Ultiem ontstressen

Stress, iedereen heeft er wel eens last van, of het nu op zakelijk of privé-gebied is. Hoewel het beter is om stress te voorkomen, is dat soms niet haalbaar. Dan kun je maar beter zo snel mogelijk gaan ontstressen, Maar hoe doe je dat? We schreven er al meerdere artikelen over, maar hierbij een compleet overzicht!

Stress_CC_Flickr_Bottles_VoidBelangrijk bij ontstressen is om de oorzaak van jouw stress vast te stellen. De meest voorkomende oorzaken zijn onder te verdelen in twee categorieën: belastende omstandigheden en persoonlijke eigenschappen. Kort gezegd zijn belastende omstandigheden je omgevingsfactoren en persoonlijke eigenschappen de manier waarop je met situaties omgaat. Vraag je ook af: is dit daadwerkelijk een belastende omstandigheid, of zorgt een persoonlijke eigenschap zoals perfectionisme, pessimisme of onzekerheid ervoor dat ik een omstandigheid als belastend zie? Hoe de kruisbestuiving tussen deze twee categorieën kan werken, lees je in onderstaande tips:

1. Hack je werk

Werk is een stressfactor in het leven van velen. Stel je grenzen, zorg dat je weet wat je taken zijn en maak vooral geen standaard overuren. In verschillende branches wordt het maken van lange werkdagen als de norm gezien. Dit zorgt echter niet voor meer productiviteit, in tegendeel: je focus wordt er een stuk minder van, waardoor je niet meer, of zelfs minder, presteert dan iemand die een gezond aantal uren werkt. Mensen die fysieke arbeid verrichten hebben gemiddeld 8 uur productieve tijd per dag, terwijl kenniswerkers na 6 uur al uitgeblust zijn.

2. Hack je werklocatie

Iedere keer dat je gestoord wordt tijdens je werk, kost het je tijd om weer in je flow te komen. Ook een stressfactor. Werk je op kantoor, maar moet je écht iets afronden? Ga dan een paar uur, of een hele dag, ergens anders werken. Op een flexwerklocatie of in een (rustig) café. Telefoon uit, mail uit, en aan de slag maar! Vergeet niet je koptelefoon mee te nemen. Luister naar muziek of geluid waar je productief van wordt.

3. Hack de balans tussen werk en privé

Stress wordt ook veroorzaakt doordat je gedachten gaan naar bijvoorbeeld dingen die je nog moet doen. Hoe vaak denk je in je vrije tijd aan wat je nog op je werk moet doen en op je werk aan die leuke momenten die je in je vrije tijd hebt beleefd? Dan is het tijd voor een meer duidelijke scheiding. Dit kun je realiseren door bijvoorbeeld een betrouwbaar systeem in te voeren. Of juist door je leven zo in te richten dat werk en vrije tijd hetzelfde zijn, zie: Hoe het leven één grote vakantie wordt.

4. Hack je slaap

Stress kan een gevolg zijn van slecht slapen. Slecht slapen kan echter ook een gevolg zijn van stress. Doorbreek deze vicieuze cirkel door te zorgen dat je goed slaapt. Hoe doe je dat? Elimineer de oorzaken van slecht slapen. Jos schreef onlangs al over 8 oorzaken die slaapgebrek kunnen veroorzaken. Een dagelijkse routine helpt je om ‘s avonds in slaap te kunnen vallen.

5. Hack je verwachtingen

Stress kan ook een gevolg zijn van te hoge verwachtingen. Door te hoge eisen aan het leven te stellen, raak je gestresst wanneer een situatie niet aan die verwachtingen voldoet. De oplossing: pas je verwachtingen aan. Ook kun je te hoge verwachtingen hebben van jezelf, oftewel: perfectionistisch zijn. Dit is helemaal niet nodig.

6. Hack je voeding

Als je gestresst bent, heeft dat vaak invloed op je eetpatroon. Veel mensen gaan juist te veel of te weinig eten, of grijpen naar zoetigheid of vette happen. Terwijl de juiste voeding juist een goede invloed uit kan oefenen op je stresslevel. Gezond en met mate is natuurlijk altijd het devies, maar bepaalde etenswaren kunnen juist een stressreducerend effect hebben als je ze in je eetpatroon opneemt: kalkoen, spinazie, zalm, noten en zaden, havermout, citrusvruchten, zoete aardappelen en wortelen. Het belangrijkste: wees bewust van je voeding.

7. Ontspan

Ik kan me voorstellen dat ook bovenstaande hacks die de stress moeten gaan beperken, in eerste instantie juist voor stress kunnen zorgen. Deze tip doet dat niet: ontspan! Dat ontspanning goed is voor je welzijn en productiviteit, hoeven we je niet meer te vertellen, maar hoe doe je dat? Voor de geeks onder ons zijn er apps om mee te ontspannen, je kunt off line gaan en helemaal niets doen, of juist gaan sporten. Laat ook niet, of op zijn minst zo weinig mogelijk, liggen tot later.

8. Wat zijn jouw tips?

Ik lees ze graag!

 

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

 • Inger
  Posted 16/07/2013 12:23 pm 0Likes

  Doe iets fysieks waar je je hoofd bij moet houden. Zeilen en (vroeger) squashen zijn mijn favorieten. Goed opletten en instant beloning voor je werk (zeilen) of de hele tijd achter een balletje aanrennen en lekker meppen (squashen) maken dat je focust, gewoon voor de lol. Moe lijf, schoon hoofd, en dan lekker slapen…
  Nu ik eraan denk: dansen zou ook een goeie zijn. Ballet, lindy-hop, folklore… you name it.

  • Janine Sterenborg
   Posted 18/07/2013 6:03 pm 0Likes

   Klinkt goed! Geen fysieke inspanning, maar ook qua focus een handige: fotograferen met een camera die je zelf kunt instellen. Dan focus (no pun intended) je je volledig op het beeld.

 • Egbert van den Bosch
  Posted 14/07/2013 6:26 pm 0Likes

  Hack je Sociale Media

  Sociale Media zijn bedoeld om te helpen sociale contacten te leggen en onderhouden. Het is een hulpmiddel. Voorkom dat het een ‘levensmiddel’ wordt waarvan je denkt dat je het ‘moet’ consumeren, want dan consumeert het jou. Informatie is alleen nuttig als je het kunt onthouden en gebruiken.
  Verwar het aantal Facebook vrienden, verzonden berichten, ontvangen ‘likes’, of verstuurde tweets niet met je werkelijke sociale status. Die wordt uitsluitend bepaald door de mensen uit je directe omgeving, zoals familie, vrienden, collega’s of buren.
  Voorkom Sociale Media stress door privégebruik te beperken tot maximaal 1 uur per dag. Verdeel deze tijd indien mogelijk over twee blokken van 30 minuten. Zet jezelf er zo toe om alleen belangrijke informatie te lezen of te delen. Dan blijft die informatie veel beter hangen en zelf blijf je fris in je hoofd.

  • Janine Sterenborg
   Posted 18/07/2013 6:00 pm 0Likes

   bedankt voor deze toevoeging, Egbert!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]