Van gedachten veranderen en nog steeds standvastig zijn

Een beslissing terugdraaien is niet iets wat we graag doen. Het voelt als falen,  het levert extra werk op en misschien wel het belangrijkste: we zijn bang voor de reacties van anderen. Soms voeren we daarom een gemaakte beslissing door, terwijl we dat liever toch niet willen doen, om zo maar als standvastig te profileren. Maar hoe kun je standvastig overkomen, terwijl je tóch die ene beslissing terug kunt draaien?

Samuel Bacharach (hoogleraar human recourses management aan Cornell’s Institute of Workplace Studies in New York) geeft hier vijf tips over, gericht op leidinggevenden. De tips zijn uiteraard ook toe te passen in andere situaties. Denk aan situaties in de privé-sfeer, in samenwerkingen met collega-ZZP’ers of binnen een gelijkwaardig team.

1. Vertel de betrokkenen hoe je ideeën zich hebben ontwikkeld: als je van gedachten verandert, leg dan uit waarom. Ook al is het achteraf, betrek de mensen bij je gedachtegang. Vertel ze waarom je de verandering doorvoert en doe dit op tijd, voordat roddels ontstaan.

2. Maak betrokkenen duidelijk dat je ze niet in de steek laat. Vertel je team dat je nog aan hun kant staat, en dat je alleen een verandering doorvoert omdat deze goed is voor het totaalplaatje.

3. Zorg dat betrokkenen weten dat een verandering van tactiek geen verandering van het eerder gestelde doel is en dat je nog steeds naar hetzelfde streeft. Leg uit waarom deze verandering belangrijk is om het uiteindelijke doel te bereiken.

4. Leg uit dat de verandering niet voortkomt uit opportunisme, maar uit noodzaak. Vertel waarom de verandering essentieel is en dat hij niet slechts uit gemak is genomen.

5. Beslissingen lijken vaak individueel te worden genomen: laat anderen weten dat er rekening is gehouden met hun inspraak. Ook als je geen tijd hebt gehad om om inspraak te vragen, laat dan weten dat je het collectieve belang in je achterhoofd hebt gehouden bij het maken van het besluit.

 

Samuel Bacharach op Twitter: @samuelbacharach

Via Inc.com.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author