Solliciteren? Poets je cv op met deze tips

Na het wekenlang doorspitten van talloze vacatures heb je ‘m dan eindelijk gevonden: je droombaan! Je wilt niets liever, nee: je MOET deze job scoren. Het probleem is alleen dat er waarschijnlijk nog 100 kandidaten om diezelfde baan staan te springen… Hoe zorg je ervoor dat die recruiter zijn oog op jouw cv laat vallen?!

Fotootje erbij

Het mag natuurlijk geen geheim meer heten dat je een curriculum vitae anno nu in elk geval voorziet van een foto van jezelf. Liefst eentje waarop je jezelf van je beste kant laat zien. Een lach kan echt wonderen doen; mensen zitten immers niet op een of andere chagrijn als collega te wachten.

Aanpassen aan de job

Natuurlijk is het handig om een soort basis-cv te maken. Maar om echt kans te maken op die droombaan moet je je cv wel aan de baan in kwestie aanpassen. Op die manier kun je je cv namelijk perfect aan laten sluiten op de functiebeschrijving. En ja, dat is tijdrovend, maar geloof ons: het is de investering uiteindelijk meer dan waard!

Gebruik dezelfde keywords

Bij dat aanpassen van je cv gebruik je natuurlijk de keywords uit de vacature. Zoeken ze een teamplayer met een gutfeeling voor hospitality, iemand met een hands-on mentaliteit die out-of-the-box durft te denken? Laat dat dan nog een keertje vallen. Sommige bedrijven gebruiken namelijk een filtersysteem die een eerste schifting maakt. Dat systeem gebruikt onder meer de woorden uit de functiebeschrijving. Probeer aan de andere kant ook niet te overdrijven.

Een header als reclamebord

Laat je cv opvallen met een flinke header. Dit korte statement plaats je bovenaan je cv, net onder je contactgegevens. In deze header benadruk je in een paar zinnen je belangrijkste sterke punten – uiteraard wederom gebaseerd op de functie! Zie de header als een reclamebord dat meteen de aandacht moet trekken.

Meer dan een opsomming

Door een header toe te voegen, wordt je cv meteen meer dan alleen een opsomming. Voer deze tactiek ook door in de rest van je cv! Je schrijft dus niet alleen ’teamplayer’ onder Skills, maar levert ook bewijslast aan.

De meeste mensen bewaren deze voorbeelden voor hun motivatiebrief, maar die wordt pas gelezen als je door de eerste schifting heen bent. Je doet er dus verstandig aan om al in je cv aan onderbouwing te doen.

Het oog wil ook wat

Hoewel je het niet wilt overdrijven, kun je best wat kleur gebruiken om je cv visueel te onderscheiden. Een subtiele blauwe rand kan bijvoorbeeld zeer effectief zijn. Kijk ook naar je lettertype. Voor woorden waarop je de aandacht wilt vestigen, kies je een ander lettertype of maak je ze vetgedrukt. Zorg er ten slotte voor dat je belangrijke informatie bovenaan je cv plaatst.

Weglaten is een kunst

Laat je cv opvallen door eenvoud: weten wat je moet weglaten is namelijk óók belangrijk! Je denkt misschien dat het een goed idee is om zo veel mogelijk informatie neer te pennen. Misschien wel om een gebrek aan relevante ervaring te compenseren. Deze aanpak kan echter averechts werken. Het opnemen van irrelevante prestaties vertelt je potentiële werkgever namelijk dat je niet begrijpt waarnaar hij op zoek is.

Op deze website vind je trouwens al wat handige ontwerpen in Word, mocht je moeite hebben om zelf from scratch te beginnen. Ze zijn netjes gerangschikt op functie, dus er zit vast wel iets voor je tussen!

Ook lezen: Tips voor een kick-ass salarisonderhandeling!

Wat vind je van deze hack?
4Te gek8Leuk0Serieus?4Meh...2Stom

About Author