Meer bewegen? Vergader wandelend

“Wat je nu doet, is dodelijk”, zo begint Nilofer Merchant haar TED Talk. Ze heeft het over zitten. Ze noemt het ‘het roken van onze generatie’, want we weten niet hoe slecht het is voor onze gezondheid.

nilofer_merchant_got_a_meeting_take_a_walkWe zitten per dag meer uren dan we slapen. Dit zorgt voor een gebrek aan beweging, wat weer leidt tot ernstige gezondheidklachten. De trap nemen in plaats van de lift is een bekende oplossing om meer te gaan bewegen, maar een vreemd verzoek aan Marchant deed ook haar manier van vergaderen veranderen. Nu houdt ze veel (kleine) vergaderingen wandelend in plaats van zittend, en naast meer beweging krijgt ze ook meer frisse lucht. En dat is dan weer goed voor een frisse wind door de gedachten en het genereren van nieuwe ideeën.

 

Ga dus eens wat vaker wandelen tijdens een afspraak. Dit hoeft niet alleen tijdens zakelijke afspraken, maar een koffie drinken met een vriend of vriendin kan bijvoorbeeld ook heel goed met een koffie to go!

Lopen tijdens computerwerk kan ook met een treadmill desk, waar we al eerder over schreven.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

 • Erwin Vervaart
  Posted 02/12/2013 5:10 pm 0Likes

  Een bijkomend voordeel van het wandelend vergaderen, is dat je elkaar niet steeds recht in de ogen te hoeven aankijken. Juist de confrontatie aan een tafel bij het elkaar aankijken, kan voor sommigen belemmerend werken. Buiten wandelend naast elkaar, is er minder oogcontact. Dat geeft voor sommigen medewerkers een veiliger omgeving om meer vrijuit te spreken.

 • Arjan
  Posted 09/06/2013 3:05 pm 0Likes

  Goed idee om wandelend te vergaderen. Ik heb wel eens gelezen dat er in het oude Griekenland een filosofieschool bestond waarvan de leden al wandelend filosofische discussies hielden (de peripatetische school). Aangezien wandelen een van mijn grootste liefhebberijen is, heeft mij dat altijd erg aangesproken. Dus leuk om dit Oud-Griekse concept in een eigentijdse toepassing terug te zien!

 • Janine
  Posted 05/06/2013 11:39 am 0Likes

  Wat leuk om alle ervaringen en ideeën te lezen! Bedankt voor het delen ervan!

 • ilse van der put
  Posted 04/06/2013 11:42 pm 0Likes

  Al wandelend vergaderen is heel effectief. Door te wandelen betrek je je hele lijf bij de vergadering. Ik help bedrijven om effectief buiten al struinend en wandelend te vergaderen. Vastleggen van belangrijke momenten of besluiten tijdens de bijeenkomst kun je doen door foto’s te maken van het moment. Het is wonderbaarlijk hoe goed een foto van zo’n moment werkt om je geheugen te activeren. Zonder veel moeite weet je weer wat er besproken is of gedaan, en dat in één oogopslag! Vergaderingen worden nog effectiever door tijdens de wandeling gebruik te maken van metaforen. Kortom, het proberen waard zo’n buitenvergadering.

 • Ilona
  Posted 02/06/2013 6:48 pm 0Likes

  Misschien moet je anders tegen notulen en actiepuntenlijstjes aan kijken?
  Dit is wat Nilofer er zelf over zegt: “May 6 2013: Hey Raheel – I used to worry about same thing. First I took pieces of paper and devices along to make sure to capture key things. Now, as we’re getting close to the end of a talk, I just say … so let’s make sure we remember key things we both need to do, and of course we remember just fine. The other “trick” to this memory thing is to say to the other person when you hear an idea or something you want to remember. “Help me remember that…” and why you want to. Not only will it invite someone else to be a better collaborator (never a bad thing), it will embed the idea even more deeply within your consciousness. Hope all that helps.”
  (Gevonden op http://www.ted.com/talks/nilofer_merchant_got_a_meeting_take_a_walk.html )

 • Mathijs
  Posted 02/06/2013 1:53 pm 0Likes

  Voor overleg benut ik reistijd tussen afspraken altijd voor inlezen, telefoontjes of ik loop mee met iemand naar de auto die ik nog net iets wil vragen. Vergaderen heeft in mijn optiek andere dynamiek. Zit ook beetje met notulen, of in mijn geval de actie- en besluitenlijsten, en afleidingen tijdens de wandelingen. Als dat goed afgevangen kan worden bij wandelvergadering dan ben ik fan.

 • Sandra
  Posted 29/05/2013 7:00 pm 0Likes

  Dat lijkt mij nu eens een geweldige uitdaging! Ik heb een aantal jaar geleden eens een “sta vergadering” bijgewoont, en ook al was het lastig qua notuleren, ik vond het een zeer boeiend en “to the point” overleg.

  • Janine
   Posted 05/06/2013 11:37 am 0Likes

   Goed om te horen! Ik heb dezelfde ervaring.
   En bovendien: een to the point-overleg is dan weer veel makkelijker om te notuleren 😉

Leave a comment

[wpterms id="3193"]