Sneltoetsen voor je Outlook agenda

Sinds een paar maanden ben ik overgeschakeld van een papieren naar een digitale agenda. Ik verwachtte dat dat een hele stap zou zijn, omdat ik gehecht was aan het overzicht van de papieren agenda. Maar niets is minder waar. Ik kom toch vooral voordelen tegen – zo heb ik nu mijn agenda (bijna) altijd in m’n broekzak in mijn mobiele telefoon en ik kan m’n agenda perfect backuppen, wat met een papieren agenda toch lastiger is. Ook het zoeken in m’n agenda vind ik knap handig, net als het kopiëren van afspraken van de ene dag naar de andere, of zelfs van de ene agenda naar de andere (bijvoorbeeld onze gezamenlijke meereffect agenda).
1026075_610_1193404724198-epim01-350.png
.
.
.
.
Wel moest ik even een paar sneltoetsen leren om in Outlook m’n agenda goed en snel te bedienen.

 • Ctrl+Shift+. om de volgende afspraak te selecteren
 • Ctrl+Shift+, om de vorige afspraak te selecteren
 • Alt+Pijltje-naar-beneden om naar de volgende week te gaan
 • Alt+Pijltje-omhoog om naar de vorige week te gaan

Er zijn nog véél meer sneltoetsen, maar deze vier gebruik ikzelf het meest.
Verder kun je met je cursortoetsen naar een bepaald tijdstip wandelen en dan gewoon beginnen met typen om een nieuwe afspraak in te voeren.
Nu zou ik nog willen dat ik meer kan instellen aan de weergave van de Outlook agenda. De tijd tussen 0:00 en 6:00 uur wil ik liever niet zien, tenzij er echt een afspraak staat. Op dit moment neemt dat vooral veel schermruimte in beslag, terwijl ik op die tijd toch meestal heel saai op één oor lig. Maar dat staat dan weer niet in m’n agenda.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

11 Comments

 • Arco
  Posted 03/07/2009 11:08 am 0Likes

  Bij mijn contactpersonen zet ik ook altijd de datum waarop deze jarig is. Dan wordt er automatisch een item aangemaakt in de agenda (met herinnering). Handig dat het in de agenda komt, maar de automatische herinnering zou ik graag uitzetten. Kan dat?! Het is niet het vinkje van automatisch herinneren in het opties scherm (voor standaard afspraken)….

 • René
  Posted 21/07/2008 12:02 am 0Likes

  Ctrl+Shift+. en Ctrl+Shift+, zijn makkelijker te onthouden als:
  Ctrl+Shift+> volgende afspraak
  Ctrl+Shift+< vorige afspraak
  zijn de andere tekentjes op de punt- en kommatoets, die je met Shift selecteert.
  Alle suggesties in de commentaren voor de sneltoets voor “Ga naar vandaag” werken helaas niet in de Nederlandstalige Outlook 2007.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 10/01/2008 9:59 pm 0Likes

  @Rinze, Volgens mij wel. De ene keer is het een punt, de andere keer een komma. Groeten, Taco

 • Rinze Oosterkamp
  Posted 10/01/2008 9:32 pm 0Likes

  Ctrl+Shift+. om de volgende afspraak te selecteren
  Ctrl+Shift+, om de vorige afspraak te selecteren
  klopt dit wel. Je geeft beide keren dezelfde opdracht.
  Rinze

 • Wim
  Posted 10/01/2008 12:00 pm 0Likes

  Op mijn telefoon (WM5) heb ik SPB Diary (http://www.spbsoftwarehouse.com/products/diary/?en) geinstalleerd. Die werkt veel handiger dan de calender in Windows Mobile imo.

 • Paul
  Posted 26/11/2007 12:42 am 0Likes

  @taco:
  Voor Outlook 2003 (nederlandse versie):
  ALT+V = ga naar vandaag
  Een volledige (???) lijst met sneltoetsen kun je terugvinden bij de help van outlook of op http://office.microsoft.com/nl-nl/outlook/HP030842231043.aspx?pid=CH063564511043

 • Taco Oosterkamp
  Posted 24/11/2007 3:30 pm 0Likes

  @Taco Jan – ik heb m’n werktijden wel ingesteld, maar zie toch nog steeds de hele dag in m’n agenda. Misschien moet ik nog eens verder zoeken naar een ander settingkje…
  Weeknummers worden helaas niet getoond in de Week-view, daarvoor moet je dan de kalender rechtsboven aanzetten en die hoef ik niet echt in beeld te hebben eigenlijk.
  Ik vind zelf de markering van de huidige dag (oranje rechthoek om de dag heen) ook net te vaag.
  Vanuit mijn GTD achtergrond zou ik niet graag willen dat iemand anders afspraken in mijn agenda plaatst, hoewel wij ook met Exchange server werken. Een vergaderverzoek is prima natuurlijk.

 • Taco Jan Osinga
  Posted 23/11/2007 12:22 am 0Likes

  [quote]De tijd tussen 0:00 en 6:00 uur wil ik liever niet zien, tenzij er echt een afspraak staat.[/quote]
  Onder “Opties” en dan de knop “Agenda-opties” (eerste tab) kun je instellen wat je werktijden zijn. Alleen die tijden zullen dan standaard in beeld staan. Het is in dat scherm ook direct handig om “Weeknummers…” aan te zetten.
  Wat verder heel prettig werkt in Outlook is “Automatische opmaak”. Dit kun je vinden in het menu “Bewerken”. Je kunt daar op basis van regels bepaalde afspraken automatisch een kleur geven. Zo worden bij mij alles afspraken waar het woord “jarig” of “verjaardag” in staat paars, alles wat ik markeer als “Persoonlijk” wordt groen, etc.
  Bij ons op het werk gebruiken we MS Exchange, waardoor ik in de agenda’s van collegae kan kijken (mits rechten) en ik kan eenvoudig afspraken maken, omdat Exchange weet wanneer mensen niets in hun agenda hebben staan.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 22/11/2007 11:39 pm 0Likes

  Alt+O = ga naar vandaag
  Ctrl+G = ga naar een datum die je nog opgeeft
  Alt+8 toont 8 dagen in de kalender, Alt+9 toont er 9 enzovoort. Dat kan ook helpen om meer bereik te zien.

 • Onno
  Posted 22/11/2007 9:30 pm 0Likes

  @ Rene: Ctrl X en Ctrl V doen het prima, Ctrl C ook trouwens. Slepen an als je de kalender naast de agenda zet, dan heb je een breder bereik.
  De ga naar vandaag knop als sneltoets ken ik niet. Bij Ergobar hebben ze een pdf met een hele stapel sneltoetsen. Die heb ik ntrouwens van een eerdere post hier..

 • René
  Posted 22/11/2007 8:42 pm 0Likes

  Ik zou ook weleens willen weten hoe je een afspraak kunt drag&drop’pen naar een periode buiten beeld. Bijvoorbeeld: in de week-view draggen naar volgende week.
  En een sneltoets voor “ga naar vandaag” zou handig zijn.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]