Stoppen met roken in Stoptober

Het is weer bijna zover, Stoptober, de perfecte maand om te stoppen met roken! Oktober is natuurlijk niet de enige maand waarin je kan stoppen met roken. Op ieder moment kan je de beslissing nemen om de volgende sigaret niet meer op te steken. Om je een handje te helpen hebben we hier wat tips die het hopelijk wat makkelijker voor je maken. Lees ook: 5 (Inspirerende) Kookboeken bomvol gezonde recepten. 

Stoptober

Het is misschien niet het enige moment in het jaar dat je ervoor kan kiezen te stoppen met roken, maar er zitten wel wat voordelen aan het stoppen met roken in de maand oktober.

Tip 1: Sociale controle

Aan iedereen vertellen dat je bent gestopt met roken, is een echte stok achter de deur. Je wilt immers niet afgaan voor je familie, kennissen, vrienden en collega’s. Wist je dat een verslaving voor 80% psychisch is en de hulp van je omgeving daarom als een flinke steun in de rug kan werken?

Tip 2: Aanmoediging

Je zult ongetwijfeld een paar moeilijke momenten hebben, maar bedenk dat deze voorbij gaan. Elke keer dat je volhoudt en doorzet, zal de drang naar een sigaret afnemen. De drang zal steeds minder heftig zijn en uiteindelijk verdwijnen. Hou dit in je achterhoofd, het helpt je op lastige momenten makkelijker door te komen.

Tip 3:  Zoek een maatje

Samen stoppen met roken kan heel motiverend en stimulerend werken. Je kunt elkaar helpen als je het even zwaar hebt en samen gaan sporten. Wees niet bang dat je door aankomt in gewicht door te stoppen met roken, want door sporten en gezond eten hoeft dit niet te gebeuren.

Tip 4: Maak een escape-lijst

Stoppen met roken is vooral het overleven van momenten dat je écht zin hebt in een sigaret. Hoewel dit gevoel meestal niet langer dan 3 tot 5 minuten duurt, kan het aanvoelen als een eeuwigheid. Daarom is het belangrijk om te bedenken wat je gaat doen op zulke momenten om je gedachtes op iets anders te richten tot het gevoel voorbij is. Een aantal voorbeelden;

  • Maak een wandeling
  • Neem een glas water
  • Laat de hond uit
  • Poets je tanden
  • Neem kauwgom

Tip 5:  Verwijder alle rook-attributen

Asbakken, aanstekers, vloei, lege sigarettenpakjes, alles MOET weg. Om jezelf niet te herinneren aan de tijd dat je nog rookte, moeten al deze zaken rechtsreeks de prullenbak in. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat alles wegstoppen in een laatje niet genoeg is om terugval te voorkomen. Bonustip: De meeste mensen die voorgoed zijn gestopt, zijn in één keer helemaal gestopt met roken. Als je besluit om te stoppen en je gaat vervolgens afbouwen, maak je het jezelf alleen maar moeilijker.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]