Slaaptekort is levensgevaarlijk in de auto

Een ongeluk zit in een klein hoekje, vooral in het verkeer. Je hoeveelheid slaap heeft invloed op je reactievermogen, waardoor je ongelukken kan voorkomen. Uit onderzoek is nu gebleken dat slaaptekort gevaarlijker kan zijn dan we dachten.

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/15-dingen-die-je-altijd-in-je-auto-moet-hebben/

Uit een onderzoek van de AAA Foundation for Traffic Satefy is gebleken dat er een duidelijk verband is tussen de hoeveelheid slaaptekort en het aantal ongelukken op de weg. De afgelopen jaren werden betrokkenen bij een ongeluk gevraagd hoeveel slaap hij of zij had gehad in de afgelopen 24 uur.

7 uur

Toen weggebruikers die minder dan 7 uur hadden geslapen werden vergeleken met betrokkenen die dat wel hadden gehad, kwamen enkele opvallende resultaten boven water. Weggebruikers die tussen de 6 en 7 uur slaap hadden gehad, waren 1,3 keer vaker betrokken bij een ongeluk. De groep die tussen de 5 en 6 uur slaap hadden gehad waren 1,9 vaker betrokken en de groep met 4 tot 5 uur waren 4,3 keer vaker betrokken bij een ongeluk. Weggebruikers met minder dan 4 uur slaap binnen 24 uur waren maar liefst 11,5 keer vaker betrokken bij een ongeluk.

https://lifehacking.nl/thuis-tips/ideale-hoeveelheid-slaap/

Het onderzoek is niet waterdicht. Zo was de groep met minder dan 5 uur nachtrust zeer klein en er was alleen overdag gemeten. Doordat er geen rekening werd gehouden met het gebruik van drank of drugs, is het niet zeker of dit de gemiddelden heeft beïnvloedt. Verder werd er niet gemeten tussen 12 en 6 uur ‘s nachts. Daardoor is de kans groot dat er in dat tijdsvlak nog meer ongelukken gebeuren vanwege slaapgebrek.

Uit deze getallen blijkt dat het heel belangrijk is om een goede nachtrust te pakken voordat je de weg opgaat. Probeer op z’n minst 7 uur slaap te pakken!

Het hele onderzoek is hier terug te lezen.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

  • Marij
    Posted 29/01/2018 7:05 pm 0Likes

    Aangezien er met een aantal zaken geen rekening is gehouden valt de uitkomst van het omderzoek te betwijfelen.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]