Maak vooral meer fouten!

Blob iStock_000001303801SmallOp school leer je, dat je netjes en secuur moet werken. Geen inktvlekken op je papier, geen doorhalingen, geen spelfouten. Daar kan toch niemand op tegen zijn?

Nou, ik wel.

Voorbeeldje. Als je met 100 woorden per minuut een brief typt, dan is dat knap snel. De prijs die je voor die snelheid betaalt is waarschijnlijk, dat je een paar typefouten maakt. Zolang je die fouten snel en eenvoudig kan herstellen, is er volgens mij geen man overboord.

Waar gebruik je je aandacht voor?

Typewriter iStock_000000298299SmallDaarentegen zou je ook met tien woorden per minuut diezelfde brief kunnen typen, maar dan in één keer helemaal goed. 100% correct en zonder een enkele fout. Je werkt dan netter en secuurder, maar waarschijnlijk ook een heel stuk trager.

Wie snel werkt, maakt relatief snel fouten. En als je een gemaakte fout niet eenvoudig en snel kunt corrigeren, dan zul je netter en secuurder moeten gaan werken. Ziedaar één van de voordelen van de tekstverwerker: het kost minder moeite om een gemaakte tekst aan te passen – en dus ligt het meer voor de hand om nog eens een tweede en derde revisie van je tekst te doen. Met de typemachine was dat een enorm karwei, waar je liever niet aan begon.

De hypercorrecte manier van secuur werken heeft nog een enorm nadeel: je bent een vrij groot percentage van je denkcapaciteit kwijt aan het nadenken over het typen zelf. Je moet namelijk voor elke aanslag zeker weten, dat het de goede letter is die je gaat indrukken. En de aandacht die je daarvoor gebruikt, kun je niet tegelijkertijd gebruiken om ook inhoudelijk na te denken over wat je nou eigenlijk aan het typen bent. Over het rapport wat je schrijft, of de software die je codeert.

Dus hoe netter je wilt werken, hoe meer aandacht er uitgaat naar de minder belangrijke zaken zoals foutloos typen.

Ctrl+Z

Gelukkig is moderne software meestal zo ontworpen, dat je eenvoudig fouten kunt herstellen. De webbrowser is daar misschien wel het ultieme voorbeeld van. Wie gebruikt niet de Backspace toets om terug te gaan naar de pagina waar je vandaan kwam?

Ook in allerlei andere programma’s is het mogelijk om met een knopje op het scherm, of een toetscombinatie, fouten terug te draaien. In bijna heel Windows kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de toetsencombinatie Ctrl+Z (ken je die uit je hoofd?). Typ een zin in je email programma, druk op Ctrl+Z en dikke kans dat diezelfde zin weer verdwenen is als sneeuw voor de lente.

Zo kun je snel typen, veel aandacht besteden aan de inhoud van dat wat je wilt zeggen, zonder bang te zijn voor het maken van fouten. Waar gehakt wordt vallen spaanders – waar geen spaanders vallen, wordt dus blijkbaar niet gehakt.

Een faciliteit als Ctrl+Z zou trouwens ook op andere gebieden van het leven fabelachtig praktisch kunnen zijn.

Email wegsturen

Stressed Man iStock_000000595107SmallAnder voorbeeld. In Outlook kun je instellen, dat elke email die je verzendt ook meteen verstuurd wordt naar de email server. Dat klinkt lekker snel, en scheelt een handeling, namelijk het drukken op een knopje. Maar als je dat fenomeen een laagje dieper bekijkt, denk ik dat het in de meeste gevallen uitermate contraproductief is om verzonden emails ook meteen weg te laten sturen.

Ik heb mijn email programma zo ingesteld, dat ikzelf op een functietoets (F9) moet drukken om alle emails die klaarstaan voor verzending, ook werkelijk naar de email server te sturen (Tools | Options | Mail Setup | Send immediately when connected).

