Met deze tips hou je telefoongesprekken lekker kort

Een langdradige collega, een vriendin zonder hobby’s of een obsessief nieuwsgierige moeder – er zijn momenten waarop het gewoon onmogelijk lijkt om een telefoongesprek kort en bondig te houden. Doe in dat geval je voordeel met deze tips om gesprekken short & sweet te houden.

1. Doe je huiswerk

Een goede voorbereiding is het halve werk. Schrijf daarom op wat je van de andere persoon wil weten of wat je zelf wil zeggen. Noteer deze punten desnoods als bullet points. Op die manier laat je je niet verleiden om onnodig uit te wijden of niet ter zake doende onderwerpen aan te snijden.

2. Wéét met wie je spreekt

Zakelijk telefoontje? Vraag er meteen naar om doorverwezen te worden naar de juiste persoon. Op die manier hoef je je verzoek of vraag niet onnodig vaak te herhalen. Het is om deze reden ook verstandig om meteen te vragen met wie je spreekt en wat hij of zij doet binnen het bedrijf.

3. Get to the point!

Laat het slechte weer en de nieuwste roddels gewoon een keertje achterwege en kom liever zo snel mogelijk ter zake. Nadat je hebt gevraagd hoe het met iemand is, schakel je soepel en onopvallend door naar de reden van zijn of haar belletje. Zeg bijvoorbeeld iets als: “Nou, blij te horen dat het je goed gaat! Wat kan ik voor je betekenen?”

4. Laat je niet afleiden

Houd de controle over het gesprek! Een open vraag werkt als een uitnodiging om verder te vertellen. Kies daarom voor een statement. Stel dat je vriendin even wil roddelen, maar jij het druk hebt. Zeg dan dat je het een bijzonder verhaal vindt. Na zo’n statement snijd je makkelijker zelf het gewenste onderwerp aan of brei je een eind aan het telefoongesprek.

5. Geef een heads-up

Geef meteen aan dat je slechts een kwartiertje hebt. Door de andere persoon een tijdslimiet te geven kun je later makkelijker afscheid nemen. Ook helpt het om je gesprekspartner een beetje snel to the point te laten komen.

6. Natuurlijke stiltes

Wacht op een natuurlijke stilte. Elk gesprek kent zulke natuurlijke stiltes, bijvoorbeeld tussen verschillende onderwerpen. Wacht tot de ander even pauzeert en leg op dat moment uit dat je er helaas vandoor moet.

7. Kies je tijdstip

Als je weet dat je vader altijd om 18.00 uur begint met koken, dan stem je je telefoongesprek natuurlijk af op dat tijdstip. Als je om 17.30 uur belt, heeft hij nou eenmaal geen uren om met jou te kletsen. Er moet immers gekookt worden voor je hongerige broertje!

8. Leer netjes onderbreken

Soms ontkom je er niet aan om iemand toch te onderbreken. Als je dat een beetje netjes doet, is het echt geen probleem. Verontschuldig je en zeg dat je nu echt de deur uit moet. PS Deze tip is vooral goed te combineren met die heads-up waar we eerder over spraken. Je hebt in dat geval al netjes laten weten dat je maar een paar minuten tijd had…

Zo, dát is handig: Schakel je huistelefoon door naar je mobiel!

Wat vind je van deze hack?
5Te gek8Leuk2Serieus?5Meh...9Stom

About Author

2 Comments

  • Incasso advocaat
    Posted 27/01/2020 4:49 pm 0Likes

    Voor mijn werk zit ik veel aan de telefoon. Veel tips gelden ook voor zakelijke gesprekken. Aanvulling: bevestig hetgeen je hebt besproken even per e-mail (je hoeft natuurlijk niet alle roddels vast te leggen!).

  • Marcel
    Posted 27/01/2020 10:24 am 0Likes

    Een kwartiertje???
    Zolang heb ik nog nooit aan de lijn gezeten volgens mij.

Comments are closed.