Met Prezi een groepssessie ondersteunen

logoMet Prezi kun je mooi presentaties maken. En ook met Keynote of Powerpoint kan dat. Net zo goed als je met al die programma’s rommel kunt maken. Wat Prezi als grote pre voor mij heeft is niet per se de kant-en-klare presentatiemogelijkheid maar juist de mogelijkheden  om terwijl je met een groep aan de slag bent een Prezi uit te bouwen met wat er in de groep gebeurt. Binnen de structuur die je maakt, voeg je elementen toe die aansluiten op wat er in de groepssessie gebeuren. Zonder dat je de grote lijn van het programma uit het oog hoeft te verliezen.

Een hoofdstructuur kiezen

Prezi heeft als opvallende eigenschap dat je niet met losse pagina’s of dia’s werkt maar op een oneindig canvas. Dat wil zeggen dat je één hoofdstructuur kunt maken die visueel aantrekkelijk kan zijn. Binnen de hoofdstructuur breng je eventueel subonderdelen aan die niet te zien zijn als de hoofdstructuur voor staat maar waar je met inzoomen naar toe kunt gaan. Door uit te zoomen keer je weer terug naar de hoofdstructuur. Doe je dat erg vaak en op veel niveaus dan wordt de Prezi erg kiep-kantel-zoef maar als het functioneel is, geeft het overzicht wanneer nodig en detail wanneer dat nodig is.

De eerste denkoefening voor een Prezi is dan ook wat de rode draad van je presentatie, workshop, cursus, training is. Heb je die dan is de vraag hoe je die visueel kunt maken. Soms heb je een strakke volgorde (tijdlijn, oorzaak-gevolg, vraag-antwoorden-advies) en soms een wat lossere vorm (aantal aspecten van een model dat je wil doorwerken of een elementen die je afhankelijk van het  gehoor in hun volgorde wil aanpakken).

screen2

 

In de eerste afbeelding zie je een model (van Robert Quinn) dat twee assen kent en vier kwadranten, waarbij elke kwadrant een subonderdeel van de Prezi is. De tweede afbeelding is een tijdbalk, waarbij elk vak een onderdeel is met “aanhangsels”. De derde afbeelding gaat over LSD’en (luisteren – samenvatten – doorvragen), waarbij elke letter een tak van de Prezi is.

screen

De eerste twee Prezi’s zijn minder gestructureerd omdat deze in de sessie niet per se in een volgorde doorgewerkt hoeven worden. Elke doos (afbeelding één) of elk kaartje van de rolodex (afbeelding twee) bevat korte instructie en uitleg. De elevator pitch (afbeelding drie) kent wel een volgorde die correspondeert met de etagenummers. Bij elk nummer staat een opdracht die met inzoomen zichtbaar wordt.

templates

Er is ook een aantal sjablonen die Prezi standaard geeft. Over smaak valt te twisten en wie veel Prezi’s ziet, kan ze vast uittekenen maar er zijn ook liefhebbers van. En anders geven ze in elk geval ideeën over wat allemaal mogelijk is.

Een metafoor kan helpen om de structuur minder abstract te maken. Oorzaak – gevolg kan wortels van een boom en stam worden of zon en stralen of … In het boek Prezi voor kids (Hedwyg van Groenendaal en Ed van Uden) wordt ook de nodige aandacht besteed aan de kracht van metaforen.

 

De Prezi uibouwen tijdens sessies met groepen

Prezi heeft een aantal opties die ik erg handig vind voor het werken met groepen. In pauzes of tijdens de lunch is het een kwestie van bijwerken, zodat je kunt hervatten met een samenvatting. Het terugzien van voorafgaande stappen in de dag geeft ook deelnemers het gevoel dat wat geproduceerd is écht bewaard blijft.

