Start Outlook in een andere map

Wanneer je in Outlook niet alleen je mail leest, maar ook je takenlijsten bijhoudt, zoals ik in mijn boek ‘Elke dag je hoofd en inbox leeg’ (in december in de aanbieding) beschrijf, is het soms slim om standaard niet je ‘Postvak In’ terecht te komen bij het starten van Outlook.

Veel mensen merken dat het zien van nieuwe mails een groot beroep doet op hun zelfbeheersing, terwijl je eigenlijk met andere dingen bezig bent. Gelukkig kun je eenvoudig instellen met welke map Outlook je als eerste moet confronteren.

 • Kies via het hoofdmenu: Extra | Opties | Overige
 • Druk dan op de knop ‘Geavanceerde Opties’
 • Bovenaan het volgende dialoog staat waarschijnlijk ‘Postvak IN’ in het vakje ‘Opstarten in deze map’. Als je op de knop ‘Bladeren…’ ernaast druk, kun je zelf een andere map kiezen, bijvoorbeeld je takenmap.
 • Druk op OK en nog eens op OK om weer terug te keren naar Outlook.
 • De volgende keer dat je Outlook start, opent hij niet meer meteen je e-mail, maar de map die je net zelf hebt gekozen.

Als je wilt dat de Snelkoppelingen in het Navigatiedeelvenster meteen getoond moeten worden kan dat ook, via een instelling in het Windows Register.

En in Fingertips kun je voor elke map die je wilt openen een apart commando maken (bijvoorbeeld ‘i’ voor je inbox en ‘t’ voor je takenlijst). Je kunt dan zelfs instellen dat meteen ook de Snelkoppelingen getoond worden, door in het Opties scherm ‘Display Outlook shortcuts with each command’ aan te vinken.

Tell Us What You Think
1Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

8 Comments

 • Dick
  Posted 06/03/2018 10:52 am 0Likes

  Office 2016, Outlook start in de map Email, MAAR in de submap bestand i.p.v. start.
  Hoe krijg ik de instelling terug van outlook openen in de map start?

 • Peg
  Posted 04/01/2009 10:31 pm 0Likes

  En in reactie op simmer voor het beveiligen van Outlook. Zie de oplossing die microsoft hier zelf voor aangeeft:

  http://office.microsoft.com/nl-nl/outlook/HA011138511043.aspx?pid=CL100626971043

 • Peg
  Posted 04/01/2009 10:28 pm 0Likes

  Meteen gedaan, superhandig!

 • simmer
  Posted 03/01/2009 4:30 pm 0Likes

  Hallo,

  Is er iemand die mij kan vertellen hoe ik Outlook kan beveiligen met een wachtwoord?? Zonder dat je de PC moet inlogge op een gebruikersnaam. Dus een extra wachtwoord, op Outook openen.

  Dan kan ik gewoon weglopen bij mijn PC zonder bang te hoeven zijn dat de kinderen mijn emals lezen….Ik heb geen apart wachtwoord nodig op mijn account, de kinderen kunnen op mijn account de PC gebruiken. (te lastig elke keer apart in en uit te loggen)

  Zou heel blij zijn als iemand weet hoe je dat kan doen!!

  simmer

 • Martin
  Posted 15/12/2008 11:28 pm 0Likes

  Als je dan toch bezig bent met verbetering van de efficiëntie van Outlook, kijk dan eens op http://www.xobni.com (inderdaad: inbox achterstevoren). Daarmee ben je veel beter in staat om mails die binnenkomen te koppelen aan je eerder verstuurde mails. Ook kun je zien wanneer de ander waarschijnlijk terug gaat mailen. Xobni is gratis.

  Tip: wel even de search van Outlook zelf uitzetten. Die heeft een kwart van de functionaliteit en vreet meer performance.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 15/12/2008 12:42 pm 0Likes

  @Paul – ik schrijf er vast nog eens een artikel over, maar als je op Ctrl+Alt+S drukt in het Outlook hoofdscherm, krijg je een dialoog waarin je aan kunt vinken wanneer Outlook mail gaat ophalen.

  Als je de vinkjes waar geen F9 achter staat weghaalt, zou het moeten werken.

  Ik zou trouwens ook bij Extra | Opties op het tweede tabje het vinkje weghalen voor het onmiddelijk versturen van mail. Zie ook http://www.meereffect.nl/articles/displayarticle.aspx?Link=/log/2006/03/maak_meer_foute.html

  Succes!
  Taco Oosterkamp

 • Paul
  Posted 15/12/2008 11:42 am 0Likes

  Vraag me nog steeds af hoe je ervoor kunt zorgen dat Outlook indien aanstaat, pas mail gaat ontvangen wanneer ik op send en receive druk. Wellicht iemand een tip die echt werkt?

 • Marcel
  Posted 14/12/2008 8:45 pm 0Likes

  Meteen gedaan, thanks, Taco!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]