Voorkom teveel snoepen met een simpele truc

Een chocoladereep kopen met de intentie er een week mee te doen, en dan de volgende dag alweer tot de conclusie te komen dat de week voor die chocolade wel heel kort duurde. Voor velen zal dit herkenbaar zijn. Is het geen chocolade, dan is het wel drop, koek of iets anders waarvan je eigenlijk niet teveel wilt eten. Hoe zorg je er nu voor dat je écht een paar dagen met die chocolade (of drop, of koek) doet, zonder het meteen helemaal van je boodschappenlijst te verbannen?

Het kost een klein beetje tijd en moeite, maar het zorgt er wel voor dat de drempel om nóg een stukje chocolade te nemen veel groter wordt: verdeel het snoepgoed in porties. Niet alleen in gedachten, maar ook fysiek. Dat doe je zo:

1. Verdeel het snoepgoed in porties die je jezelf toestaat per dag te eten.
2. Verpak deze porties. Als je in een goede bui bent, doe er dan cadeaupapier omheen!
3. Zet erop voor welke dag het bedoeld is. Eventueel ook voor welk dagdeel. Leg het uit zicht.
4. Pak per dag de portie die je voor jezelf klaar had gelegd.

Dit help mij in ieder geval erg om de chocoladereep op de foto niet in een avond op te eten. Het scheelt misselijkheid, slapeloosheid door de suiker, kilo’s en geld. En wie wordt er niet blij van iedere dag een klein cadeautje krijgen?

Meer tips zijn die helpen niet teveel te snoepen op een dag, zijn uiteraard welkom in de reacties!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

19 Comments

 • Ron
  Posted 24/06/2012 12:51 am 0Likes

  Frank, deels heb je gelijk natuurlijk. Zelfbeheersing is ook voor mij een opgave. Vooral op tijd opstaan als de agenda leeg is, vind ik een serieuze uitdaging. Echter deze hack/tip is in mijn ogen vergelijkbaar met het aanraden van het innemen van een paracetamol bij hoofdpijn. Handig maar het kan/moet veel handiger! Lifehacking (misschien zelfs wel mindhacking in dit geval) moet verder gaan! Hoe zorgen we voor de juiste mindset dat we inderdaad maar 1 stuk chocolade nemen en niet direct de hele reep zonder dat we ons moeten inlaten met allerlei fopmiddeltjes om onze eigen zwakte maar niet te hoeven erkennen? Dat zou hier op deze site te vinden zijn. Zeg eens eerlijk, zie jij jezelf al een stukje chocolade inpakken (in cadeaupapier…) voor de volgende dag? Ik heb wel wat beters te doen in ieder geval!

 • Ron
  Posted 19/06/2012 12:40 pm 0Likes

  Ik vind deze ” hack” echt totaal overbodig en wederom van zeer bedenkelijk niveau maar daar lijkt me wel voldoende over gezegd (maar jammer blijft het wel). De hack om minder te snoepen is gewoon minder snoep in je mond proppen. Klaar. Je kan wel allerlei trucs gaan verzinnen maar de basis is toch gewoon zelfbeheersing en discipline. Zo simpel is het. Hetzelfde geldt voor stoppen met roken, op tijd op staan e.d. We mogen best wat strenger voor onszelf zijn ookal leven we in een maatschappij waar dat niet altijd heel erg nodig meer is en waar dus ruimte ontstaat om daar lekker moeilijk over te doen met dit soort blablabla (want dat is het) als gevolg. Dat verhaal over huishoudelijke taken past btw ook prima in dit rijtje. We verzinnen van alles om maar niet te worden geconfronteerd met onze eigen zwakte/domheid en noemen dat “slimmer werken/leven”. Ik zie dat heel anders maar dat zal wel duidelijk zijn.

  • Frank Meeuwsen
   Posted 19/06/2012 2:50 pm 0Likes

   Ron, als het zo simpel is, waarom doen niet meer mensen het? Zelfbeheersing en discipline, mee eens, zijn deugden. Maar de realiteit is dat niet iedereen er even goed mee om kan gaan. Dan kan het geen kwaad om mensen zo nu en dan een duwtje in de rug te geven. En als bovenstaande werkt voor iemand, dan is die er toch mee geholpen. Dat is ook wat waard niet? Het is te makkelijk om eigen waarden en normen te projecteren op je omgeving en het daar bij te laten.

 • jochanan
  Posted 18/06/2012 7:28 pm 0Likes

  ook ik vind de hacks de laatste tijd wat euh… huishoudelijk niveau krijgen.

  • Janine Sterenborg
   Posted 18/06/2012 11:36 pm 0Likes

   Bedankt voor je feedback Jochanan. De laatste week zijn er inderdaad drie (of vier, als je Relax Mama en Papadag (boekrecensie) ook meerekent) huishoudgerelateerde posts verschenen. Toeval? Lentekriebels? Ik weet het niet, maar voorlopig staat er niets meer in de categorie gepland 🙂

 • Jacoline
  Posted 18/06/2012 12:32 pm 0Likes

  Wat ook helpt is het uitstellen van de allereerste hap of het eerste koekje! Beloof jezelf dat je eerst… en dat je dan pas mag snoepen. Suiker (of eten waar suiker in zit) heeft de vervelende eigenschap dat het ervoor zorgt dat je na het eten ervan nog meer trek krijgt in zoetigheid. Daarom gaat dus die hele reep (of het hele pak) op. Uitstellen dus! Of een lekkere appel pakken… 🙂

  • Janine Sterenborg
   Posted 18/06/2012 11:06 pm 0Likes

   Uitstellen werkt inderdaad vaak ook goed. Het is zelfs zo dat ik na verloop van tijd geen zin meer heb om iets te eten! Uitstellen tot laat in de avond is echter weer niet handig voor het in slaap komen, vooral als je iets met suiker eet 😉
   Bedankt voor de toevoeging!

