Minder muizen, meer toetsen

Toetsenbord_gebruikenHet is niet zonder reden, dat sommige mensen bang zijn voor muizen.

Helaas zet die angst niet door wanneer het gaat om computermuizen. Dat soort is namelijk bijzonder schadelijk voor je productiviteit, om nog niet eens te spreken over allerlei RSI klachten.

Computermuizen zijn handig om een nieuw softwareprogramma te leren kennen. Je kunt met een muis eenvoudig op ontdekkingsreis door de user interface. Maar om productief te werken zul je toch echt betere vrienden moeten worden met je toetsenbord.

Eerder schreef ik al eens over stemherkenning voor het dicteren van teksten. Maar voor het bedienen van je computer is het toetsenbord voorlopig nog onmisbaar. Waarom gebruiken we dat dan zo weinig?

Het grote probleem met muizen

Het grote probleem met muizen is, dat je er continue je ogen en hersenen bij nodig hebt. Je bewustzijn is actief betrokken bij het verplaatsen van het pijltje over het scherm. Muizen vraagt bovendien veel van je oog-hand coördinatie.

Handleiding bladzijde omslaan

Moet je voor de grap eens kijken wat je allemaal moet doen, als je met je muis een bladzijde naar beneden wilt scrollen in je tekstverwerker.

 1. Eerst moet je hand zich van het toetsenbord naar de muis verplaatsen. Dat op zich is al een enorm inefficiënte beweging, die de meeste mensen ook nog eens verkeerd uitvoeren. Het zou het beste zijn om je hele arm te draaien – in de elleboog en je schouder. Maar meestal krijgt vooral de pols het voor de kiezen bij dit soort muisbewegingen.
 2. Vervolgens pak je de muis vast en je begint ‘m te bewegen.
 3. Zodra je de muis beweegt licht de muiscursor op het scherm op.
 4. Je ogen flitsen over het scherm, totdat ze de cursor hebben gevonden.
 5. Vanaf dat moment maakt je hand een vrij grote en snelle beweging om de muis te verplaatsen naar de rechterkant van het scherm – daar is nou eenmaal de schuifbalk te vinden.
 6. Tegen de tijd dat de muiscursor in de buurt is van de schuifbalk verandert de beweging. Opeens ga je de muis trager en veel nauwkeuriger bewegen, om ‘m op de juiste plek op de schuifbalk te krijgen. Als je ergens halverwege in de schuifbalk kunt klikken, valt het allemaal nog wel mee. Maar voel eens wat er gebeurt als je wilt mikken op het ielige knopje met pijlpuntje helemaal onderaan de schuifbalk.
 7. Zodra je dan het juiste punt hebt gevonden, klik je met je wijsvinger op de muisknop, net zolang totdat je het juiste stuk tekst hebt gevonden.
 8. Als je de juiste plek in het document hebt gevonden, vindt de hele beweging nogmaals plaats – in omgekeerde richting – om de muiscursor op precies de juiste plek te zetten in het document, zodat je daar verder kunt typen.
 9. Dan gaat je hand weer terug naar het toestenbord (met waarschijnlijk weer een foute polsbeweging) om verder te typen.

En dat soort zware arbeid doen we niet alleen bij het scrollen, maar ook bij het selecteren, kopiëren en plakken van tekst, bij het aanklikken van een menu-item, bij het opslaan en openen van bestanden, bij het starten van een nieuw programma, bij … zo’n beetje alles wat we doen op een computer.

Ergerlijk

Voor één keer is dat geen probleem, voor een paar keer ook niet. Maar is het niet ergerlijk, dat mensen dit inefficiënte muizen dag in dag uit honderden keren per dag toepassen, zonder te investeren in een betere en veel snellere manier van werken? En dan heb ik het over mensen voor wie dit hun dagelijks werk is, hun core-business zeg maar.

Let eens op jezelf

Let deze week eens op jezelf. Hoeveel muisbewegingen maak je op een dag?

En daar mag je rustig een beetje bang van worden, dat helpt hopelijk bij het aanleren van nieuw, beter gedrag.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

20 Comments

 • Monk
  Posted 02/05/2008 11:48 am 0Likes

  Ik heb alle toetsenborden behalve Internationaal verwijderd. Hopelijk gaat het nu wel goed. Bedankt!

 • Taco Oosterkamp
  Posted 01/05/2008 7:55 pm 0Likes

  @Monk – zou het kunnen zijn dat je meerdere toetsenborden hebt geïnstalleerd in Windows? Stel bijvoorbeeld dat je Nederlands + Internationaal hebt ingesteld, dan kun je heel eenvoudig met een sneltoets (Ctrl+Shift uit m’n hoofd) wisselen tussen die toetsenborden, dus ook zonder dat je het doorhebt. De ene zal dan wel netjes werken met accenten (Internationaal), de andere niet (Nederlands).

 • Monk
  Posted 01/05/2008 6:04 pm 0Likes

  Dat van die accenten met behulp van ‘ ” ` en ^ is heel erg mooi, maar het komt voor (zeker bij Vista) dat die functie er opeens mee ophoudt. Dan komt de ‘ er meteen te staan, zodat je ‘e krijgt in plaats van é, en “e in plaats van ë, etcetera.
  Weet iemand daar een oplossing voor?

