Nozbe desktop voor Mac en Windows

Nozbe, de op GTD-gebaseerde takenmanager heeft zijn toepassing voor Windows en Mac een grote revisie gegeven. Met het programma kun je je taken en projecten zien, editten, sorteren op diverse criteria, notities toevoegen, et cetera. Daarmee is Nozbe een van de weinige takenmanagers die niet alleen een app en web-toepassing heeft maar ook een programma dat je op je computer kunt gebruiken. En de eerste indruk is positief. Nozbe voor Windows en Mac is een echt GTD-dashboard.

GTD en toepassingen

Veel aanhangers van getting things done (GTD) van David Allen gebruiken een “vertrouwd systeem” om alle acties, invallen, voornemens te noteren en later om te werken naar eerst volgende acties al dan niet voorzien van predicaten als “misschien/ooit” of “wachtenop”. Voor de een is dat vertrouwde systeem een piepklein pennetje aan een even zo groot boekje en voor de ander is het een takenprogramma op de telefoon of een site.

De lijst van takenprogramma’s is bijna niet meer te maken. Uit onder andere de comments op de blog over GTD en Evernote kwamen weer veel nieuwe omgevingen die je helpen met het voor elkaar krijgen van je acties. MyLifeOrganized, Remember the Milk, Things, OmniFocus, ZentoDone+, Wunderlist, 2DoTodledoo, The Secret Weapon, GTD met Evernote, Outlook Taken, ToDo.txt, Nirvana, Task FM, Thymer, Workflowy, Personal Brain, Egretlist, Clear, Do it (tomorrow), QuickOffice, Doit.im.

Nozbe is GTD

Van de grote programma’s die aanwezig zijn als site, op iOS en Android is Nozbe een bekende. Met Nozbe kun je individueel projecten en taken managen als ook als team. Daarnaast is Nozbe, zoals veel takenprogramma’s, expliciet gericht op gebruikers van GTD.

 • Er is een inbox waar je taken kunt verzamelen die je later verwerkt. Je tikt ze in op je app, de site, Nozbe desktop of mailt ze naar deze inbox.
 • Bij taken geef je aan of iets een eerstvolgende stap is. Aangezien dit de meest concrete en dringende to do’s zijn, zijn die opvallend en hebben ze een prominente plaats in menu’s.
 • Je kunt labels toevoegen, zoals Ooit, Wachtenop, Bellen, Kantoor, Bibliotheek.
 • Bij onderhoud (review) kun je de projecten nalopen maar ook per label zien wat er af is en wat niet.

Veel omgevingen bieden vergelijkbare functionaliteiten maar niet veel takenprogramma’s hebben echter een desktop-client. Nozbe had al enkele maanden een heel basic client en heeft nu een completere gelanceerd. De site werkt op zich prima maar de snelheid van client is toch een sterk punt. Naast zijn prijs van 0,- euro, wat gezien de kosten van de iPad app (14,99!) en de iPhone app (4,99!) een meevaller is.

Nozbe voor Windows en Mac

Na het inloggen zijn alle taken, projecten, notities et cetera zichtbaar op je computer. In de linkerkolom zie je de hoofdindeling:  next actions, Inbox, Projects, Contexts, Calendar. Onderaan de pagina vind je een zoekvak om sneller naar het juiste project of de juiste context te gaan. Terwijl je tikt verkleint de set die aan die criteria voldoen, zodat je snel bij je project bent. Nu is de filter nog niet optimaal. Niet alle projecten komen boven als je erop zoekt, maar dat issue is bekend.

Over de breedte lopen de taken. En die breedte is vrij breed, gezien de kleine letters. Links in het scherm start je taak en helemaal rechts met kleine letters vind je de tags bij die taak. Als je op de taak klikt zie je alle tags en eventuele notities. Per project kun je de notities, ook uit Evernote, en Dropboxbestanden zien. Dat betekent dat je rond een project vanuit Nozbe veel informatie kunt verzamelen.

Een nieuwe taak voeg je snel toe. Je begint de taak te tikken en als je een tag wil gebruiken typ je #. Bijvoorbeeld

Contact opnemen met John om een afspraak over de prijzen te maken #

Nadat je # tikt, komen alle mogelijke toevoegingen in beeld die naar mate je meer tikt verkleinen. Je kunt verder tikken maar ook uit de lijst een item aanklikken. Je kunt dus iets tikken als:

Contact opnemen met John om een afspraak over de prijzen te maken #GITP #Bellen #Next

Waarmee deze taak in het project GITP komt met als context bellen en een next action is. Met deze toevoegingen duikt de taak op in het project maar ook als je alle taken oproept die met bellen te maken hebben of als je alle next actions wilt zien. Nu is die toepassing nog hoofdlettergevoelig maar dat zal vast veranderen. In elk geval is makkelijk dat alle tags met # op te roepen zijn. Als je nu dezelfde taak mailt naar de inbox van Nozbe ziet dat er zo uit:

Contact opnemen met John om een afspraak over de prijzen te maken #GITP @bellen !

Wijzigingen worden voortdurend gesynchroniseerd. Dat betekent dat als je ook taken mailt, de client open hebt en via je tablet nog een taak edit er geen probleem met syncen is. Dat syncen geeft wel enige vertraging bij het wijzigen van taken.

Eerste video

Op de Nozbe blog kun je de ontwikkelingen volgen en vind je in elk geval een eerste video demonstratie.

Dus

Kortom, een handig programma dat offline lokaal managen van projecten en taken makkelijk maakt. En een goedkope manier om Nozbe te gebruiken. Wat vind jij ervan?

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

 • Joannes
  Posted 23/05/2012 6:21 pm 0Likes

  Aardige variant van Nozbe heet Producteev. Deze multi-platform GTD methode werkt uitstekend en ziet er, (vind ik) qua interface net wat frisser en fruitiger uit.
  Producteev heeft helaas geen Ipad interface en ik begreep dat de koppeling met Google calender nog in de maak is.

 • Arjan Broere
  Posted 03/04/2012 7:01 am 0Likes

  Op zijn blog legt Michael Hyatt uit waarom hij vindt dat Nozbe zo goed is: michaelhyatt.com/nozbe.html

Leave a comment

[wpterms id="3193"]