Een tijdschakelaar inzetten om je dag makkelijker te maken

Een tijdschakelaar is vooral bekend als een manier om inbrekers tijdens vakantie buiten de deur te houden, door de schakelaar het licht te laten regelen en de indruk te wekken dat je thuis bent. Hoewel veel apparaten al een ingebouwde timer hebben, is een eenvoudig apparaat met een mechanische of digitale timer vaak net zo handig. Waarvoor kun je deze timers thuis inzetten?

1. Licht in de ochtend

Wakker worden en uit bed komen is moeilijker wanneer het donker is. Zet op je slaapkamer een tijdschakelaar tussen je bedlamp en een stopcontact, en stel hem in op de gewenste tijd. Natuurlijk kun je elke lamp die je wilt aan laten gaan, maar hou wel rekening met je eventueel nog slapende partner 😉
Ook in de woonkamer en keuken kun je natuurlijk alvast wat lampen aan laten gaan.

Meer over wakker worden (en wakker blijven)

2. Koffiezetapparaat en waterkoker

Wakker worden met de geur van versgezette koffie? Zet de avond van tevoren je koffiezetapparaat klaar, stel een timer in zodat hij enkele minuten voordat je de koffie wilt hebben inschakelt. Laat hem ook weer automatisch uitschakelen zodat je niet thuiskomt bij een pot aangebrande koffie, of bij onverhoopt ziek zijn naar de keuken moet om de koffiezetter uit te schakelen.
Dit kan ook met de senseo (helaas dan zonder de koffiegeur, maar je hebt wel alvast warm water). En natuurlijk kun je ook de waterkoker aansluiten op de schakelaar als je een theeliefhebber bent.

3. Broodrooster

Eet je graag toast als ontbijt, zet dan de avond van tevoren alvast je broodrooster met twee boterhammen klaar. Koffie en toast die voor je klaarstaan als je beneden komt: ideaal toch? En als je dan ook nog alvast plakjes kaas en komkommer voorgesneden hebt in de avond, heb je snel een makkelijk ontbijt. En dat het brood ’s nachts wat uitdroogt maakt niet zoveel uit, want ja, het wordt toch toast.
Of het hygiënisch is? In een schone keuken kan dit volgens mij geen kwaad.

4. Een elektrische verwarming (winter) of ventilator (zomer)

De kou in de winter maakt het, samen met het gebrek aan licht, nog moeilijker om uit bed te komen. De meeste woningen hebben inmiddels wel een timer voor de verwarming, maar om nou te zeggen dat het lekker warm is als je opstaat.. nee. Een elektrische verwarming en een tijdschakelaar bieden dan uitkomst. Stel de timer zo in dat de verwarming een kwartiertje aan staat. Dan is de temperatuur comfortabel genoeg om op te staan en daarna ben je toch in beweging, waardoor je het vanzelf warmer krijgt.
In de zomer is een zacht briesje juist lekkerder om bij op te staan, sluit dan de ventilator aan op de tijdschakelaar.

elektrische verwarming

5. Aquarium

Heb je een aquarium? Voor de vissen en de planten is wel zo goed om een dag- en nachtritme te houden als je weg bent. De tijdschakelaar kun je natuurlijk sowieso erop zetten, zodat je niet elke dag om de lamp hoeft te denken.

6. Op te laden apparatuur

Vind je het geen fijn idee om apparatuur aan de lader te laten liggen terwijl je slaapt, maar wil je je dag wel starten met 100% opgeladen batterijen? Stel dan de timer zo in dat het laden op tijd begint en je device 100% geladen is zodra je wakker wordt.

7. Tv

Vind je jezelf regelmatig tot veel te laat op de bank voor de tv, omdat je bij allerlei programma’s blijft hangen? Zet een tijdschakelaar op je tv zodat die uitschakelt op het moment waarop je hem eigenlijk zelf uit zou moeten schakelen. Grote kans dat je hem uit laat.

(of doe gewoon je tv de deur uit)

8. Licht uit als je wilt gaan slapen

Als je de tv hebt gelaten voor wat het is, zijn er eenmaal in bed nog verleidingen van boeken, tijdschriften en apps. Om te zorgen dat je getriggerd wordt om écht te gaan slapen, zet je een timer op je bedlamp. En als je daarna alsnog in het donker blijft appen, tja, dat is dan echt je eigen keuze 😉

Een goede avondroutine kan je ook helpen om écht te gaan slapen zodra het licht uit gaat.

 

Uiteraard kan het per apparaat verschillen of de combinatie met een timer werkt. Verder ben ik heel benieuwd of er nog handige toepassingen zijn waar ik niet aan heb gedacht. Heb je een tip? Laat die dan achter in de comments!

 

(Enkele tips via Simple Productivity Blog)

Fotocredits:
Morning Coffee door sharpshutter via Shutterstock);
Portrait of woman warming near electric heater at home door akov Filimonov via Shutterstock

Wat vind je van deze hack?
1Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]