Snel naar een andere map in Outlook

In Outlook kun je met je muis klikken om een andere map te openen. Zo kun je bijvoorbeeld van je inbox naar je takenlijst of je agenda. Maar als je dat vaak doet is het sneller om dat zonder muis te doen (zie ook http://www.mindermuizen.nl).

Snel een andere map openen

1. Druk in Outlook op Ctrl + Y.

Je krijgt dan het volgende dialoog te zien waarin je kunt kiezen waar je heen wilt:

snag-0036.png

2. Type de eerste letter van de map waar je naar toe wilt op je toetsenbord. Outlook selecteert dan de eerste map die met die letter begint.

Als je meer mappen hebt die met dezelfde letter beginnen, dan kun je 2 of 3 keer op diezelfde letter drukken om op de juiste map uit te komen, of je kunt de complete naam van de map intikken.

 3. Druk op de Entertoets om de map te openen.

Zo ga ik met Ctrl+Y, T, Enter naar m’n takenlijst en met Ctrl+Y, W, Enter open ik m’n Wachten Op lijst.

Submappen openen 

Wanneer de map die je wilt openen niet meteen zichtbaar is, omdat het een submap is van een andere map, dan kun je op het toetsenbord op het pijltje naar rechts drukken om de submappen van een map te tonen. De map klapt open en de submappen worden zichtbaar.

Druk daarna weer gewoon op de eerste letter van de naam van de submap. Outlook selecteert dan de submap die met die letter begint. Met een eenvoudige druk op de Entertoets ga je er naartoe.

Andere sneltoetsen

Tijdens mijn Outlook Avondsessies laat ik nog veel meer slimme dingen zien, zoals de volgende sneltoetsen die wel handig zijn, hoewel ze niet altijd precies die map openen die je wilt zien:

Ctrl + 1  : Naar Mail
Ctrl + 2  : Naar Agenda
Ctrl + 3  : Naar Contactpersonen
Ctrl + 4  : Naar Taken
Ctrl + 5  : Naar Notities
Ctrl + 6  : Naar Mappenlijst
Ctrl + 7  : Naar Favorieten

En mocht je waar-dan-ook-in-Windows snel een Outlook map willen openen, kijk dan eens naar Fingertips (www.getfingertips.com) waarmee je onder andere voor elke Outlook map een afkorting kunt verzinnen. Ik gebruik dat zelf nóg vaker dan Ctrl+Y schat ik…

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

9 Comments

 • Ronald
  Posted 05/11/2010 3:57 pm 0Likes

  Hoi Taco,

  Deze optie lijkt te ontbreken in de nieuwe Office 2011 for Mac, hebben jij (of Fokke aangezien hij een mac gebruikt) een idee wat daar de sneltoetsen zouden zijn?

  Groet,

  Ronald

 • Gundosikb
  Posted 28/06/2010 9:21 pm 0Likes

  Aloha!vptw! http://mbeceo.com glzff khdst

 • Taco Oosterkamp
  Posted 24/02/2009 11:55 am 0Likes

  @Kim – Goede vraag. Ik zou het niet heel direct weten, maar je zou met Geavanceerd Zoeken (Ctrl+Shift+F) alle mappen kunnen doorzoeken. Rechtsboven in dat dialoog staat een knopje ‘Bladeren’ waarmee je meerdere mappen kunt selecteren.

  Als je dan zoekt naar een tekst die ergens in die versleepte map moet staan, zou dat moeten lukken. Succes!

 • Kim
  Posted 24/02/2009 11:51 am 0Likes

  Hoe kan je met een search een map terugvinden (die je bvb per toeval versleept hebt) ?

 • Taco Oosterkamp
  Posted 06/04/2008 9:26 pm 0Likes

  Sjeez, je hebt een punt, maar toch vind ik zelf Ctrl+Y sneller en plezieriger werken dan de mappenlijst.

  Aan de ene kant is dat een kwestie van focus. Als ik bijvoorbeeld mail verwerk vanuit m’n inbox, hoef ik niet zo nodig de mappenlijst links te zien. Met Alt+F1 zorg ik ervoor dat ik dat hele navigatiepanel dan verberg. Als ik klaar ben met mail verwerken ga ik naar m’n takenlijst: Ctrl+Y, T, Enter. Ook dan heb ik het navigatiepaneel niet nodig.

  Het andere wat mij aan Ctrl+Y bevalt is dat ik m’n muis niet nodig heb. Dat gaat zo’n 40 procent sneller, als je het maar vaak genoeg doet om je vingers te laten wennen aan de sneltoetsen. Wanneer ik naar m’n Wachten Op lijst wil, typ ik Ctrl+Y, W, Enter. Dat gaat zo snel omdat ik er niet meer bij na hoef te denken – m’n vingers weten het.

  Bovendien worden niet alle mappen getoond in het navigatiepaneel. Je kunt snelkoppelingen (Ctrl+7) aanmaken, maar als je regelmatig archiefmappen bijmaakt (zoals veel mensen doen), moet je die ook steeds toevoegen als snelkoppeling.

  Vandaar dat ik Ctrl+Y toch als lifehack beschouw. Maar doe vooral wat voor jou het beste werkt…

  Vriendelijke groet,
  Taco Oosterkamp

 • Sjeez
  Posted 06/04/2008 6:19 pm 0Likes

  Naar een andere map gaan in Outlook wordt natuurlijk helemaal eenvoudig wanneer je de mappenlijst open hebt – dat is standaard, geloof ik – en op de gewenste map klikt…

 • Jacques
  Posted 04/04/2008 1:43 pm 0Likes

  Hi Taco,

  Dank voor je snelle reaktie.

  Klopt\werkt allemaal wat je schrijft – in Outlook – helaas niet volledig in OE 6 (waar ik eigenlijk op hoopte).

  Groeten,

  Jacques

 • Taco Oosterkamp
  Posted 03/04/2008 8:20 pm 0Likes

  Dag Jacques, kopiëren is Ctrl+Shift+Y en beide toetsen werken zowel in de Engelse als de Nederlandse versie.

  Je kunt via het contextmenu (rechtermuisknop) van een map kiezen voor “Openen in nieuw scherm” (zelf vertaald uit mijn Engelse versie).

  Je kunt trouwens ook meerdere items selecteren en die dan tegelijkertijd verplaatsen.

  Succes ermee!
  Taco Oosterkamp

 • Jacques
  Posted 03/04/2008 3:56 pm 0Likes

  Mooi! Werkt ook in Outlook Express – om mail te verplaatsen\kopieren kun je rechtermuisklik doen op het bericht en dan keuze maken in het menu – dan krijg je ook je mappenlijst te zien. De shortcuts hiervoor (in de EN versie, tenminste:)
  – verplaasten (van mailbericht): ctrl-shift-v
  – kopieren: zou ctr-shit-c moeten zijn, maar werkt niet 🙁

  Waar ik naar op zoek ben: meerdere mappen tegelijk open hebben (dus eigenlijk zoals in Verkenner) om berichten te verplaatsen en niet heen en weer te hoeven tussen mappen. Enig idee hoe dat kan?

Leave a comment

[wpterms id="3193"]