Zeg nee tegen een droge huid en laat de boel lekker shinen

Een droge huid is gevoelig, schilfert, jeukt en ziet er vaak gewoon niet zo lekker uit. Het kan zijn dat jouw droge huid simpelweg aangeboren is. Vaker is het echter een gevolg van je gewoonten en je huidverzorging. Gelukkig maar, want dat betekent dat je dus ook maatregelen kunt nemen! In dit artikel beschrijven we wat je zelf kunt doen tegen een droge huid.

1. Vind de oorzaak

We geven hieronder een aantal algemene tips bij een droge huid. Veel mensen ervaren bijvoorbeeld een droge huid in de winter, wanneer het buiten guur is en binnen de kachel aanstaat. Het kan echter ook zo zijn dat jouw droge huid wordt veroorzaakt door wasmiddel of cosmetica. Je droge huid is dan een gevolg van een gevoelige huid. Vaak heb je dan ook last van roodheid of andere uitslag. In dit geval kan het verstandig zijn je te laten informeren door je huisarts.

2. Maak die lucht vochtig

Droge lucht droogt je huid (extra) uit. Zodoende kan je huid tijdens de winter – zeker als de kachel aanstaat – nog droger aanvoelen. Vanwege het relatief lage vochtigheidspercentage van de lucht verliest je huid meer vocht. Als je zorgt voor een goede vochtigheidsgraad heb je in elk geval minder last van je droge huid. Je kunt de vochtigheidsgraad verhogen door een bakje water naast de verwarming te zetten én de verwarming een graadje lager te zetten.

3. Minder (lang) douchen

Anders dan je misschien zou denken, onttrekt douchen juist vocht aan je huid. Door te vaak te douchen (of in bad te gaan) met te warm water droogt je huid uit. Het is misschien even afzien, maar douche nooit warmer dan 37 graden en probeer het contact met het water zo kort mogelijk te houden. Daarbij gebruik je een mild (niet-geparfumeerd) doucheproduct en een zachte spons. Agressieve producten kunnen het beschermlaagje op de huid namelijk aantasten. Vervolgens dep je jezelf zachtjes droog (niet rossen!) met een schone handdoek.

4. Smeren maar!

Nadat je klaar bent met douchen, smeer je jezelf in met een milde bodylotion. Dat laatste doe je bij voorkeur binnen een paar minuten na het afdrogen, anders heeft het minder zin. Als alternatief voor bodylotion kun je ook kiezen voor een olie, die je vlak voordat je klaar bent met douchen aanbrengt. Hierdoor kan een overtollig product namelijk nog wegspoelen, anders wordt het zo’n vette bedoening. Vergeet naast je lichaam ook je gezicht niet! Let goed op dat je crème ook geen parfum of alcohol bevat, omdat die ingrediënten uitdroging alleen maar bevorderen.

5. Dáág zonnebank

We snappen best dat je in de winter met weemoed terugdenkt aan je zomerteint, maar een zonnebankje pakken is echt funest voor je huid! Sowieso droogt je huid er enorm van uit, maar daarnaast is het ook een grote huidverouderaar en vergroot het de kans op het ontwikkelen van huidkanker. Kies zodoende liever voor een voedende crème met een tintje.

6. Pak jezelf goed in

Als het weer koud en guur is, heeft je (droge) huid het extra te verduren. Zorg daarom voor extra bescherming, zeker van lichaamsdelen die niet (altijd) goed ingepakt kunnen worden, zoals je gezicht en handen. Hiervoor gebruik je een natuurlijke lippenbalsem en handcrème.

7. Let op je dieet

Onze laatste tip staat in het teken van je dieet. Als je een droge huid hebt, is het namelijk ook zaak om te kijken of je wel genoeg drinkt. Dat zit zo: vochtherstellende producten bieden je huid de benodigde werkstoffen om vocht beter vast te kunnen houden. Voorwaarde is echter wel dat je lichaam genoeg vocht bevat! Om de aanmaak van talg (dat je huid vetter maakt) te bevorderen, wordt daarnaast aangeraden meer omega 3-vetzuren tot je te nemen. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld kijken naar algensupplementen.

 

Wat vind je van deze hack?
5Te gek3Leuk1Serieus?0Meh...2Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]