriend stelt nadat je hem of haar al een lange tijd niet meer hebt gesproken. Samen herinneringen ophalen over die keer dat jullie de politie te slim af waren – och, dat waren nog eens tijden…

T

Tan2 (heel erg)
Tatta (blanke)
Torie (verhaal)

Woorden die beginnen met een T worden ook veelvuldig gebruikt. Wanneer een tatta een tan2 neppe torie aan het zetten is, is de gewone volkse man bezig met het uiteenzetten van een buitengewoon sterk verhaal.

U

U-tje (Utrecht)

U-tje is Utrecht, jeweettog…

V

Vato loco (boefje)

De letterlijke vertaling van vato loco is ‘gekke kerel’, maar op de straat heeft men het dan toch echt over een gevaarlijke gangster.

W

Wahed (een)
Waka waka (lopen)

De letter W wordt ook goed vertegenwoordigd in de hood. Wanneer je iemand waka waka hoort zeggen, doet hij geen Pac-Man na, maar moet je hem boeken. Doe je dat niet? Dan zou je bestempeld kunnen worden als wahed dombo.

X

DMX (rapper)

X is DMX, de Dog Man X. He’s gonna give it to you. Van het bestaan van deze artiest moet je absoluut op de hoogte zijn.

Y

Yalla (snel)

Ongeduldig? Vraag dan of iemand haast wil maken door yalla yalla te roepen.

Z

Zuen (marihuana)

Zuen is wat ze in de volksmond een jonko, een baap of een chaiba noemen, ook wel bekend als een marihuanasigaret.

Mocht je zelf nog relevante woorden voor ons straattaal woordenboek hebben? Laat het ons dan gerust weten. En nu weer hosselen geblazen!

Ook handig: Lichaamstaal in verschillende culturen

Tell Us What You Think
35Te gek16Leuk7Serieus?12Meh...20Stom

About Author

6 Comments

 • profhollander
  Posted 08/03/2020 9:24 am 0Likes

  99% van deze straatjongens en meisjes hebben een laag IQ, zijn niet opgeleid en komen uit culturen die achterlijk zijn. Dat blijkt maar weer.

 • Dean
  Posted 07/03/2020 9:54 am 0Likes

  Tantoe (tan2) is net als het woord conjo een andere benaming voor het scheldwoord kanker.. Dus als je zegt; als die tantoe scoobi niet start trap ik hem naar de conjo. Dan scheld je dus inwezen dubbelop met hetzelfde scheldwoord.. Thuglife..

  En een tori zetten kan ook als overval plegen bedoeld worden..

  • Lars
   Posted 09/03/2020 10:45 am 0Likes

   Onjuist. Conjo is een benaming voor het vrouwelijke geslachtsdeel, luister maar naar het liedje dat ook conjo heet. Daarnaast is tantoe ook niet een woord voor kanker. Tantoe is zoals in het artikel geschreven: heel erg, of fucking, tantoe irritant: fucking irritant, heel erg irritant

 • Kriskras
  Posted 06/03/2020 5:36 pm 0Likes

  Op straat geldt een cultuur van onderdanigheid. (Respect noemen ze dat). Niet iets om je aan te conformeren – integendeel.

 • Tim
  Posted 06/03/2020 5:06 pm 0Likes

  zelden zo lekker gezweefd als op deze zuen

 • kipsensatie
  Posted 06/03/2020 4:50 pm 0Likes

  klap de gerro voor de gerro jou klapt

Leave a comment

[wpterms id="3193"]