 • Sypie
  Posted 28/02/2008 6:05 pm 0Likes

  En voor de Mac gebruikers onder de lezers: http://macwiki.nl/index.php/Toetsencombinatie

  Ideaal en voor heel veel Mac programma’s te gebruiken.

 • ZEN
  Posted 28/02/2008 12:27 pm 0Likes

  Pas vandaag deze site “ontdekt”, sorry…
  Daarom pas nu een paar aanvullingen uit het pré-muis tijdperk:

  Alt-Tab : om tussen de actieve programma’s te springen.
  Ctrl-End : om naar het einde van een document of scherm te gaan.
  F4 : om in Excel te wisselen tussen de instellingen van een celverwijzing.
  Accenten op letters niet via “vreemde tekens”, maar gebruik de ` ‘ ” of ^ direct gevolgd door de letter waar het accent boven moet komen, iese siempel… 😉

 • Arjan
  Posted 24/09/2007 10:15 am 0Likes

  installeer mouse gestures voor firefox, met een beweging ga je pagina’s vooruit, achteruit, new tab/windows etc.

  Leuke is ook nog dat je plaatjes kunt vergroten:
  https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/39

 • Rjbouw
  Posted 21/09/2007 10:31 pm 0Likes

  Om (zo veel mogelijk) zonder muis te surfen, gebruik je firefox met de addins hit-a-hint en searchkeys.
  Hit-a-hint activeer je dmv een hotkey, en firefox zet dan voor elke link op de pagina een nummertje. Dit nummer tik je dan in terwijl je de hotkey ingedrukt houdt, en voila! de link wordt ‘geklikt’. Dit werkt ook icm met ctrl (openen in een nieuwe tab).
  Searchkeys zorgt ervoor dat er bij een zoekresultatenlijst (bv google) nummers komen te staan (automatisch) die je dan weer in kunt tikken.
  met ‘.’ en ‘,’ wordt previous en next geactiveerd.
  Ook is er een addin (ben de naam even kwijt) die er voor zorgt dat de google resultatenlijst oneindig lang is. Dwz; bij het naderen van het einde van de pagina, wordt de lijst aangevuld met de volgende pagina resultaten. Je kunt dus eeuwif blijven scrollen. Met muiswiel, maar natuurlijk ook met pgdown of spatiebalk. Deze laatste heb ik trouwens als hotkey gebruikt voor hit-a-hint.
  Launchy is echt super voor het starten van allerlei dingen. Alhoewel een programma als autohotkeys nog sneller is wanneer je gebruik maakt van sneltoetsen voor veel gebruikte programma’s 😉
  Verder natuurlijk voor algemeen toetsenbord gebruik: ALT+onderstreepte letter in menu. Tab en shift-tab om snel te schakelen tussen inputvelden, shift-links en shift-rechts voor het selecteren van tekst. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Ik heb regelmatig last van rsi, dus ik moet noodgedwongen veel gebruik maken van het toetsenbord, maar het werkt echt sneller.
  Op mijn werk gebruik ik veel photoshop, die echt enorm veel shortcuts heeft, maar als je dingen tekent kom je er natuurlijk niet onderuit.
  Maar thuis lukt het me vaak om een hele avond door te komen op het web en in programma’s dat ik dan maar 2 of 3 keer naar de muis hoef te grijpen.

 • Eddy
  Posted 21/09/2007 2:48 pm 0Likes

  Het programma aangeduid door Luigjes, Launchy, is zeker een aanrader!

  Wie kent het probleem niet dat wanneer je met een schone, net geinstalleerde pc begint en voor ogen hebt je startmenu -> Programma’s netjes en geordend te houden, zodat je snel iets terugvindt. In de praktijk blijkt meestal dat na een maand of wat dat menu een rommel is.

  Met Launchy laat je de boel de boel en start, zonder muisbeweging, een programma op.

  Bedankt voor de tip!

 • Ilse
  Posted 21/09/2007 10:54 am 0Likes

  Ik zweer bij de muispen. Mijn rsi is ervan overgegaan en het werkt nog eens verdomde handig. Daarnaast ontstaat rsi altijd in combinatie met andere factoren. Zit bijvoorbeeld gewoon relaxed achter je bureau en je zult de kans op rsi al aanzienlijk verkleinen.

  Verder zijn hotkeys altijd handig, maar zoals Choong al schreef, leer je die denk ik inderdaad gewoon gaandeweg. In een keer zou ik ze namelijk ook niet kunnen onthouden.

 • Luigjes
  Posted 21/09/2007 9:21 am 0Likes

  Bij een vriend van mij gezien: Launchy. Dit programma indexeert je startmenu, waarbij je met alt-spatie een venstertje krijgt waarin je een programmanaam of een gedeelte daarvan kunt intypen. Dan enter en het opent het programma. Ik ben het nu zelf aan het testen, werkt tot nu toe wel prettig.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 21/09/2007 9:18 am 0Likes

  Hoi hoi, leuk al die reacties en zinnige tips! Internetten gaat helaas nog vrij slecht zonder muis, maar verder zie ik aan onze klanten dat ze vaak een flinke productiviteitswinst behalen (vooral bij het verwerken van e-mail) als ze een paar sneltoetsen leren.