 • Paul van der Hart
  Posted 18/06/2012 10:47 am 0Likes

  Het zal vast wel aan mij liggen, maar sommige van de hacks lijken de laatste tijd een behoorlijk kinderachtig niveau te krijgen…..

  • Janine Sterenborg
   Posted 18/06/2012 11:26 am 0Likes

   Hoi Paul, mag ik vragen wat je er kinderachtig aan vindt? En welke hacks vind je nog meer van dat niveau? Ben benieuwd! 🙂

   • Patrick Ahles
    Posted 18/06/2012 5:00 pm 0Likes

    Ik ben het wel met Paul eens. Wat heeft dit te maken met slimmer werken en slimmer leven? Gaat dit over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, time-management en Web2.0? Alles met een Do It Yourself mindset?

    Op veel artikels hier de laatste tijd wordt nauwelijks meer gereageerd. Ligt dat aan de lezer? Ligt dat aan de artikels? Misschien iets om over na te denken…

    • Frank Meeuwsen
     Posted 18/06/2012 9:35 pm 0Likes

     Patrick, Paul, de boog hoeft niet altijd gespannen te staan. Zo nu en dan een tip zoals deze kan zeker geen kwaad vinden we. Dus doen we dat.
     En heeft “minder snoepen” niet ergens met persoonlijke ontwikkeling te maken? Je hebt niet altijd coaches en 12-step programs nodig om een doel te bereiken. 😉

     • Patrick Ahles
      Posted 19/06/2012 8:43 am 0Likes

      Uiteraard hoeft de boog niet altijd gespannen te zijn. Het valt gewoon op dat de boog de laatste tijd erg slap is. Ik begrijp ook wel dat een site als deze veel werk met zich mee kan brengen, en dat dit waarschijnlijk niet jullie meest belangrijke bezigheid is op een dag, maar het zou jammer zijn als de lezers straks wegblijven omdat het niveau van de artikels enige tijd “achterblijft”. Ik heb hier genoeg tips gezien in het verleden die zeker bijgedragen hebben tot mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling en ik hoop van ganser harte dat ik er nog een aantal zal tegenkomen in de toekomst!

     • Frank Meeuwsen
      Posted 19/06/2012 2:47 pm 0Likes

      Patrick, dank voor de kritische en opbeurende woorden. We gaan ons best doen!

     • Paul van der Hart
      Posted 21/06/2012 4:21 pm 0Likes

      In grote lijnen bedoelde ik wat Patrick al aangaf. Ik snap best dat er af en toe wat lichter materiaal bij hoort, als ware het ‘comic relief’. Het moet ook niet allemaal té zwaar worden.

      Maar ik krijg af en toe het gevoel bij een clubje pubers beland te zijn, die voor het eerst ontdekken dat er naast hun voormalige kinderwereld ook nog een grotemensenwereld is. Waar je jezelf moet disciplineren, en niet meteen de hele kilozak moet opeten.

      Ik heb hier genoeg nuttige en leerzame, maar ook simpelweg leuke dingen opgestoken. Maar zoals Patrick ook al aangaf: de nadruk lijkt laatstelijk nogal veel op de comic relief te liggen.

  • Jeremy Timessen
   Posted 23/06/2012 1:50 am 0Likes

   Ik ben het met je eens, ik heb een tijd lang erg veel opgestoken van deze site, maar inderdaad worden er maar puberachtige artikelen geplaatst de laatste tijd. Voor mij is dat dan ook de reden geweest om te reageren. Het wordt tijd dat de schrijvers zich weer gaan verdiepen in de onderwerpen waarover ze schrijven, in plaats van met een “oh dat doe ik wel even in de lunchpauze”-mindset ;). Voor mij in ieder geval genoeg reden om zélf een blog op te zetten die daadwerkelijk inhoudelijk goede artikelen probeert te plaatsen.

 • Nanty
  Posted 18/06/2012 10:13 am 0Likes

  Als je erg van chocolade houdt en de positieve kant van het eten van chocolade ziet/ervaart, dan probeer te wennen aan +72% cocao chocolade. Er zit minder suiker en vet in en bovendien, als je het lekker vindt, heb je maar weinig nodig om een “chocolade” voldaan gevoel te krijgen.
  Binnen het hele scale aan +72% chocolade is nogal verschil in smaak. Je zult moeten testen – wat erg – welke je echt lekker vindt.

  • Janine Sterenborg
   Posted 18/06/2012 11:24 am 0Likes

   Bedankt voor de tip! Waar is die chocolade te koop en van welk merk is het?

   • Jan
    Posted 18/06/2012 12:12 pm 0Likes

    Nanty bedoelt dat je pure chocolade moet eten en geen melkchocoloade. Pure chocolade is inderdaad gezonder dan melkchocolade, maar het smaakt minder zoet en daar moet je van houden. Je proeft dan wel weer beter de cacoa en ik vind het ook veel lekkerder. En inderdaad, ik heb ook de ervaring dat je dat minder snel eet en daardoor minder. Maar de beleving is beter!

    • Janine Sterenborg
     Posted 18/06/2012 10:48 pm 0Likes

     Ah, bedankt voor de verheldering! Het klonk als een wel heel speciaal soort chocolade 😉 Puur is inderdaad gezonder en je eet er minder van, maar melk is vaak toch wel erg verleidelijk..!

Comments are closed.