  • Een van die die extra’s is de mogelijkheid een pdf in te voegen. Een document van het scherm lezen is niet handig, maar een document tonen en op een punt inzoomen werkt wel. Zo kun je het programma voor de sessie opnemen en inzoomen op de voorbereidingsopdracht of de doelen. De deelnemers zien een bekend document, hebben het zelf, en zien een deel terug dat dan even belangrijk is. Ook werk ik graag met voorbereidingsvragen via Google Drive-formulieren. De gedetailleerde gegevens verstrek ik als hand out maar statistieken op bijvoorbeeld schaalvragen neem ik graag op in de Prezi. Dan is de pdf die deelnemers hebben en inzoomen op een deel ervan weer handig.
  • Een andere optie is de mogelijkheid foto’s in te voegen. Nu kunnen nagenoeg alle presentatieprogramma’s dat maar door het in- en uitzoomen is het mogelijk  meerdere flip overs, van bijvoorbeeld een carrousel langs meerdere thema’s, naast elkaar te zetten mét commentaar én de acties die eruit zijn gekomen. Dit geheel is dan weer onderdeel van de hoofdstructuur. Wie de Prezi later als verslag terugkrijgt, die denkt met de flip overs ook weer terug aan de cursusruimte en de bespreking zoals die daar toen plaatsvond. Hetzelfde geldt voor whiteboards.

flip overs

  • De tekenopties in Prezi (lijnen, pijlen, highlighten) geven de mogelijkheid op de flip overs of de Post-its op een muur nog extra accenten te plaatsen. De felle kleuren van de figuren maken dat ze nogal opvallen op een foto.

tekenen

  • Ik neem voor het fotograferen van flip over-vellen of aantekeningen op een whiteboard één kleine omweg door ze te fotograferen als notitie in Evernote. De foto moet ik dan weer opslaan en importeren in Prezi maar ik heb dan wel de flip overs gearchiveerd. Na de sessie stuur ik de link naar de deelnemers. Zonder  iets toe te voegen aan de notitie staan datum en tijd en locatie bij de gemaakte notitie. Ook de feature dat de titel van de notitie standaard het agenda-item is dat bij die datum en tijd passen vergroot de vindbaarheid. Zoals gezegd, uit Evernote opslaan en in Prezi importeren is wel omslachtig; via copy-paste lukt importeren (nog?) niet
  • Enkele foto’s van gesprekken, opdrachten, werken in subgroepen importeer ik in de Prezi voor de beleving. Het is ook mogelijk een filmpje te maken en de url daarvan te importeren maar dan wel van een YouTube-video. Als je dus Animoto gebruikt om snel een impressie te maken van werken in subgroepen of een ander moment, dan heb je een extra stap te zetten.
  • Noem je een boektitel als zijpad of een site, dan is -klein- de kaft van het boek of de url van de site snel toegevoegd bij de plaats waar dat zijpad besproken werd.

boek

  • In de Prezi is het ook mogelijk een apart blokje te reserveren voor acties die je telkens noteert maar aan het eind van een dagdeel of blok nog even doorloopt om ze concreter te maken (eerstvolgende actie). In onderstaande Prezi is de cirkel in het midden gereserveerd voor alle acties.

acties

  • Prezi wordt nogal eens vergeleken met mindmaps: vrije ruimte, waarin je allerlei aspecten van een centrale idee kwijt kunt. Persoonlijk vind ik het edit-gemak niet zo groot in Prezi dat ik een brainstormende groep kan bijhouden. Voor mij is dat MindMeister, maar nagenoeg alle mindmap-programma’s zijn snel te bedienen met sneltoetsen. Als de mindmap af is, exporteer ik de mindmap als pdf of plaatje naar Prezi en tik in tekst de belangrijkste gegevens ernaast. Is de mindmap erg beknopt, dan kun je deze ook als tekst exporteren en importeren in de Prezi.

mindmap

  • Ook de pauzes en subgroepen timen is mogelijk via SlideDynamics. Uit de comments op het Prezi-forum blijkt dat niet voor iedereen de timer werkt (flash-toepassing die Prezi officieel niet ondersteunt).

Na de sessie

De Prezi is na de sessie online te delen. Het vraagt van de gebruikers wel dat ze wegwijs raken in het navigeren in Prezi. Ook is er een pdf van de Prezi te maken. Elke knooppunt in het pad dat je als presentatie gebruikt wordt dan één pagina. Dat kan betekenen dat je een apart pad moet maken voor de pdf die je nastuurt.

Wat gebruik je als je sessies visueel ondersteunt? Prezi? Juist niet?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

  • William
    Posted 18/06/2013 10:31 pm 0Likes

    Goed stuk. Inspiratie opgedaan. Bedankt.

    • Roel Peeters
      Posted 23/06/2013 11:36 am 0Likes

      Prima verbinding van mindmappen, werkvormen voor brainstroming, presenteren en verslaglegging. Het getuigt van een brede kijk op groepsprocessen.

Comments are closed.