Rugpijn en wiebelstoel

stokkemove.jpgAlhoewel we nog lang niet alles van rugpijn begrijpen zijn de meeste geleerden het er wel over eens dat een statische houding de klachten erger maakt. De verklaring daarvoor is dat bij een statische rug de wervelschijven langzaam maar zeker ingedrukt worden. Die wervelschijven zijn van zacht bot, kraakbeen gemaakt, vandaar. Door te bewegen kunnen de schijven weer wat uitzetten.Anders gezegd: veel bewegen op een dag is een goed idee. Daar is de gemiddelde studeer- en werkplek niet op ingericht. Vanaf ons vijfde levensjaar begint het grote hangen in schoolklassen, achter bureaus, in autostoelen en in vergaderkamers. Je kunt beginnen met ieder uur een rondje lopen en wat te rekken en te strekken. Je kunt ook kijken naar een wiebelstoel of -kruk, die ervoor zorgt dat je actiever zit en meer beweegt. De goedkoopste variant is een skippybal. Zelf ben ik een fervent gebruiker van de Stokke kruk, die toepasselijk ‘Move’ heet. Niet goedkoop, wel heel goed. Hij is in meerder hoogtes te krijgen en met hele chique bekledingen, maar de standaard versie voldoet prima.Heb je zelf een wiebelstoel of -kruk die goed werkt tegen je rugklachten? Schrijf het op in de commentaren…

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?2Meh...0Stom

About Author

19 Comments

 • Peter
  Posted 09/02/2017 3:19 pm 0Likes

  Ik heb onder den naam VITAMIN bij Ikea gezocht en niet gevonden. De stoel heet inmiddels NILSERIK. http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/10279563/#/90309721

  Ben sinds vandaag ook op zoek naar een goede en niet te dure stoel/kruk om van mijn rugklachten af te komen en ben voor elke tip dankbaar. Die zal ik dan met mijn fysiotherapeut bespreken.

 • John Klinkhamer
  Posted 14/04/2016 11:07 am 0Likes

  Een goed alternatief voor een wiebelkruk is de ‘swopper’. Deze dynamische, 3 dimensionaal beweegbare tabouret maakt bewegen mogelijk terwijl je zit. swopper stimuleert een voortdurende wisseling van houding. Je gaat automatisch vaker rechtop zitten. Iedere swopper kan optimaal worden ingesteld op hoogte, zijwaartse beweging en gewicht van de bezitter.
  https://www.bureaustoel.nl/swopper-classic-antraciet-op-wielen

 • Liam
  Posted 28/12/2013 1:30 pm 0Likes

  Goed filmpje over juiste zithoudingen

  https://www.youtube.com/watch?v=D28-L8B2Sek

 • Jeroen
  Posted 20/02/2011 3:02 pm 0Likes

  Ik maak lange dagen achter de computer en heb erg veel baat bij de zitfitkruk. Het mooie van dit krukje is dat het met je meegroeit. Hij strekt mijn rug automatisch en na een tijdje draai ik het krukje omdat mijn houding is veranderd (verbetert). Ook is mijn hoofd een stuk leger als ik op dit krukje zit. Ik heb nogal snel last van teveel prikkels. Ik zag dat hij binnenkort weer verkrijgbaar is op http://www.zitfitkruk.nl

 • fssent
  Posted 07/12/2010 9:48 am 0Likes

  fqQcVH ivpmrtpsvbxt, [url=http://bxjvzbtcrmes.com/]bxjvzbtcrmes[/url], [link=http://lrmmyibquvdh.com/]lrmmyibquvdh[/link], http://npponhdtpvmq.com/

 • Yvonne
  Posted 24/11/2008 7:52 pm 0Likes

  Inmiddels zit ik al weer zeker een jaar of 10 op de Ikea Vitamin kruk en dat bevalt me uitstekend.
  Ik kan er urenlang op zitten werken en wil ‘m absoluut niet ruilen voor een luxe bureaustoel 🙂
  De Vitamin heeft z’n geld wel opgebracht, ik geloof dat het ding indertijd ƒ 75,- heeft gekost.
  En als ie kapot gaat haal ik meteen een andere!

 • Helena
  Posted 27/10/2008 6:06 pm 0Likes

  Voor wie geinteresseerd is, stocke valt tegenwoordig onder varier

  http://www.varierfurniture.com/

 • Saar
  Posted 24/10/2008 6:12 am 0Likes

  Sinds ik jaren geleden een fikse RSI had opgelopen, heb ik een goed buraeu en vooral een goede stoel aangeschaft: de That’s it van Stokke. Die stoel bevalt erg goed, al moet ik er wel op letten dat ik erop ga zitten zoals bedoeld is. Ik gebruik soms de scheensteunen bijvoorbeeld niet maar zet mijnn voeten op de grond. De stoel is heerlijk ook in denkhouding, dat is achteroverleunend met mijn armen achter de rugleuning. Hij was belachelijk duur maar elke cent waard.