Toolsoptionsmailsetup

Wat is het voordeel? Ik kan snel en met de inzet van minimale hersencapaciteit emails intikken en op verzenden drukken (Alt+S in de Engelse versie van Outlook), zonder bang te zijn dat ik een kapitale blunder bega.

Geheid dat ik mezelf een keer of twee, drie per week voor de kop sla, omdat ik nog iets vergeten ben, omdat ik het verkeerd adres heb gebruikt, of omdat er iets anders is misgegaan. Grappig om te merken dat dat soort gedachtes meestal opkomen net een microseconde nadat ik op verzenden heb gedrukt.

Dat voor de kop slaan hoef ik nu niet al te letterlijk meer te nemen – het bericht is nog niet werkelijk verzonden. En ik kan er zo weer bij om het alsnog aan te passen voordat het uiteindelijk wel wegstuur.

Doordat ik die mogelijkheid had bij de twee emails waar ik het nodig had, kon ik de andere 87 emails afgelopen week versturen met het inzetten van minimale hersencapaciteit voor niet-relevante aspecten als hypercorrectheid.

Maak het jezelf makkelijk

Kortom: verzin manieren om het zo eenvoudig mogelijk te maken voor jezelf om gemaakte fouten te herstellen. Dat zorgt ervoor, dat je je aandacht vervolgens kunt richten op die dingen die er werkelijk toedoen.

Zo werk je met meer effect, in plaats van met blind perfectionisme.

Hoe zorg jij, dat je lekkur veel fouten kunt maken?

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

16 Comments

 • De Sadeleer Harald
  Posted 19/06/2009 3:38 pm 0Likes

  heel moie uitleg en teksten,maar hoe los ik nu het probleem met een
  verkeerd ingetoetst e-mail adres op,ik maak ook soms een fout,heb daar
  juist gelezen dat dit menselijk is.De fout komt bij openen van Outlook
  telkens terug opnieuw op het scherm ,alsook bij het afsluien van de
  de computer.
  Het gaat over User Unknown’,Poort 25,Beveiligd (SSL):Nee
  Serverfout:550,Foutnummer 0x800CCC79.
  De fout van mij was een puntje vergeten in te toetsen,kan ook voorlopig
  niets versturen naar dit e-mail adres,om dat ik het probleem niet opgelost
  krijg,ik werk met Windows XP service Pack 2 Profesional en Office 2007
  Kunt u mij een tip geven om van dit probleem verlost te geraken
  Groeten Harald De Sadeleer

 • Arthur
  Posted 15/06/2009 12:08 pm 0Likes

  Je kunt ook, als je een mail hebt gestuurd zonder bijlage, dit bericht weer intrekken en laten vervangen door een bericht mét bijlage. Heel simpel. En in de outlook van de ontvanger wordt het item zonder bijlage meteen vervangen, zonder dat hij/zij het verkeerde bericht ziet (tenzij de ontvanger deze al had ontvangen)

  Ga als volgt te werk:

  Klik in E-mail in het navigatiedeelvenster op Verzonden items.
  Open het bericht dat u wilt intrekken en vervangen.
  Klik op het tabblad Bericht in de groep Acties op Andere acties en klik vervolgens op Dit bericht intrekken.
  Klik op Ongelezen kopieën verwijderen en vervangen door een nieuw bericht.
  Klik op OK en typ vervolgens een nieuw bericht en voeg de bijlage bij.
  Klik op Verzenden.

  En voila!

  (deze tekst kun je ook oproepen door in de helpfunctie van outlook te zoeken naar: bericht intrekken)

  Groeten

 • Taco Oosterkamp
  Posted 11/06/2009 5:41 pm 0Likes

  @Vera – leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt…

  En als je nog andere mensen enthousiast wilt maken, dan kunnen ze zich hier gratis aanmelden voor de minicursus:
  http://www.outlook-tips.nl/outlook/minicursus

 • Vera
  Posted 11/06/2009 4:42 pm 0Likes

  @Susan:

  Dat heb ik nou ook wel eens bij vlagen!
  Bizar is dat gewoon….

  Heb me meteen maar voor je minicursus opgegeven, Taco!