  In Outlook zijn Ctrl+Shift+Y (kopiëren) en Ctrl+Shift+V (verplaatsen) genoeg om 25% sneller te werken.

  Ik gebruik zelf al jaren een Wacom tablet als muis, inclusief een scrollwheel. Dat bevalt me prima, maar is voor dagelijkse klusjes nog steeds een stuk trager dan het toetsenbord.

 • Peter van Veen
  Posted 21/09/2007 8:10 am 0Likes

  Ik wil er nog eentje aan toevoegen voor de webbrowsers:
  Backspace = Back of Vorige pagina

  en:

  Alt+PrintScreen zet het actieve venster in het clipboard (ipv het hele scherm)

 • Juliette
  Posted 21/09/2007 12:36 am 0Likes

  Ook ik sluit me aan bij Eccho, lang leve de scrollwheel !

  In combinatie met een aantal handig extensies (o.a. menu editor) in Firefox en de rechtermuisknop, beweeg ik mijn muis nog maar heel weinig en dan is het gelijk heel functioneel.

  Neemt niet weg dat ook ik veel gebruik maak van toestencombinaties, vooral als ik toch al aan het tikken ben of daarna moet tikken.

  Hierbij mijn persoonlijke ’top 10+’ in willekeurige volgorde (tussen de haakjes zo nu en dan de engelse benaming die ervoor zorgt dat ze een stuk makkelijker te onthouden zijn):

  CTRL+S = opslaan (save)
  CTRL+P = print
  F2 = bewerken (edit) – vooral handig in verkenner of in een spreadsheet
  CTRL+X = knippen
  CTRL+C = kopieren
  CTRL+V = plakken
  CTRL+Z = undo
  CTRL+B = dikgedrukt (bold)
  CTRL+I = schuingedrukt (italics)
  CTRL+U = onderstrepen (underline)
  CTRL+F = zoeken (find)
  CTRL+H = zoeken & vervangen
  na een eerste zoekopdracht: F3 = vind de volgende
  CTRL+A = alles selecteren

  ALT+TAB om door de verschillende open vensters te bladeren

  Webbrowsers:
  CTRL+T = new tab
  CTRL+N = nieuw venster
  F5 = pagina opnieuw laden

  Thunderbird:
  CTRL+L = tekst linken

 • Choong Wei Tjeng
  Posted 20/09/2007 9:48 pm 0Likes

  Zoals Eccho zegt…

  1. Leg je hand op je muis
  2. Bewerk het scrollwieltje met je wijs- of middelvinger, afhankelijk van je voorkeur

  Als je stelling is dat er veel handelingen op de computer zijn, die je met een sneltoets sneller uit zou kunnen voeren dan met de muis, dan heb je natuurlijk gelijk.. maar je kunt ook overdrijven >.>

  Leven zonder toetsen als CTRL+S om documenten op te slaan, Win+D om alles te minimaliseren en F6 om naar de locatiebalk in je browser te gaan is ondenkbaar. Volgens mij krijg je echter vooral RSI wanneer je juist te erg op je muisgedrag let, omdat je dan extra spanning op je spieren zet. Zelf muis ik inmiddels zo’n 14 jaar fanatiek en heb nog nooit ook maar een hint van RSI gevoeld. Gewoon een beetje relaxed achter je PC zitten helpt al een boel. Die hotkeys komen vanzelf wel na verloop van tijd.. (huh, hoe deed je dat zo snel?? wow die hotkey kende ik nog niet ! wauw etc)

 • Eccho
  Posted 20/09/2007 9:34 pm 0Likes

  Uhhm, maar krijgen we ook een uitleg om je toetsenbord handig te gebruiken, mister-ik-heb-nog-een-muis-van-10-jaar-terug-zonder-scrollwheel?
  Want ik zou het best willen hoor, maar ik weet geen sneltoetsen voor alles. Vind scrollen toch een stuk makkelijker dan pagedownen… Met oude muizen was het natuurlijk een ander verhaal, maar nu… tja.
  De shift+scrollwheel combi gebruik ik wel regelmatig, heb nog geen 3d wiel erin zitten, om van links naar rechts te bewegen. Maandje geleden ontdekt 😉

 • Remco32
  Posted 20/09/2007 7:38 pm 0Likes

  @Carsten,
  Whatpulse doet dit ook, maar die houdt ook het klikken op je muis bij, en de aanslagen op je toetsenbord 😉

 • Remco32
  Posted 20/09/2007 7:36 pm 0Likes

  Ik heb het even vluchtig doorgelezen..
  maar moet de titel niet andersom zijn?

 • Carsten
  Posted 20/09/2007 7:35 pm 0Likes

  Op http://bmt.bewes.be/ kun je een programmaatje downloaden waarmee je het aantal afgelegde meters met je muis kan bij houden.

Comments are closed.