Nooit meer gekreukelde overhemden, nooit meer strijken!

Helaas, gekreukelde overhemden zijn al een jaar of twintig niet meer hip, maar strijken is weer pure horror. Et voilà: een good old patstelling! Mocht je ook met dit taaie dilemma kampen, lees dan vooral verder om te zien hoe je zonder strijken tóch altijd een fatsoenlijk en glad gestreken overhemd hebt. Een lijstje variërend van ‘oh really captain Obvious?!’ tot ‘winning – tigerblood!’.

Koop strijkvrije overhemden

Ja wist ik veel – ik had er in elk geval nog nooit van gehoord. Totdat iemand me dus vertelde: ‘Hé euh, er bestaan gewoon strijkvrije overhemden hoor!’ De wereld kwam hortend en stotend tot stilstand, het grijze wolkendek spleet open en ik zag het licht. Nooit. Meer. Overhemden strijken!

Nou ja, zo spectaculair was het nou ook weer niet, maar het was wel een openbaring. Koop geen strijk-arm of iets dergelijks, koop strijkvrij!

Vouw overhemden (relatief) netjes op

Paar knoopjes vast, face-down op tafel, mouwen over het midden en samen met de zijkanten over het midden leggen (je moet een lange strook van ongeveer 25 cm breed overhouden). Dan het onderste gedeelte over 1/3 heen leggen en dan dubbelvouwen met de boord naar buiten. Zo ongeveer… Volg je het nog? Bij gebruik van strijkvrije overhemden is dat natuurlijk een stuk minder belangrijk en prop je de boel als vanouds in de kast.

Vervoer overhemden in een zak/tas/vouwbox

Een overhemd zomaar in een tas mikken levert te veel kreukels op. Een speciale zak eromheen en hangend vervoeren kan, maar is niet praktisch als je met de trein reist of een overhemd in een koffer wil vervoeren. Om die reden bestaan er oldskool kledingtassen, waarin je jouw pak en overhemden netjes opgevouwen kunt vervoeren. Voor overhemden bestaan er ook zogeheten Packshi’s, maar of dat nou echt nodig is…

Stoom overhemden glad in de douche

De laatste, de beste. Bij een overnachting in een hotel kun je je kleding aan een paar hangertjes in de douche hangen en even lekker heet douchen. De stoom van het douchen zorgt voor mooi gladde overhemden. Je kunt ze indien nodig achteraf nog even in de douchecabine hangen, aangezien het daar vaak het warmst is en stoom langer blijft hangen. Bonustip: neem een handige kledinghanger mee waar je ook nog een pantalon aan kunt hangen. Nooit. Meer. Overhemden strijken!

Ook handig: Dit zijn de beste wastips!

Tell Us What You Think
5Te gek7Leuk2Serieus?9Meh...15Stom

About Author

23 Comments

 • winterwebcare
  Posted 29/01/2020 2:51 pm 0Likes

  Super leuk artikel! Altijd handig om op te hangen met een karabijnhaak! https://www.karabijnhaak.nl/

 • Shane
  Posted 13/08/2016 4:57 pm 0Likes

  Omdat ik juist graag shirts draag kende ik deze hack’s al. Heel ideaal, alleen 1 ding… wellicht dat meerderen tegenaan lopen, maar heb een aantal shirts die aan de onderkant opkrullen… (niet tof!) Als je het grote google machine gebruikt kom ik alleen van die kapsel tips tegen… alsof dat gaat helpen in een shirt…
  Heeft iemand tips hoe ik dat er weer uit krijg en vooral waarom ze ontstaan? Vind het jammer dat 1 van mijn mooiere shirts juist krult aan de onderkant…

 • John
  Posted 05/06/2016 6:39 pm 0Likes

  Ik heb ook kleding die kreukherstellend is…
  Dat wil zeggen, de kreukels die ik er uit strijk herstellen zich binnen een dag.
  Ik heb de stof al natgemaakt, en op z’n heetst gestreken, en dat helpt even.
  Ik hang het weg, en een dag of wat zijn dezelfde kreukels er weer in.
  Ben hopeloos!

 • Hoa
  Posted 04/05/2016 9:24 am 0Likes

  Ik denk niet dat je nog bij V&D terecht kan voor overhemden 😉

 • Alex
  Posted 04/05/2016 8:40 am 0Likes

  Zie ik het verkeerd, of is dit een gerecycled artikel uit 2011 die je zonder na te lopen opnieuw plaatst want V&D is ter ziele. Bij de Bijenkorf kun je nog prima goede overhemden scoren die kwalitatief goed zijn. Met strijkvrije overhemden zijn de resultaten bij mij wisselend. Sommige strijkvrije hemden zijn niet te strijken en alles behalve kreukelvrij.

 • Overhemden met mouwlengte 7
  Posted 04/01/2013 9:50 pm 0Likes

  Onze ervaring is dat zelfs zogenaamde kreukvrije overhemden toch nog altijd licht gestreken dienen te worden, easy iron noemen ze dat ook wel. Mannen met extra lange mouw (die zijn er nogal in Nederland) hebben beperkte keuze in het bestaande aanbod, daarom zijn we zelf http://www.mouwlengte7.com begonnen. Overhemden met extra lange mouw (mouwlengte7) die allemaal Easy Iron zijn.

 • Dick Algra
  Posted 27/12/2011 10:58 pm 0Likes

  Eerlijk gezegd vind ik dit gekwek van niks.Bijna ieder boek met huishoudelijke tips kan je dit leren.
  Is het volgend onderwerp wellicht: Hoe schil ik aardappelen zonder vieze handen te krijgen ? Of wat te doen aan tepelkloven ?

