Slaap je slim

Layout 2Walvissen en dolfijnen zijn zoogdieren, net als wij. Maar in tegenstelling tot de mens kunnen zij een half uur onder water blijven zonder zuurstof in te nemen. Daarvoor moeten zij bewust ademen. Om bewust te ademen moeten ze wakker zijn. Hoe doen ze dat? De natuur heeft er een schitterende oplossing voor bedacht. Walvissen en dolfijnen laten beurtelings één hersenhelft slapen, in totaal zo’n acht uur. Om jaloers op te zijn. Want stel dat je zo per etmaal een paar uur extra tijd krijgt. Dan is die klus bij die klant nog sneller af, of heb je echt tijd voor die ene hobby.

Slaap er eens een nachtje over, zeggen we vaak. De herstellende functie van de slaap is welbekend. Zeker als je overdag veel indrukken hebt opgedaan, is een goede nachtrust noodzakelijk. De hippocampus speelt de informatie die we overdag hebben ontvangen nogmaals af, vermengt deze met eerdere ervaringen en slaat de herinnering weer op. Slapen heeft een zeer gunstig effect op het leren en onthouden van nieuwe informatie. Slapen is veel beter dan eindeloos herhalen.

Wanneer we slapen, verliezen we het bewustzijn. Dat wil niet zeggen dat ons brein dan ook rust. Hersenen slapen nooit. Ons brein is voortdurend bezig allemaal informatie te consolideren. Zou het dat doen terwijl we wakker zijn, dan moet het tegelijkertijd ook alle nieuwe zintuiglijke prikkels verwerken.

Wil je informatie beter en slimmer onthouden, probeer dan voldoende te slapen. Een aantal tips voor een gezonde nachtrust:

 • Houd zoveel mogelijk vaste tijden aan voor het opstaan en naar bed gaan.
 • Dutjes overdag moeten kort zijn.
 • Matig het gebruik van koffie en alcohol en andere verslavende genotsmiddelen.
 • Het is ontspannend voor het slapen gaan te lezen.
 • Vermijd alle spanningen voor het slapengaan. Kijk bijvoorbeeld naar een comedy of voer een goed gesprek.

Maar laat je hersenen ’s nachts ook echt werken. Het onbewuste deel heeft tijd genoeg om over jouw problemen na te denken. Dus ’s avonds nog eens goed dat vraagstuk doornemen of dat probleem een paar keer overlezen of afspelen in gedachten. Dan iets totaal anders doen, gaan slapen en je wordt wakker met de oplossing, meestal.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

 • Daniel Kraaij (DaanK Interworking)
  Posted 23/09/2009 1:02 pm 0Likes

  Bedoel je misschien “De kunst van het lucide dromen” ?

 • Edwin Veldhuizen
  Posted 17/09/2009 10:59 pm 0Likes

  Heeft het boek nog nieuwswaarde t.o.v. dit bericht?

  Ik heb overigens slapen altijd al fascinerend gevonden, net als dromen.
  Zo is er ook een boek waarin wordt uitgelegd hoe je je eigen droom kan sturen tijdens het dromen, kan er alleen al tijden niet meer opkomen welke dat nou was.

  Wel grappig dat het laatste punt weer een psychologisch voordeel is bij bidden.

Comments are closed.