Zal ik? Of Ik zal!

Iedereen die voor een moeilijke taak komt te staan heeft het wel eens gedaan, in zichzelf gepraat. Sommigen praten de hele dag door tegen zichzelf, anderen alleen op cruciale momenten. Om moed in te praten, herinneringen op te halen, je geheugen op te frissen. Maar heb je wel eens stil gestaan bij wát je dan eigenlijk zegt en welke manier van zelf-commentaar tot een goed of beter resultaat kan leiden? Gelukkig is er onderzoek naar gedaan en wat blijkt? De vragende vorm van selftalk werkt het beste! Dus niet: “We kunnen het maken!” maar “Kunnen wij het maken?”. Bob de Bouwer als psychologische zelfmanagementoplossing!

Ibrahim Senay en Dolores Albarracin van de University of Illinois hebben een proefschrift afgeleverd waarin ze de bovenstaande vragen onderzoeken. Welke wijze van zelfcommentaar werkt het beste? Om dit te onderzoeken hebben ze met groepen studenten tests gedaan.Verdeeld in twee groepen kregen ze de opdracht om anagrammen te maken. Maar vlak voor het begin kreeg de ene groep te horen dat ze zich voor moesten bereiden op deze taak met de taak om een minuut lang te denken of ze aan anagrammen zouden werken (De “Zal ik?” groep). De tweede groep kreeg als voorbereiding om een minuut lang te denken aan het oplossen van anagrammen (De “Ik zal!” groep). Vervolgens kregen beide groepen tien minuten om zoveel mogelijk anagrammen op te lossen.

De uitkomst was opmerkelijk, de Zal ik?-groep loste 25% meer anagrammen op. Vervolgtests lieten een zelfde verloop zien en het doet de onderzoekers concluderen dat deze vorm van “Interrogative form of self-talk” beter werkt dan de “Declarative form of self-talk”.

By interrogating ourselves, we set up a well-defined challenge that we can master. And it is this desire for personal fulfillment – being able to tell ourselves that we solved the anagrams – that actually motivates us to keep on trying.

Dus de volgende keer dat je voor een lastige taak komt te staan, denk dan niet “Ik kan het!” maar “Kan ik het?” Dit zorgt voor meer intrinsieke motivatie en een grotere kans van slagen. Volgens de onderzoekers. Meer informatie en achtergronden vind je bij The Frontal Cortex en The Daily Telegraph.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

0 Comment

Leave a comment