 • Hendrikjan van Kan
  Posted 26/12/2011 10:23 am 0Likes

  Olymp overhemden hebben idd een “strijkvrij” lijn. Gaat helaas niet helemaal op. Ik hang mijn overhemden, nadat ze uit de wasmachine komen, op een brede hanger en trek de vouwen eruit. Scheelt enorm. Niet op hoge toeren centrifugeren. En als je de hele dag een jasje draagt, kun je volstaan met alleen het front, de kraag en de manchetten te strijken.

 • Daan Leuvel
  Posted 24/12/2011 12:07 pm 0Likes

  Goed verhaal. Draag zelf alleen nog maar strijkvrije overhemden. Heb wel gemerkt dat er veel verschil is tussen diverse merken. Waar je in ieder geval op moet letten is dat ze van 100% katoen zijn, er zijn ook hemden met polyester maar dat heeft geen draagcomfort. Mijn favoriete merk is Olymp deze zijn net iets duurder dan de hemden van v&d maar veel mooier en strijkvrij en gaan ook lang mee. Ander voordeel van strijkvrije overhemden is dat je aan het eind van de dag nog steeds kreukvrij bent. Je kan dit merk ook in veel winkels kopen, ik koop ze meestal online bij hemdvoorhem.

  • David Bakker
   Posted 24/12/2011 4:58 pm 0Likes

   Dank je! ik ga eens bij Olymp shirts kijken.

 • James
  Posted 23/12/2011 3:51 pm 0Likes

  Uit de wasmachine direct op een kleerhaak en dan de stof een beetje op spanning brengen. Gewoon trekken aan die mouwen en de zijkanten van t hemd. Zo haal je de grootste kreukels eruit. Beetje wapperen met het hemd aan je kleerhaak werkt ook wel. Ook als je stretch overhemden koopt heb je al minder last van kreukels. En als je een iets te klein maatje koopt, hoef je nooit meer te strijken 😉

 • MMorley
  Posted 22/12/2011 10:09 pm 0Likes

  Nee strijken is niet leuk, maar die overhemden van de V&D zijn verschrikkelijk. Geen enkel vorm, slechte boorden. lelijke manchetten en een soort van rasp als stof. Gewoon klep dicht en strijken. Of laten strijken. Je poetst je schoenen toch hopelijk ook?

 • Ilka Boevinck
  Posted 21/12/2011 11:33 am 0Likes

  Niks opvouwen als je op reis gaat maar strak oprollen en samenbinden met (postbode) elastieken. Dan kan er veel meer in je handbagage (en in schoenen en laarzen) en komt alles er ongekreukt en zonder vouwen uit.

  • David Bakker
   Posted 21/12/2011 3:18 pm 0Likes

   Rollen? Goh! Zou dat ook nog werken met een pak en overhemd met stijve kraag?

   • Sam
    Posted 22/12/2011 4:39 pm 0Likes

    Lol, nee – ik gok van niet. Ga het is proberen – maar neem wel m’n reisstoomstrijkijzertje mee 🙂

 • Christa Jonkergouw
  Posted 19/12/2011 10:02 pm 0Likes

  Stel de wasmachine in op het programma dat er voor bedoeld is. Kreukherstellend heet dat waarschijnlijk. Anders is het 40° en centrifugeren op 900 toeren. Stop de machine niet te vol. Laat de was met overhemden geen uren in de machine zitten. Doe de overhemden apart in de droger en stel die in op strijkdroog. Ook hier geldt: haal ze er uit zodra de machine klaar is. Sla ze goed uit en hang ze op hangertjes op om ze verder te laten drogen.

 • saskia
  Posted 19/12/2011 12:58 pm 0Likes

  Mijn echtgenoot brengt ze gewoon bij mijn moeder. Die vervolgens zóóó haar best doet om een resultaat te toveren wat ik nooit voor elkaar krijg, zulke strakke vouwen! Oma trots, echtgenoot blij en ik moet maar even over mijn ego-van-slechte-strijkster heen stappen.

 • Sam
  Posted 19/12/2011 11:36 am 0Likes

  Grappig, die Clever Case methode is precies zoals ik m’n overhemden altijd opvouw (maar dan zonder dat ding ertussen). Helemaal niet ingewikkeld als je het een keer gedaan hebt, lijkt sterk op de beschrijving hierboven. Wel doe ik altijd de meeste knopen dicht. Ik heb meestal meerdere overhemden bij me en die leg ik dan per 2 gedraaid en ondersteboven op elkaar in de koffer/tas, zodat niet alle boorden op elkaar liggen. Nooit kreukels, een enkele keer een vouw, maar die gaat er idd prima uit op een hangertje in de douche.

  • David Bakker
   Posted 19/12/2011 11:38 am 0Likes

   Ga ik ‘m toch weer eens proberen, even door de eerste keer instructies heen bijten dus 🙂

 • Steven
  Posted 19/12/2011 10:16 am 0Likes

  “hand” moet natuurlijk “hang” zijn…

 • Henk
  Posted 19/12/2011 10:15 am 0Likes

  Kerel, neem gewoon een schoonmaakster. 10 euro per uur, en laat haar ook strijken. Slotje.

 • Steven
  Posted 19/12/2011 10:15 am 0Likes

  Voor de niet strijk-vrije overhemden: hand het overhemd op een kledinghanger zoals je altijd doet. Een paar Knoopjes dicht, mouwen goed uitvouwen, en het geheel met hanger netjes en recht op z’n kop ophangen met een paar wasknijpers. Het gewicht van de kledinghanger trekt de kreukels uit het overhemd.

  • David Bakker
   Posted 19/12/2011 10:36 am 0Likes

   Hee, da’s handig! Ga ik proberen.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]