Op één plaats komen alle informatiestromen en managementvaardigheden bij elkaar: in de cockpit van een vliegtuig. Ga maar na. Piloten staan onder tijdsdruk, moeten zich baseren op onvolledige informatie, er zijn altijd meerdere alternatieven voorhanden waarvan je er maar een mag kiezen en een kleine groep specialisten is in een kleine ruimte verantwoordelijk voor het leven van honderden mensen.

Vliegen is echt de veiligste manier van vervoer. De factor voor een fataal ongeluk is 0,04 per 100 miljoen vluchtmijlen tegenover 0,86 voor de auto. Daar hebben twee maatregelen aan bijgedragen.

Ten eerste de invoering van de vluchtsimulator. Een piloot kan ervaring opdoen zonder dat het mensenlevens en vliegtuigen kost. Door het trainen van allerlei unieke, levensechte situaties worden de beslissingcentra in de hersenen goed gevoed met informatie en daarmee kennis en wijsheid.Cockpit

Ten tweede is in navolging van een NASA-studie een systeem ingevoerd waarbij de macht van de gezagvoerder werd doorbroken. Voorheen kwamen veel ongelukken voor omdat de gezagvoerder veel besluiten nam zonder zijn collega’s goed te raadplegen. Dit systeem voorziet in een omgeving waarin ieders mening, ook tegengestelde, wordt gehoord en gewogen.

Niet voor niets is deze oplossing ook in bijvoorbeeld operatiekamers ingevoerd. Sommige managementteams laten zich trainen met vluchtsimulators om als groep sneller en betere besluiten te kunnen nemen. Of gamers in het voordeel zijn is nog te vroeg om echt te bepalen. Ik weet dat sommige gamende chirurgen zelf verklaren handiger met de scalpel te zijn. Wat wel duidelijk is dat gamers een veel betere oog-handcoördinatie hebben, sneller op signalen kunnen reageren en beter gewend zijn aan multimediale omgevingen.

Spelenderwijs

Spelletjes zijn veel meer dan een aardig tijdverdrijf. Ze trainen je hersenen. Beschouw ze als fitnessoefeningen voor de geest, als mentale push-ups. Veel spelletjes kennen verschillende moeilijkheidsgraden en sluiten aan op onze behoefte aan bereikbare uitdagingen. Videospellen zijn door hun multimediale karakter nog beter om ons brein actief te trainen. Als je veel informatie moet verwerken, is het goed regelmatig pauzes te nemen. Je kunt dan heel goed een spelletje doen. Je brein blijft hierdoor actief en doet toch iets totaal anders. Bij spelletjes komt namelijk het hormoon dopamine vrij, dat ons een prettig gevoel geeft.

Spelen is ook een natuurlijke activiteit om tactiek en strategie te leren, vaardigheden die we ook nodig hebben in onze omgang met informatie. Bij de meeste spelletjes moeten we continue een afweging maken tussen de risico’s en mogelijkheden. Spelen we op safe of gaan we de uitdaging aan? Met het gebruik van informatie is het net zo. We moeten beslissen of we over voldoende informatie beschikken om een besluit te nemen en zo niet, wanneer we stoppen met het verzamelen van gegevens. Nemen we het risico om met de beschikbare informatie een besluit te nemen of spelen we op veilig en verzamelen we eerst nog meer informatie? Speel gerust eens met je antwoorden.

Probeer eens spelgedrag bij de volgende groepstraining in te passen. Wel professioneel laten begeleiden, want alleen een middag Holland Casino leidt echt niet tot betere besluiten.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

  • Dr Shock
    Posted 23/01/2010 8:40 pm 0Likes

    Welk systeem si gebruikt bij het doorbreken van de macht van de gezagvoerder? Heeft het iets te maken met gamen?
    Gaarne wat meer achtergrond informatie en/of een link, bij voorbaat dank en vriendelijke groeten,
    Dr Shock MD PhD

Leave a comment

[wpterms id="3193"]