Toetsenbordcombinaties en sneltoetsen eenvoudig gebruiken: CheatSheet

We hebben hier op lifehacking.nl al diverse malen geschreven over het nut van ‘keybord shortcuts’: toetsenbordcombinaties ofwel ‘sneltoetsen’. Op slimmerwerkencoach.nl kan je handige sheets uitprinten voor zowel Mac als Windows. Zelfs voor de iPad is er een lijst beschikbaar. Het lastige bij sneltoetsen is dat je met ze moet leren werken. En in dit geval is dat een kwestie van veel gebruiken, een routine die erin moet ‘slijten’ (onbewust bekwaam gedrag). Vandaag zag ik in de Mac App store een tooltje dat je hierbij enorm helpt.

Even kort over gedrag

Ik ben psycholoog, kan het niet laten. Even kort dan. Als je naar gedrag kijkt volgens het model van BJ Fogg (B=m*a*t) dan is de kans dat iemand nieuw gedrag gaat vertonen afhankelijk van de combinatie van drie factoren: 1. Motivatie (wil ik het wel doen) 2. Ability (kan ik het wel doen) en 3. Trigger (ik word uitgedaagd om het te doen). Deze drie elementen kan je prima op sneltoetsgebruik toepassen. De motivatie is er meestal wel, anders zou je dit artikel niet lezen. Over het algemeen is de lifehacker community intrinsiek gemotiveerd voor dit soort dingen, is mijn ervaring. Dan komen we bij punt 2: Ability. Hier zit hem vaak de moeilijkheid. Ik wil het gedrag vertonen, maar hoe gemakkelijk lukt dat? Met andere woorden, moet ik veel fysieke moeite doen? Moet ik veel mentale moeite doen? Dat laatste is voor sneltoetsen vaak van toepassing. Het kost moeite (herinneren) om de sneltoets te gebruiken. En soms ook fysieke moeite om de uitgeprinte lijst weer op te zoeken. En dit alles kost ook weer tijd, wat een derde factor van ‘ability’ is: als het nieuwe gedrag me veel tijd (en/of geld) kost, is de kans ook kleiner dat ik het doe.

Dus zoek je naar een oplossing die gemotiveerde mensen in staat stelt om zonder te veel nadenk- en opzoekwerk met sneltoetsen aan de gang te gaan.

Als laatste element in BJ Fogg’s model heb je dan nog de Trigger. Dit is het moment waarop je word uitgedaagd of herinnerd aan het nieuw te vertonen gedrag. In het geval van sneltoetsen is dit lastiger. Want de Trigger zorgt ervoor dat je op het ‘moment suprème’ ook daadwerkelijk die sneltoets gebruikt. Omdat de functies van sneltoetsen wisselend zijn (de ene sneltoets heeft te maken met bestandsbewerkingen, de ander met contentbewerking) is het niet zo eenvoudig om dit softwarematig op te lossen. Anders zou je gewoon een app kunnen schrijven die je, zodra er een Finder-venster verschijnt, subtiel aan de sneltoetsen herinnert. Of toch? Voor de programmeurs onder jullie, go at it!

CheatSheet

Zoals gezegd kwam ik dus een app tegen: CheatSheet. Wat deze app doet is eigenlijk super eenvoudig maar daardoor voor mij geniaal. Hij zorgt ervoor dat waar ik ook ben, ik een sneltoetsenlijst van het programma waarin ik op dat moment werk te zien krijg als ik de [command]-toets (⌘) even 2 sec ingedrukt houd. Met andere woorden, zeer weinig moeite, nadenken, inspanning om toch goed met sneltoetsen te (leren) werken. Als je het scherm opvraagt ziet het er ongeveer zo uit, het is een ‘overlay’:

Het enige dat dus nog ontbreekt is een soort functie waarmee je op het juiste moment word gewezen op de mogelijkheid om dit scherm tevoorschijn te toveren. Wellicht in een volgende versie?

Downloaden

Naam: CheatSheet
Prijs: gratis
Website: http://mediaatelier.com/CheatSheet/
App store link: http://itunes.apple.com/app/id529456740?mt=12# 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

 • sypie
  Posted 25/06/2012 8:14 pm 0Likes

  Houdt er rekening mee dat CheatSheet alleen werkt onder 10.7. Ik heb het “draaiend” gehad onder 10.6 maar dat ging vaker fout dan dat het goed ging, er moet dus meer gebeuren om het werkend te krijgen dan alleen een info bestand aanpassen.

 • Christian Luijten
  Posted 25/06/2012 10:23 am 0Likes

  Mischa, de programmeurs waren je voor en hebben al een tool geschreven die je helpt bij het leren van sneltoetsen. Helaas zijn programmeurs wel een beetje egoistisch 😛 en is het een plugin voor de ontwikkelomgeving Eclipse.

  De tool heet Mousefeed en elke keer als je via een menu-optie iets doet laat hij een hint zien hoe je het met een sneltoets had kunnen doen. Er is zelfs een optie om de menu’s volledig uit te schakelen en alleen de hint te tonen, zodat je actief wordt gedwongen de sneltoets te gebruiken. Vooral dat laatste werkt heel goed, ik ben zelf een stuk handiger geworden met Eclipse.

  http://www.mousefeed.com/

  Waar er een is, zijn er meestal meer, dus ik zou ook een Photoshop of Final Cut Studio plugin verwachten.

Comments are closed.