Tips voor Consultants , hoe je RSI, rug-, nek- en schouderklachten kunt voor komen

Als consultant heb je te maken met verschillende werkplekken. Vaak moet je bij de klant aan de slag en word je ergens in een hoekje gezet aan een bureautje dat toevallig nog over is. Niet zelden is dit een oud tafeltje met een versleten stoel waarvan een of meerdere instelmogelijkheden kapot zijn. Je werkt meestal op je laptop zonder los toetsenbord en losse muis. Waardoor je in elkaar gevouwen achter een te hoog bureau komt te zitten. De werkdruk is hoog waardoor je geneigd bent om gespannen te zitten. Je neemt weinig pauzes omdat je denkt dat dat efficiënt is. Al met al de ideale manier om last van je rug, nek, schouders en armen te krijgen. 

Hier volgen een aantal tips waarmee je ellende kunt voorkomen.

 • Vraag als je bij een nieuwe klant aan de slag gaat meteen om een goed in hoogte verstelbaar bureau. Voel je niet bezwaard om hierom te vragen. Vaak wil je in het begin niet drammerig overkomen en een goede indruk maken bij de nieuwe klant. Maar hoe langer je wacht hoe lastiger het wordt. Regel het meteen. Nee heb je en ja kun je krijgen.  De juiste hoogte van je bureau is erg belangrijk
 • Is er echt geen bureau dat laag genoeg kan? Misschien is er dan een voetenbankje dat je kunt gebruiken. Het is niet ideaal maar beter dan niets.
 • Check of je een bureaustoel hebt die in hoogte verstelbaar is en of de rugleuning je goed ondersteunt. Heb je een afgedankte stoel, vraag dan om een betere. Ook hier geldt: Nee heb je en ja kun je krijgen.
 • Zorg dat je zelf altijd een los toetsenbord en losse muis meeneemt. Op deze manier kun je de laptop op de juiste afstand en hoogte zetten, zodat je niet ‘opgevouwen’ achter het schermpje hoeft te zitten. Vooral de platte minitoetsenbordjes zijn erg handig. Deze kun je lekker makkelijk meenemen in je tas. Als je van je werkgever een laptop hebt gekregen zou je er eigenlijk zo’n toetsenbordje bij moeten krijgen.
 • Check de positie van je bureau ten opzichte van de ramen en airconditioning. Het is vervelend om in de brandende zon te zitten. Zeker als je zit te werken met veel tegenlicht:dan moet je met je ogen knijpen om je scherm te kunnen zien. Dat kan hoofd- en nekpijn veroorzaken. 
 • Wat doe je in je pauze? Pauze nemen draagt bij aan het voorkomen van klachten … als je in je pauze tenminste op een andere manier beweegt dan achter je laptop. Zit je tijdens het werk met je schouders opgetrokken en je rug krom? Dan maakt het weinig uit als je in de kantine koffie gaat drinken met je schouders opgetrokken en je rug krom. Ga liever wandelen – of nog beter: sporten. Of maak van je kantoor een speeltuin.

Wat als het te laat is?
Eigenlijk is het te laat als je eenmaal klachten hebt die niet meer vanzelf overgaan. Het is dan niet voldoende meer om de werkplek aan te passen. Dat komt doordat de klachten in principe niet veroorzaakt worden door de werkplekinstelling.

De meeste rug-, nek- en schouderklachten worden veroorzaakt door een onnatuurlijke manier van bewegen. Als een onnatuurlijke manier van bewegen is geautomatiseerd zul je verkeerd blijven bewegen – ongeacht je werkplekinstelling. Zelfs als je niet aan het werk bent beweeg je dan onnatuurlijk. De klachten gaan dan ook niet vanzelf meer over. Je zult dan moeten leren om weer op een natuurlijke manier te bewegen. De spieren in je lichaam moeten weer in de juiste volgorde en combinatie gaan samenwerken. Er zijn verschillende therapieën die je hierbij kunnen helpen.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

 • Roy Tomeij
  Posted 24/03/2011 7:38 pm 0Likes

  Als je niet met een muis kunt werken door gezondheidsklachten dan is een tablet met pen een uitkomst. Veel gebruikers kunnen daarmee na korte tijd ook nog eens sneller werken dan met een muis.

 • Dennis Witjas
  Posted 11/02/2011 9:27 am 0Likes

  Titel: voor komen >> voorkomen

 • Dennis Witjas
  Posted 02/02/2011 11:02 am 0Likes

  Kijk ook eens naar spraakherkenning als alternatief voor het star achter je pc en keyboard zitten en typen. Misschien kun je niet in elke omgeving spraakherkenning.nl toe passen maar zeker wel aan te raden om het af te wisselen met typen. Kan of mag je niet meer (veel) muizen en typen dan is het gebruik van SH zeker aan te raden.
  Maak je gebruik van de nieuwste draadloze headsets dan kan je je teksten dicteren in de meest comfortabele houding.
  En voor de prijs hoef je het niet te laten. Voor nog geen € 50,- kan je al dicteren in MS-Word

  Dennis Witjas

Leave a comment

[wpterms id="3193"]