Met deze tips ruikt je auto altijd lentefris

Natuurlijk kun je zo’n vrolijk chemisch dennenboompje aan de binnenspiegel hangen of flink in de weer met zo’n goedkoop luchtje van de Action, maar daarmee maskeer je nare geurtjes alleen maar. Gelukkig hebben wij een paar tips voor je waarmee de auto voortaan écht lentefris ruikt!

Het begint met opruimen

Het klinkt logisch, maar de beste manier om je auto fris te houden is door simpelweg te voorkomen dat afval zich ophoopt. Dat geldt vooral voor etensresten! De verpakking van dat broodje op de achterbank, het klokhuis in je bekerhouder – probeer dat soort dingen meteen mee te nemen en weg te gooien. Als je het lastig vindt om jezelf dat nieuwe gedrag aan te leren, kun je om te beginnen ook voor een vuilniszakje of klein afvalbakje kiezen.

Niet uitstellen!

Heb je geknoeid? Rij dan zo snel mogelijk een parkeerplaats op waar je de boel kunt schoonmaken. Raap die halve muffin meteen op en dep die frisvlek zo goed mogelijk op. En als je vervolgens weer thuis bent, ga je meteen in de weer met schoonmaakmiddel. Omdat dergelijke ongelukjes nou eenmaal in een klein hoekje zitten, doe je er goed aan een paar oude handdoeken of een rol keukenpapier in de auto te leggen.

Schoonmaken met baking soda

Sommige nare geurtjes (zoals sigarettenrook) gaan ook in de bekleding van je auto zitten. Om de boel eens lekker op te frissen bestrooi je de bekleding met baking soda. Vergeet daarbij ook de vloermatten en de hoedenplank niet. Eventueel kun je het poeder vervolgens voorzichtig uitborstelen. Laat de baking soda daarna een nachtje intrekken. De volgende dag pak je de stofzuiger erbij om het poeder – en daarmee ook de nare geurtjes – weer op te zuigen. PS Het is wel belangrijk dat je vloeren en bekleding helemaal droog zijn voordat je baking soda erop strooit.

Schoonmaken met azijn

De harde onderdelen van je interieur, zoals het dashboard, kun je het best met azijn en water schoonmaken. Meng in een spuitfles een fifty-fifty-oplossing van azijn en water. Spuit deze mix op de harde onderdelen en neem die vervolgens af met een microvezeldoek. Het kan zijn dat je auto nu een poosje naar azijn ruikt, maar daarna is je auto weer lentefris. Echt, beloofd!

Matten kloppen 2.0

Bedenk je eens wat de vloermatten van je auto eigenlijk te verduren krijgen… Je schoenen nemen immers een hoop vuil en narigheid mee naar binnen. Voor een frisse en fruitige auto is het daarom cruciaal je matten regelmatig te reinigen. Mocht onze baking soda-tip niet voldoende blijken te helpen, dan maak je een sopje van afwasmiddel en warm water. Leg je matten op de stoep, oprit of garagevloer. Doop vervolgens een schoenborstel in je sopje en ga de matten te lijf. Als je klaar bent, spuit je de matten even af met schoon water en laat je ze goed drogen – bij voorkeur aan de waslijn.

Droogtrommeldoekjes en koffiebonen

Nu je auto schoon is, wil je die frisse geur natuurlijk zo lang mogelijk vasthouden. We geven je twee opties: trek een doosje met droogtrommeldoekjes open en leg deze onder je stoel. Is de geur daarvan wat te heftig? Houd de doos dan dicht, maar prik er gewoon een paar gaatjes in. Dol op koffie? Probeer dan eens een oude sok gevuld met koffiebonen. Bind de sok goed dicht en leg ‘m onder je stoel. Oké, lentefris is anders, maar de auto ruikt heerlijk!

Lucht je airco en ventilator door

Ook als het koud is, is het toch belangrijk je ventilator en airco regelmatig aan te zetten. Vooral airconditioningssystemen kunnen behoorlijk vochtig worden, wat weer kan leiden tot schimmelvorming én dus tot vieze geurtjes. Om dat te voorkomen, zet je de airconditioning en ventilator zeker wekelijks even aan. Doe dat bij voorkeur een minuutje of twee voordat je aankomt op de plaats van bestemming. Zet de airco juist uit vlak voor je op je bestemming aankomt. Dat voorkomt dat ‘ie van binnen gaat schimmelen.

Ook handig: een opgeruimd huis in tien stappen!

Wat vind je van deze hack?
15Te gek30Leuk3Serieus?7Meh...3Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

4 Comments

 • Matt
  Posted 06/02/2020 8:53 am 0Likes

  Zet de airco een kwartiertje voor aankomst op je bestemming juist UIT. Dit voorkomt aangroei van bacteriën en schimmels op de verdamper. Die verdamper zit op een donkere plek. Hij wordt bij een ingeschakelde airco koud en dus vochtig door condens uit de buitenlucht. In de 15 minuten dat je airconditioning uitstaat, kan de verdamper goed drogen.

 • Tonkel Boon
  Posted 05/02/2020 3:18 pm 0Likes

  Het is de bedoeling de airco UIT te zetten 10 minuten voordat je je auto uitzet, niet AAN..

 • arco
  Posted 05/02/2020 3:02 pm 0Likes

  je moet juist een paar minuutjes voordat je aankomt de airco uitzetten om het systeem de tijd te geven te drogen en zo schimmel te voorkomen.

 • Ruud Hulsegge
  Posted 05/02/2020 1:57 pm 0Likes

  Het is juist belangrijk om de airco een minuut of twee voor aankomst UIT te zetten zodat deze kan drogen, ipv twee minuten voor aankomst aan te zetten. Anders zet je de airco namelijk vochtig (net in werking en net aan het drogen) uit en treed er juist schimmelvorming op.

Comments are closed.