 • Simone
  Posted 23/10/2008 9:37 pm 0Likes

  Ik krijg alleen maar meer rugpijn met die wiebelkruk (bekkeninstabiliteit en dus lage rugpijn). Ik had gehoopt dat het dé oplossing zou zijn, maar helaas. Misschien zou ik die Balans een tijdje moeten proberen.

 • Willem
  Posted 22/10/2008 9:04 pm 0Likes

  10 jaar geleden ben lange tijd uit de running geweest vanwege rugklachten. Ik heb toen zowel voor op mijn werk als thuis een een Stokke variable balans stoel gekocht. Gewoon geweldig en iedereen aan te raden. Het geheim zit hem natuurlijk in de actieve zit en in het feit dat je automatisch je bekken kantelt (net als met paardrijden) waardoor je ruggewervel veel mooier in balans is. Stokke is natuurlijk vooral design en mooi, maar dit model zou iedereen met rugklachten gewoon van de ziektekostenverzekering vergoed moeten krijgen!

 • Jan vdP
  Posted 22/10/2008 7:46 pm 0Likes

  En ook ik heb de Vitamin van Ikea. De kruk is in hoogte verstelbaar. De laagste stand is echter niet laag genoeg. Daarom zit ik altijd te hoog achter mijn bureau. Hierdoor krijg ik last van m’n nek. Dus de Vitamin staat nu kansloos in de hoek.

 • Roger
  Posted 22/10/2008 1:11 pm 0Likes

  Ik heb ook de Vitamin van Ikea, maar kan daar geen uur op zitten. Het zitvlak is gewoon te klein. Verder is het wel handig als jullie wat meer linkjes geven, of bv prijzen.

 • Ricardo
  Posted 22/10/2008 10:32 am 0Likes

  Persoonlijk vind ik een zadelkruk met rugsteun erg prettig zitten, wordt ook veel door medici gebruikt: als je gaat zitten komt de rugsteun omhoog en word je als het ware gedwongen om rechtop te gaan zitten: http://www.wesjon.nl/contents/media/REDynamic001.JPG

 • DVTCLN
  Posted 22/10/2008 2:27 am 0Likes

  Elke dag zit ik bijna 11 uur soms meer achter computer. Tijdens zitten probeer ik mijn rug zoveel mogelijk recht te houden ( rugleuning gebruik bijna nooit ) Elke 40 minuten verander ik mijn zit positie. (ik heb 2 zit positie) en elke 4 uur 10 minutes pauze. Tot nu toe heb ik geen rug klachten.

 • Kees Romkes
  Posted 21/10/2008 10:33 pm 0Likes

  T zijn verschrikkelijke dingen… Maar een skippybal (big size) werkt ook prima om op te zitten en je rug in beweging te houden !

  Ik probeer inderdaad zelf regelmatig een endje te lopen (voor koffie of een sigaret) en daarnaast een half uur per dag goed te bewegen (geen auto, maar de benenwagen voor wat boodschappen…)

 • Richard
  Posted 21/10/2008 9:56 pm 0Likes

  Wij gebruiken al een tijd de Variable™ balans®.
  Het is even wennen maar dan kun je niet meer zonder.

 • Thomas
  Posted 21/10/2008 8:53 pm 0Likes

  De ene keer zit ik (min of meer) zoals het “moet”. De andere keer zit ik heel ver voorover gebogen (toetsenbord en muis ver naar achter) of juist heel erg achterover/onderuitgezakt. Door dit af te wisselen vermijdt ik (ernsige) klachten. Ik merk wel dat sinds ik ben aangewezen op een 14″ laptop ik vaak voorover gebogen zit, om het scherm te kunnen zien. Duidelijk niet ideaal…

 • Aris
  Posted 21/10/2008 8:42 pm 0Likes

  Ik heb al jaren een van stokke kruk en deze voldoet meer dan prima. Eerst heb ik nog een knie-buig-achter-over-hang stoel gehad
  (zie voorbeeld: (http://www.profita.nl/images/website/wing_070201-6323.jpg), maar dat zit net te gekunsteld. Buiten zwaar tillen en dergelijke heb ik nooit last van mijn rug.

 • N. Rikken
  Posted 21/10/2008 7:55 pm 0Likes

  Zelf heb ik sinds een half jaar de wiebel-kruk van Ikea, de VITAMIN. Niet alleen ziet de kruk er speels uit, hij zit ook erg speels. Ik heb nooit stilgestaan bij de positieve invloeden op mijn rug, maar waarschijnlijk zullen die er wel zijn. Als ik namelijk op de ikea kruk zit heb ik geen last van mijn rug.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]