Vijf mythen over werkstress ontmaskerd

We maken het onszelf vaak moeilijk door onze eigen overtuigingen. Zo bestaan er een aantal hardnekkige misvattingen over werkstress die ervoor zorgen dat we maar doorgaan met dat gejakker. Ontmaskering van deze mythes zorgt ervoor dat je relaxter kunt omgaan met je werk.

Mythe 1: stress is normaal.

Als je gestrest bent, ben je belangrijk, zo lijkt de gangbare opvatting. Stress is zelfs goed, want zorgt ervoor dat je beter presteert. Sommige mensen lijken te denken dat je pas nuttig bent voor een organisatie als je het altijd te druk hebt. Ze hebben overvolle agenda’s, maken lange dagen en werken altijd te hard.
Fout! Stress betekent niet dat je belangrijk bent. Het betekent wel dat jij teveel hooi op je vork neemt, of er niet in slaagt om je taken goed te organiseren binnen de hoeveelheid tijd die je hebt. Als je stress accepteert als ‘normaal’ is dat slecht voor jezelf en voor de organisatie: gestreste mensen zijn namelijk minder efficiënt en maken minder goede keuzes.

Mythe 2: stress wordt altijd veroorzaakt door teveel uren werken

Niet waar! Het gaat erom hoe je je voelt tijdens die uren dat je werkt. Als je je ondergewaardeerd voelt, constant wordt opgejaagd of het gevoel hebt dat je niet adequaat bezig bent, kan een baan van 20 uur meer stress opleveren dan een 40-urige werkweek.

Mythe 3: stress kan opgelost worden door minder te werken

Veel werkgevers reageren op stress door hun werknemers minder uren te laten werken, hun verantwoordelijkheden te verminderen of ze lange ziekteverloven te geven.
Niet goed! Minder uren werken kan wel de acute verschijnselen van stress wegnemen, maar het verandert niets aan de oorzaak. Als je gestrest bent door je werk, moet het vertrouwen in je eigen capaciteiten en in je werk juist weer terugkeren. Lange afwezigheid doet vaak het tegenovergestelde en zorgt voor meer kwetsbaarheid bij terugkeer. Het gaat er dus om de onderliggende problemen van werkstress aan te pakken.

Mythe 4: stress kan opgelost worden door méér te werken.

‘Ik loop achter, dus als ik nu even heel hard werk ben ik weer bij’.
Jammer, maar zo werkt het niet. Af en toe even buffelen om een deadline weg te werken is prima. Maar vaak wordt zo’n tijdelijke ‘push’ de nieuwe standaard en heb je constant het gevoel achter de feiten aan te lopen. Werkstress wordt dus niet zozeer veroorzaakt doordat je achterloopt met je werk, maar door je gevoel over dat achterlopen.
De oplossing is om je goed te voelen over het werk dat je gedaan heb, je niet op te winden over het werk dat je nog niet af hebt en te accepteren dat er altijd werk is dat nog gedaan moet of kan worden. Aandachtig bezig zijn met dat wat je doet, zonder je te laten afleiden door stressvolle gedachten over datgene wat je nog moet doen.

Mythe 5: stress wordt weggenomen door je erop te focussen

Vaak wordt er veel aandacht besteed aan stress: hoe komt het, waardoor wordt het veroorzaakt, wat zijn de symptomen? Uit Deens onderzoek bleek zelfs dat mensen die terugkomen van een anti-stresstraining meer gestrest waren dan mensen die de training niet hadden gevolgd! Wat wel doen? Alleen maar aandacht geven aan de taak waar je op dat moment mee bezig bent. En een paar keer per dag een paar minuten rust inbouwen. Daarvoor ga je even op een rustige plek zitten (ja, dat kan heel goed de wc zijn!), en je focust op je ademhaling. Adem rustig in en uit en observeer je gedachten en gevoelens zoals ze komen – en weer gaan.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

  • Marcellus Besanson
    Posted 18/10/2010 12:39 pm 0Likes

    Excellent info. Very helpful, I look forward to reading more of your posts.

  • René
    Posted 22/06/2008 10:21 pm 0Likes

    Kijk voor zeer bruikbare tips om stress af te bouwen eens op http://www.stressontknoping.nl

  • Theo
    Posted 17/06/2008 10:00 pm 0Likes

    er staan zeer ware punten in! zelf ga ik tussen de middag altijd een half uurtje gewoon wandelen buiten de poort van het bedrijf (weer of geen weer, -10 tot 35 graden).
    Muziekje aan (mp3), buurtbewoners groeten en praatje mee maken (die mij na al die jaren van gezicht al wel kennen), en dan begin je op op een andere wijze aan de rest van de dag. maar ook belangrijk, collega’s als mens behandelen. een geintje oké, maar soms kan het ook “bloedserieus” zijn. misschien iets om ook te doen.

  • Ricardo
    Posted 16/06/2008 5:39 pm 0Likes

    Ik ben het helemaal eens met de 5 stellingen. Volgens mij is een grote oorzaak van stress als je je verantwoordelijk voelt voor zaken waar je geen invloed op hebt.
    Bijvoorbeeld, je bent systeembeheerder en dus voel je je verantwoordelijk voor de systemen binnen je bedrijf. Als je baas vervolgens geen supportcontracten afsluit kun je het gevoel krijgen dat je er alleen voor staat als er een storing optreedt.
    De stress die dit veroorzaakt heeft niets te maken met de hoeveelheid werk die je moet verzetten. En minder werken of je mobiel thuis laten helpt niet.

  • Sjoukje
    Posted 14/06/2008 4:37 pm 0Likes

    Nou, je telefoon altijd uitzetten? In sommige situaties kan het handig zijn om ‘m wel aan te hebben.
    Maar voor de rest ben ik het – natuurlijk – helemaal met je eens Peter!

  • Peter van der Boom
    Posted 14/06/2008 2:18 pm 0Likes

    Prima punten, deze 5 stress-killers. Een genoegen om naar deze adviseuze te luisteren.

    Ik wil er graag nog een zesde aan toevoegen: neem je werk (en jezelf daarin) niet te serieus! Kijk om je heen hoe iedereen rond rent en rijdt en zie de absurditeit daarvan. Lachen als zelfhulpmiddel. Het helpt! Oh ja, zet je mobiel af een toe een dagje uit! Of altijd. Wondermiddel. Sukses.

  • Jeroen Gerth
    Posted 13/06/2008 2:05 pm 0Likes

    hmmm, ik ben de eerste die reageert? Iedereen is zeker lekker gestressed op het werk :-).

    Aantal scherpe punten haal je hier aan. Wat vooral belangrijk is, is dat stress voornamelijk uit jezelf komt en niet buiten. Dit vergeten veel mensen en leggen de schuld altijd bij andere dingen of mensen.

    Als je het ok vind, wil ik nog eens verder gaan aan de hand van deze blogpost. Ik heb ook wat ideeën om over stress te gaan schrijven.

Comments are closed.