Tijd zat

De meeste mensen hebben te weinig tijd. Tijd is een schaars goed in onze westerse maatschappij. We kunnen geen extra tijd kopen of huren en kunnen het evenmin opslaan voor later gebruik. Er bestaat geen substituut voor tijd. Maar te weinig tijd is vooral een persoonlijke perceptie. We zijn jarenlang opgegroeid met de tijd van de natuur, de biologische tijd. Nu houden we ons vooral aan de fysieke tijd die vooral een afspraak tussen mensen is. De maatschappij versnelt en traagheid wordt niet gemakkelijk geaccepteerd. Een aantal tips om goed met tijd om te gaan.

Wat als?
Tijd is zeer democratisch. Iedereen op de hele wereld heeft er evenveel van. Je kunt niet meer tijd kopen en jouw tijd is niet verhandelbaar. Je moet je tijd dus goed verdelen tussen al je taken.
Als je weinig tijd hebt en toch een taak moet verrichten, stel jezelf twee vragen:
1. Moet ik die taak nu uitvoeren?
2. Ben ik bereid de gevolgen te aanvaarden als ik de taak niet uitvoer?

Alleen jij weet het antwoord op beide vragen. Handel daar ook naar.

Twee typen mensen
Ochtend- en avondmensen hebben ieder een eigen ritmen. Ochtendmensen hebben een 24-uursritme, de avondmensen zitten dichter bij de 25 uur. Onze biologische klok gaat ongeveer een seconde per dag sneller lopen, oftewel zo’n zes minuten per jaar. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom veel mensen naar mate ze ouder worden zich eerder als ochtendmensen gaan gedragen. Onze maatschappij vooral op ochtendmensen ingesteld. Dat is niet handig voor jongeren, waarvan bekend is dat hun interne klok een uur achterloopt ten opzichte van die van volwassenen. Toch beginnen lessen en colleges vaak vroeg. Niet echt effectief. Vermoei jongeren ’s morgens vroeg op het werk ook niet met lastige klussen.

Twee-voor-twaalf
Onze hersenen hebben tijd nodig om informatie te verwerken. We hebben daarom momenten van reflectie nodig waarin we selecteren welke signalen het waard zijn om opgeslagen te worden. Complexe informatietaken zoals het schrijven van een verslag of het voorbereiden van een examen, kosten dan ook relatief veel tijd. ‘Twee-voor-twaalf’-typen zijn altijd in het nadeel omdat hun hersenen niet genoeg de kans krijgen binnenkomende informatie, onder andere ’s nachts, te wikken, herschikken en krachtig weer op te slaan. Begin daarom op tijd met complexe taken.

Circadiaan ritme
Ons slaap-waakritme (dat ongeveer 24 uur duurt) wordt ook wel het circadiaan ritme genoemd. Diverse lichamelijke processen, zoals bloedcirculatie en ademhaling volgen dit ritme op de voet. ’s Nachts ademen we bijvoorbeeld rustiger dan overdag. Ook onze geestelijke vermogens volgen een ritme en kennen pieken en dalen. De piek ligt voor nagenoeg iedereen in de namiddag. Handig om te weten wanneer we veel of complexe informatie moeten verwerken. Het piektijdstip voor creativiteit ligt echter laat in de ochtend. Routinezaken kun je het best ’s middags doen.

Tijd voor jezelf
Tot slot nog enkele tips om tijd over te houden en deze zinvoller te besteden:

  • Stop direct met multitasking. Doe één taak tegelijk gedurende vijftien tot twintig minuten, maar dan wel volledig geconcentreerd.
  • Verlies geen tijd met het zoeken naar informatie wanneer je weet dat anderen daar beter in zijn.
  • Vergeet niet om ‘speeltijd’ in te bouwen tijdens je leer- of werkzaamheden. Alles wat nieuw is, vraagt extra tijd.
  • Plan alsof elke dag maar 23 uur heeft.
  • Denk iedere week twee uur aan totaal niets. Zorg dat je in elk geval geen informatie hoeft te verwerken. Rust, mediteer of kijk gewoon naar buiten. Die twee uur levert weer voldoende energie op om de rest van de week door te komen.
Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

  • Erik van Luxzenburg
    Posted 27/11/2009 4:28 pm 0Likes

    Fascinerend. Wel heb ik moeite met singletasken! Ik multitask van nature, komt meer door mijn (gediagnosticeerde) hoge energielevel. Stil zitten en focussen op 1 taak, al is het gedurende 15 minuten, is een behoorlijke uitdaging. Meestal heb ik in die 15 minuten al 3 andere zaken erbij gedaan! De overige tips, helemaal mee eens (single tasken ben ik het ook mee eens, alleen lukt me dat nog niet)

  • Niels Lucas Luijckx
    Posted 13/11/2009 12:35 pm 0Likes

    Ik weet niet wat precies bedoeld wordt met ’twee-voor-twaalf-typen’, maar ik ben zelf iemand die vaak tot het uiterste wacht om iets af te hebben. Ik merk dan wel dat dat meestal erg goed gaat, efficient en effectief (zo verbeter ik dit gedrag dus nooit!). Dit wordt ook bevestigd door anderen zoals in het gratis e-book van gisteren: upgrade your life en doe het vandaag (t. van essen).

    Ik ben van mening en heb de ervaring dat wanneer je net genoeg (inhoudelijk) weet van de taak die je moet gaan uitvoeren (het schrijven van een verslag of rapport bijvoorbeeld) je in alle tijd tot het uitvoeren van die taak juist bezig bent met verwerken van de informatie (vergelijk ook Dijksterhuis, het slimme onbewuste), waardoor de last minute uitgevoerde feitelijke taak (voldoende) soepel verloopt.

  • Wouter Blom | Stramark Zoekmachine Marketing
    Posted 13/11/2009 11:45 am 0Likes

    Het filteren van informatie doe ik met name door te bepalen wat de kwaliteit van de bron is. Ik vroeg me dus af wie de schrijver is, dus dat heb ik opgezocht:

    Guus Pijpers is Managing Director van Acuerdis. Hij helpt mensen slim en effectief met informatie om te gaan. Daarnaast is hij als Associate Professor in Information Behavior verbonden aan TiasNimbas Business School te Tilburg.

  • Jeroen Gerth
    Posted 13/11/2009 11:18 am 0Likes

    Interessant! Dat stuk over de piekuren van bv creativiteit wist ik nog niet. Ik heb wel vaker gelezen dat succesvolle ondernemers het volgende ritme hebben: Ochtend: nadenken, middag: doen, avond: lezen, nacht: slapen.

    Ik wil eigenlijk nog wel op een aantal dingen inhaken. Dat wil ik graag in een gastblogpost doen. Ik zit al een tijdje te denken om wat te gaan schrijven.

Comments are closed.