Sleep je mailarchief naar GMail

Outlook archief in GMailKen je het volgende probleem: je gebruikt Outlook voor je mail programma en je leest ‘onderweg’ je mail via webmail of op je mobiel. Vlak voor een afspraak vergeet je je Outlook af te sluiten. Als je via webmail in wil loggen zie je geen berichten, maar ze zijn er wel. Ze worden namelijk automatisch gedownload in Outlook… Wachten tot je thuis bent dus.Ander probleem: je hebt een PC en een laptop en op allebei Outlook. Hetzelfde e-mailbestand ‘meenemen’ is lastig want dan moet je elke keer meerdere bestanden met elkaar gaan synchroniseren. Dan maar geen mailarchief mee op reis.Of deze: je bent bij een klant en wil even snel in je mailarchief dat ene mailtje opzoeken van 2 maanden geleden waar die ene belangrijke afspraak in is vastgelegd. Maar je mailbox is niet via exchange of op een andere manier bereikbaar, hij staat op je stand alone pcDe oplossing hiervoor? Een online mailclient gebruiken, zoals GMail. Het standaard gaan gebruiken van GMail als je mailclient is niet zo moeilijk. Zo is het eenvoudig om je e-mail van een ander account op te halen in GMail. Het wordt lastiger als je al je oude mailberichten die je bewaard hebt wilt ‘uploaden’ naar je GMail – account.Er zijn een paar manieren om dit voor elkaar te krijgen. Zo beschrijft Lifehacker.com de redelijk ingewikkelde GMail-loader en heeft Google zelf de Google E-mail Uploader maar daarvoor moet je een (betaalde) apps-account hebben en kan je dus niet je bestaande GMail-account gebruiken. Er is een makkelijkere manier: sleep je bestanden naar GMail!Hoe gaat dat in zijn werk? Een klein beetje voorbereiding en dan slepen maar:

 1. Schakel IMAP in GMail in: Dat doe je onder Instellingen, Doorsturen en POP/IMAP, IMAP inschakelen
 2. Ga nu naar Outlook en voeg een nieuw account toe:a. Extra – Accountinstellingen – Nieuw e-mail account en volg de wizardb. Selecteer in de wizard de optie “Microsoft Exchange, POP3, IMAP of HTTPc. kies voor “serverinstellingen of extra servertypen handmatig configurerend. kies voor internet maile. Bij de server gegevens kies voor imap.gmail.com als server voor inkomende en smtp.gmail.com voor uitgaande e-mailf. Is je account toegevoegd ga dan bij ‘meer instellingen’naar het tabblad ‘Geavanceerd’. Zorg dat de IMAP is ingesteld op 993 (SSL) en 587 (TLS)Kijk voor de volledigheid in de Google documentatie over IMAP.
 3. Als je het account hebt aangemaakt zal je nu een nieuwe folder zien in je outlook. Hier kan je de mail vanuit een andere outlook-map naartoe slepen. Ook kan je nieuwe mappen aanmaken die door GMail worden gezien als ‘labels. Zo kan je direct je archief op de juiste manier overzetten naar je GMail.
Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?1Meh...0Stom

About Author

21 Comments

 • hans
  Posted 11/02/2016 3:46 pm 0Likes

  bedankt voor je duidelijke uitleg ,ga aan de slag.

 • Thatch
  Posted 19/12/2008 11:22 am 0Likes

  Enige vraag die voor mij overblijft: hoe kan je ervoor zorgen dat je mail met je eigen emailadres aankomt op de gmail server?

  Door bij je (mail)provider in te stellen dat de mail doorgestuurd moet worden. Of door een domein te kopen via een hostingprovider en hier de mail vandaan door te sturen middels een ‘catch all’ instelling.

 • Mark de Vries
  Posted 17/12/2008 1:24 pm 0Likes

  Ik heb enkele opmerkingen:
  1. Ik gebruik deze methode met gratis Google Apps nu een tijdje naar tevredenheid, maar in Outlook 2003 was het een drama. Outlook 2007 weet ik niet. Ik gebruik nu Thunderbird 3 beta, en dat werkt verrassend goed.
  Heeft iemand goede ervaringen met andere mail-programma’s?

  2. POP gebruiken voor op de laptop betekent wel dat als je mailtjes weggooit, verplaatst naar andere mappen oid dit in GMail niet gebeurt. Dat is het mooie van IMAP.

  3. Zoeken in de online versie is helemaal fantastich!

  Groeten,

  Mark

 • ingrid
  Posted 16/11/2008 5:31 pm 0Likes

  weet iemand hoe ik een klein gmail-logo onder in de balk kan krijgen? op mijn pc heb ik het wel maar op mijn laptop zou ik het ook graag willen.
  bvd., ingrid

 • Bas van den Beld
  Posted 30/10/2008 11:00 am 0Likes

  Maarten, wat een rare reactie. Het IMAP-stukje gaat over het uitleggen hoe je je mailarchief kan verplaatsen naar GMail als je dat wil. Natuurlijk kan je met andere e-mailadressen ook IMAP instellen, maar daar gaat het helemaal niet om.

  Rare reactie.

 • Maarten
  Posted 30/10/2008 10:20 am 0Likes

  Wat een vreselijke onzin.. wordt er gezegd dat je voor IMAP maar gMail moet aanmaken.. sowieso is gmail *** en het lijkt haast een promotiestunt ofzo dit bericht; alsof je met andere mailadressen geen IMAP kan instellen…..

 • Bas van den Beld
  Posted 23/10/2008 7:25 pm 0Likes

  Je hebt een punt Auke. Het was bij mij heel stabiel, maar ik heb voor de zekerheid eerst een backup gemaakt.

