Je lokale bestanden taggen

De voordelen van taggen bij web 2.0 applicaties zijn bekend. Maar veel mensen zijn nog steeds geneigd om hun eigen bestanden in rigide map structuren op te slaan, terwijl het ook erg handig kan zijn om de documenten op je eigen computer te taggen en ze via spotlight te ontsluiten: een document kun je zo een deelverzameling maken van meerdere categorieën wat in een ouderwetse documenten structuur veel lastiger is. Wanneer je informatie wilt over meerdere deelgebieden, of juist categorieën wilt uitsluiten maak je een slimme map, die zoekt dan op meerdere tags. (In Leopard is dit niet eens meer nodig, want de vernieuwde spotlight ondersteunt booleaanse logica.) Daarbij kun je met spotlight alle documenten altijd terugvinden waar ze ook staan. In de diepe spelonken van een mappen structuur kunnen interessante bestanden makkelijk in de vergetelheid raken. Door ze te taggen en te zoeken op tags met spotlight zien ze ineens weer het daglicht. Zelf was ik vaak geneigd om wanneer ik ergens info over zocht om dit op het internet te doen. Wanneer je echter op je eigen computer zoekt zul je versteld staan hoe vaak je iets wat je zoekt ooit eens al had gevonden. Taggen kan je natuurlijk doen in het document zelf (bij tekst documenten), want daar zoekt spotlight ook, maar handiger is het om dit in de ruimte voor spotlight opmerkingen te doen:spotlightopmerking.jpg
(Deze window is op te roepen door de toetsen combinatie “Command + i” in de finder wanneer de file geselecteerd is.) Zo krijgen bij mij alle handleidingen de tag “howto” en alles over “mindmapping” “mindmap” etc. Wanneer ik bijvoorbeeld die handleiding van Sony Ericsson zoek combineer ik de tag “howto” met een trefwoord die zeker in de inhoud voorkomt door in het zoekveld van spotlight het volgende te typen: “howto” en “ericsson”. Of ik combineer meerdere metatags. Omdat spotlight ook op inhoud zoekt kan het zijn dat je bij sommige trefwoorden teveel resultaten hebt waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Je kunt, om dit te voorkomen, de metatags ook met een bepaalde lettercombinatie verlengen (met bijvoorbeeld “tag”). Wanneer je dan begint met typen heb je eerst alle trefwoorden (die ook in de inhoud voorkomen) en wanneer dit teveel oplevert, en je wilt echt alleen de bestanden die je getagged hebt, typ je in spotlight na de term gewoon door met de letters “tag” en dan valt de rest weg. (pas wel op met gebruik van symbolen zoals “@”, hier kan spotlight over struikelen, althans in systeem 10.4). [onder Leopard kun je ook exclusief in de spotlight opmerking zoeken door de zoekterm vooraf te laten gaan door “opmerking:” dus bijvoorbeeld: “opmerking:howto”] Natuurlijk kun je ook op deze manier verschillende categorieën metatags maken: je geeft ze gewoon verschillende suffixen. In één keer al je bestanden taggen en in één map gooien, is erg rigoureus, en organisatorisch lastig. Maar dat hoeft ook niet, je kan ook geleidelijk overgaan, of beide methodes naast elkaar blijven gebruiken.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

  • Ronald Meinders
    Posted 30/12/2007 1:43 am 0Likes

    Misschien goed om te vermelden dat wanneer je tagt door de labels in het opmerkingenveld voor spotlight te zetten, deze informatie wordt opgeslagen in een onzichtbaar bestand, de “ds.store”. Deze info wordt op je systeemschijf opgeslagen, en zit dus niet “aan je file vast”. Wanneer je iemand een bestand mailt gaat deze info dus niet mee. Dit heeft voor- en nadelen: een andere gebruiker krijgt een “onaangetast” bestand. Daarbij kunnen tags die aan het bestand gekoppeld zijn gecorrumpeerd raken wanneer ze door een ander os worden gemanipuleerd.
    Een nadeel is echter dat wanneer je een schijf vanaf een ander systeem benadert de tags ‘weg’ zijn. Zolang je alleen vanuit je eigen systeem werkt levert dit geen problemen op en is het juist uitermate stabiel. Ik ga er maar vanuit dat wanneer je systeemschijf onherstelbaar beschadigd “time machine” ook deze informatie backupped. Het is bij sommige programma’s overigens wel mogelijk om in het bestand zelf op metaniveau te taggen (wanneer je het bestand geopend hebt):
    Texteditor → alt + cmd + p
    Voorvertoning → cmd + i
    itunes → cmd + i (info tab)
    Aanvullingen/correcties hoor ik graag..