 • Susan
  Posted 11/06/2009 11:45 am 0Likes

  Ik heb me er wel eens op betrapt dat ik in het ‘dagelijks leven’ een fout maakte en gelijk dacht: ‘CTRL+Z! CTRL+Z!’
  Grappig hoe dat in je systeem komt…

 • Taco Oosterkamp
  Posted 07/11/2008 10:38 am 0Likes

  Dag Cathy, tof om te lezen!

 • Cathy
  Posted 06/11/2008 1:07 pm 0Likes

  Wat een verademing om te lezen, FOUTEN TE MOGEN MAKEN…

  Ben opgevoed en grootgebracht met de overtuiging dat fouten maken “stom” is. Heb hierdoor een enorme perfectionisme ontwikkeld (tyesnelheid, geleerd op de oude Remington, van bijna 500 aanslagen per minuut, blind, vrijwel foutloos) niet wetende dat deze “krachtsinspanning” maximaal 20% meer rendement kon geven en uit zou monden in een complete “burn out” en ME/cvs.
  Afijn, was blij
  – te mogen doorzien dat andermans overtuigingen niet de mijne hoeven te zijn
  – te mogen ontdekken dat alles wat geleerd was ook weer af te leren was
  – te mogen inzien dat ik niets kon leren zonder fouten te mogen maken
  en nog fijner te lezen dat het zelfs heel creatief kan zijn om veel fouten te maken. Wauw… er valt nu echt een last van mijn schouders…

  Op naar het “fouten maken”…

 • Alice
  Posted 01/05/2008 11:04 am 0Likes

  Leuk stukje. Ik wil nog even toevoegen dat de tegenhanger van CTRL+Z CTRL+Y is. Dus als je een zin hebt weggehaald met CTRL+Z en je denkt: “shit, had ik niet moeten doen!”, dan kan je die zin weer tevoorschijn krijgen met CTRL+Y.

  Leve de sneltoetsen…

 • Marcel
  Posted 09/10/2007 9:10 am 0Likes

  Mijn manier van werken brengt met zich mee dat ik veel fouten kan maken, maar ik in de gelukkige omstandigheid zit, dat ik iemand heb die de fouten er voor mij uithaalt. Gevolg: ik maak nog meer fouten.

 • Marco Geuze
  Posted 01/10/2007 7:01 pm 0Likes

  Die heb ik al: m’n vrouw.

  Is wel wat duurder dan de gemiddelde sneltoets, en het werkt niet altijd… 🙂

 • Taco Oosterkamp
  Posted 01/10/2007 8:52 am 0Likes

  @Marco – En wat dacht je van een shortcut naar de koelkast, van achter de TV?

 • Marco Geuze
  Posted 01/10/2007 8:23 am 0Likes

  “Een faciliteit als Ctrl+Z zou trouwens ook op andere gebieden van het leven fabelachtig praktisch kunnen zijn.”

  Inderdaad, ik heb ook wel eens bedacht dat een Ctrl+F in een boek (en dan heb ik het niet over een E-Book) ontzettend handig zou zijn.

  Het niet direct versturen van e-mails gaat voor mij niet werken, ik vergeet gegarandeerd dat er nog e-mail in m’n postvak uit staan. En nee, als de pc op standby gaat wordt Outlook niet gesloten, dus komt er ook geen melding dat er nog e-mails te verzenden zijn.

 • Erno Hannink
  Posted 30/09/2007 6:48 pm 0Likes

  Wat ik me afvraag of dat je mogelijk ook meer fouten maakt doordat je niet direct verstuurt. Onbewust houd je er rekening mee dat je nog wel wat kunt corrigeren. Meer fouten, betekent ook meer herstel werk (=meer tijd). Een fout in een email adres of in de mail heb ik zelf niet zo veel last van. Alleen als ik snel en emotioneel ga reageren. Dan laat ik liever de mail nog even open staan en kijk er na een half uurtje nog eens naar. En verstuur het dan meestal na wat herschrijven.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]