 • Auke
  Posted 23/10/2008 7:19 pm 0Likes

  Ik zou hier heeeeeeeeel voorzichtig mee zijn. Bij hotmail kon dit ook ooit, ik dacht hee das handig. Sleep, crash, foutmelding. Jammer, folder weg met mails van jaren.

 • Johan
  Posted 23/10/2008 6:09 pm 0Likes

  Ik ben het helemaal met Jeroen eens. Ik gebruik (gratis) Gmail wel voor het versturen van mail vanuit Outlook, maar vind het onverantwoord om dit als archief te gebruiken.

  Maar misschien is de volgende oplossing wel de ultieme oplossing:
  – gebruik Gmail als server waarop je mail binnenkomt.
  – stuur je Gmail automatisch door naar je Outlook (via Pop), maar laat de mail gewoon staan in Gmail. Je archief staat dus gewoon op je laptop.
  – als je recente mail met je mobiele telefoon wilt bekijken, kun je dit middels een imap verbinding naar Gmail.
  – mocht je mail om een of andere reden op Gmail wegraken, dan heb je van de meeste (oude) emails gewoon een backup op je laptop.
  – als je geen/slechte ADSL verbinding hebt (buitenland!) heb je toch altijd toegang tot al je mail.

  Enige vraag die voor mij overblijft: hoe kan je ervoor zorgen dat je mail met je eigen emailadres aankomt op de gmail server?

 • Jeroen
  Posted 23/10/2008 2:25 pm 0Likes

  In aanvulling op de opmerking van Martijn: Iemand wel eens de servicevoorwaarden van Gmail doorgelezen? Google mag zo ongeveer alles doen met je mail wat het wil (bekijken, wijzigen, blokkeren, verwijderen etc.) en kan zonder enige aankondiging vooraf je account blokkeren en/of met Gmail stoppen.

  Vooral voor zakenlijke dingen zal ik dan ook nooit gebruik maken van Gmail, of iemand in mijn invloedsfeer toestaan hier gebruik van te maken voor zakenlijke doeleinden.

  Je moet er toch niet aan denken dat je ineens al je mail kwijt bent, gewijzigd of geblokeerd is of wat voor andere ellende dan ook denkbaar is…..

 • oscar
  Posted 23/10/2008 12:27 pm 0Likes

  En nu het volgende probleem… hoe zorg je voor een goede backup van je Gmail? Zeker wanneer je al je oude e-mail archieven bij Gmail onder brengt is het belangrijk toch een eigen kopie (op dvd, externe schijf of wat dan ook) te bewaren. Want, zoals Martijn opmerkt, Gmail is niet heilig.

  Overigens ben ik erg tevreden over de overstap van Exchange naar Google Apps (de gratis versie voor MKB) en onderschrijf de extra voordelen die Martijn noemt zeker niet.

  Dus: welke Lifehacker komt met een goede oplossing voor het backuppen van Gmail?

 • Martijn
  Posted 21/10/2008 10:56 am 0Likes

  Wat ik me hierbij wel eens verwonder is dat GMail wel heilig lijkt als (web)mail client.

  Is dit omdat dit gratis is?

  Mijn advies zou namelijk iets totaal anders zijn, namelijk een vorm van Hosted Exchange.

  Licentietechnisch krijg je hier de Outlook licentie bij, je kan je mail dus op je laptop kijken (RPC over HTTPS), laten Syncen met je Windows Mobile of Symbian Device en je kan gebruik maken van de Webmail (Die zeker in de 2007 versie erg mooi werkt).

  Rond de 10 Euro per maand per mailbox als je het uitbesteed, prijstechnisch gezien valt dit dus erg mee.

 • Marcel De Beukeleer
  Posted 19/10/2008 6:02 pm 0Likes

  Ik gebruik als secretaris van enkele verenigingen voor elke vereniging de gratis (tot 25 gebruikers) Google Apps . Met de filter in Gmail laat ik al automatisch klasseren wat er regelmatig binnenkomt. Wat overblijft is meestal van de gebruikers zelf en die heb ik gevraagd om hun berichten ook te labelen. Gevolg: een schoon postvak IN. En een gebruiker die met POP3 wil downloaden kan dat en kan ook de berichten ook in gelijkaardige mappen van zijn eigen mailclient klasseren (al is dat niet echt nodig). Zo heeft ieder zijn zin: iedereen kan overal via Gmail de berichten bekijken en zo hij/zij wil deze ook downloaden naar het eigen systeem.

 • GertJan
  Posted 19/10/2008 5:27 pm 0Likes

  Maar kan je zo ook een IMAP archief op mailserver X overslepen naar GMail? Ik heb een historie aan mail via werk-IMAP, wil best Gmail centraal als mail client gebruiken, maar mis dan de ge-Imapte oude mail, die ik best vaak doorzoek.

 • Bas van den Beld
  Posted 19/10/2008 2:50 pm 0Likes

  @carel @blogt.nl beide klopt, maar dan werk je dus niet in GMail en dat was in mijn geval wel mijn wens, ik wilde volledig naar GMail toe, met al mijn accounts EN mijn oude archief meenemen.

  Op zich is het gebruiken van GMail dus niet het punt, maar juist je oude, inmiddels gedownloade mailarchief.

 • Blogt.nl
  Posted 19/10/2008 1:09 pm 0Likes

  Mooie tip maar eigenlijk overbodig. Je zet gewoon al je mailclients op Imap. En je gebruikt je webmail op je domein als mailclient onderweg of als je elders bent.

 • carel
  Posted 19/10/2008 11:55 am 0Likes

  Je kan ook in je outlook instellen dat hij je mail op de server moet laten staan enigste nadeel is dat mailbox vol kan raken. Maar dat los je weer op door af en toe mailtjes te verwijderen

Leave a comment

[wpterms id="3193"]