Een quiz maken met Evernote

Met Evernote kun je notities presenteren. Dat kan ook een leuke manier zijn om met een groep tijdens een training of vergadering een quiz te doen. Met wat simpele ingrepen heb je snel een quiz gemaakt. Lees hierna hoe je dat doet.

Links naar notities maken

In Evernote kun je de link naar een notitie kopiëren. Door met de linkermuis op een notitie te klikken zie je Kopieer notitie-link. Je kunt ook de url van een notitie kopiëren maar dat is in dit geval niet nodig. Nu je de link op je klembord hebt, kun je in een andere notitie in Evernote naar deze notitie de link opnemen. De naam van de link is de naam van de notitie.
Zo kun je ook makkelijk een inhoudsopgave-notitie maken voor een notitieboek of een agenda voor een vergadering. Achter elk agendapunt plak je de link van de notitie met verdere toelichting.

Als je zo’n inhoudsopgave voorziet van een Herinnering (wekker-icoon boven aan je notitie) dan blijft die notitie bovenaan in het notitieboek staan. Dat werkt nog wat makkelijker als het de inhoudsopgave van een notitieboek is.

Presentatiemodus Evernote

Om de quiz mooi te kunnen presenteren, gebruiken we de presentatiemodus van Evernote. Als je die nog niet gebruikt hebt, dan kun je in het artikel Presenteren zonder bulletpoints lezen hoe je dat doet.

Een quiz maken

In dit geval wil ik een quiz hebben die deelnemers een willekeurige vraag voorschotelt. De deelnemers noemen een getal onder de 10 en de bijbehorende vraag moeten ze beantwoorden. Om dat te doen, ga je als volgt te werk:

  • maak 10 notities met één vraag
  • selecteer de 10 notities en kies in het rechterscherm de optie Notitie met inhoudsopgave maken. Je ziet nu een notitie met de links naar alle losse notities
  • de links zijn de naam van de notitie. Als die niet duidelijk genoeg zijn, pas ze aan en maak een nieuwe inhoudsopgave
  • in elke notitie met een vraag plak ik nu de link naar de hoofdnotitie, zodat ik van de hoofdnotitie naar de vraag kan klikken en terug kan gaan in de presentatiemodus.

Je kunt eventueel het antwoord op de vraag toevoegen aan de notitie en vooraf zorgen dat de notitie-overgang zo gemaakt is dat scherm één de vraag is en scherm twee het antwoord. Het antwoord kan ook een aparte notitie zijn, waar je vanuit je vraag naar linkt.

Een voorbeeld van de hoofdnotitie met de nummers die deelnemers kiezen:
Schermafbeelding 2015-05-15 om 10.23.31
Een vraag ziet er dan als volgt uit:
Schermafbeelding 2015-05-15 om 10.51.37

Variaties …

Je kunt je voorstellen dat in plaats van “Vraag één” je ook een foto of een icoon of logo kunt gebruiken als vraag als je wat visueler wil werken. Maar ook een halve krantenkop of pdf waarin je een bepaald woord wegveegt metd de pfd-editor in Evernote kan. De antwoordnotitie kan dan de ‘schone’ pdf bevatten.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author