  • Ronald Meinders
    Posted 22/12/2007 11:50 pm 0Likes

    @Reinier Meenhorst Natuurlijk Quicksilver! Ik ga het proberen!
    @Oscar Peters Waardevolle links! Ik wist niet dat er al zoveel voor was! Fijn voor deze dagen..
    Het taggen van meerdere bestanden (mappen + inhoud) in één keer doe ik met automator. Dit werkt uitstekend, maar ik ben erg benieuwd naar andere methodes..
    @Michael Nieuwenweg De grap zit hem niet alleen in de mogelijkheid van het taggen maar ook dat Spotlight de zoek resultaten instant geeft terwijl je typt. Ik heb weinig ervaring met windows maar bij mijn weten is die zoekfunctie minder ‘snappy’. Windows gebruikers die hier meer van weten?

  • Oscar Peters
    Posted 20/12/2007 2:38 pm 0Likes

    Dit is iets waar ik de afgelopen tijd ook al mee bezig ben… als je op internet alles tegenwoordig kunt taggen, waarom dan niet op dezelfde manier je eigen ‘chaos’ van mappen ontsluiten… recentelijk deze sites gevonden die wellicht interesssant kunnen zijn, ook in het kader van ‘personal archiving’ van bestanden die ‘ik later nog wel eens zou kunnen gebruiken’… de mens blijft tenslotte toch ook een verzamelaar…
    http://www.oreillynet.com/mac/blog/2005/05/folksonomise_your_files_with_a.html
    http://www.bigrobotsoftware.com/articles/spotlight_tagging.html
    en vooral deze… http://tagamac.com/software/

  • Michael Nieuwenweg
    Posted 18/12/2007 3:43 pm 0Likes

    Weet iemand ook of er voor windows XP ook een mogelijkheid bestaat om op deze manier bestanden te organiseren. Ik ben zelf een mac gebruiker, maar op mijn werk zit ik nog aan vast aan de pc…
    @ Marco: Leap ziet er veelbelovend uit. Ik ga er eens mee stoeien

  • Reinier Meenhorst
    Posted 18/12/2007 1:33 am 0Likes

    Ik zou QuickSIlver met zijn tagging plugin willen tippen!
    Het mooie van comment tags in OSX is dat je niet gebonden bent aan een programma. Zo voer ik via Default folder (een uitbreiding op je save venster – http://tinyurl.com/2u962s) regelmatig tags in. Ik hanteer dan dezelfde notatie als QuickSIlver – werkt prima.
    http://macgiver.wordpress.com/2006/09/28/quicksilver-tip-file-tagging/

  • Ronald Meinders
    Posted 17/12/2007 1:14 pm 0Likes

    Hallo Marco, Leap ziet er inderdaad veelbelovend uit. Zo heb je ook SpotMeta http://www.fluffy.co.uk/spotmeta/ en Nifty Box http://www.nifty-box.com/. Vooral over Nifty Box ben ik zeer enthousiast. Er zit wat mij betreft wel een nadeel aan deze progjes: Vaak worden ze ontwikkeld door eenmansbedrijfjes, en wanneer iemand er dan mee ophoudt wordt het programma ineens niet meer ondersteund. SpotMeta illustreert dit, die ontwikkelaar heeft geen tijd meer en wil het graag overdragen, dit ligt al sinds 2006 stil (nu is dit wel een open source programma, maar toch, het blijft kwetsbaar). Nu wil ik juist mijn bestanden organisatie, ook over de tijd, structureel en solide organiseren. Dit is toch de basis van “alles”. Omdat spotlight in Leopard volwassen is geworden, van Apple zelf is en zo goed in het besturingssysteem geïntegreerd is, ben ik geneigd deze functie als uitgangspunt te gebruiken.
    @Taco Jan Osinga: Ik snap dus je punt! Het kunnen uitwisselen vind ik ook belangrijk, maar het ontsluiten van info doe ik altijd vanuit de mac.

  • Taco Jan Osinga
    Posted 17/12/2007 9:29 am 0Likes

    Het taggen is enorm handig, maar ook een rigide mappenstructuur heeft zijn voordelen. Die mappenstructuur wordt namelijk door alles ondersteund, linux, windows, mobiele apparaten. Alles wat bestanden leest, leest ook mappen.
    Persoonlijk hou ik erg van deze uitwisselbaarheid. Dat is bijv. ook een reden voor mij om voorlopig geen iPod te kopen: alles wat je op de iPod zet, wordt qua bestandsnaam onherkenbaar veranderd. Zoek dan nog maar eens een nummer op via bijv. Windows Verkenner. Je hebt dan weer andere tools nodig.
    Het concept van taggen is overigens wel heel prettig en ik begrijp dus goed de behoefte hiervan. Als je minder met uitwisselbaarheid hebt te maken, omdat je alleen met Mac’s werkt, dan is het uiteraard aan te bevelen.
    Gelukkig sluit inderdaad het ene het andere niet uit en kun je zowel de mappen als tag-vorm gebruiken.

  • Marco
    Posted 17/12/2007 6:44 am 0Likes

    Apple heeft nu een betaversie van leap. Een programma dat werkt met tags in the finder. Kijk op http://www.yepthat.com. Je opent leap en het laat meteen in als een soort finder een tagcloud zien.

Comments are closed.