[w] = Ik wacht op je

Door een simpele [w] in de tekst van een e-mail te zetten, gaat hij automatisch naar m’n Wachten-Op-lijst. Hoe dat werkt, lees je hier.
David Allen pleit in zijn boek Getting Things Done voor het bijhouden van een Wachten-Op-lijst: dat is een lijst met alles waarvan de eerstvolgende actie niet bij jou ligt, maar die je wél in de gaten wilt houden. Denk aan:

 • bestellingen
 • vragen die je hebt gesteld aan iemand
 • dingen die je hebt gedelegeerd

Zelf merkte ik dat ik dat soort dingen vaak doe door een e-mail te sturen. En dan is het handig om die e-mail zo eenvoudig mogelijk op je Wachten-Op-lijst te kunnen zetten. Daar gebruik ik tegenwoordig de [w] voor.
Als ik simpelweg een [w] in de tekst van een e-mail zet die ik ga versturen, komt hij automatisch op m’n Wachten-Op-lijst terecht. Ideaal – het scheelt weer eens veel tijd en vooral gedoe.
Om die [w] te promoten en uit te leggen hoe dat precies werkt, heb ik net een beschrijving geplaatst op http://waiting-for.com Mocht je met Outlook werken: kijk er eens naar.
Maar vooral als je een ander mailpakket gebruikt: zoek alsjeblieft uit of dit ook kan in jouw favoriete mailsoftware en mail mij een complete beschrijving in het Engels. Dan zet ik die erbij op de site en maken we met elkaar een hoop mensen blij!
Heb je zelf een weblog of schrijf je ergens artikelen? De hele wereld mag weten hoe ideaal de [w] is: http://waiting-for.com is de link.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

56 Comments

 • DiawsNusa
  Posted 02/07/2012 2:17 pm 0Likes
 • cheap oakley sunglasses sale
  Posted 26/06/2012 11:58 am 0Likes

  That’s look great that people would love to share their educational matters and experience on internet, this would be good for readers who must face again this issues in their projects.

 • seowwkqcwqqs
  Posted 27/01/2012 1:25 am 0Likes

  In the past here’ little alternative with you cheap uggs for women but the are now available in an array of styles and colors. When it arrives to tim problems, adjacent [url=http://christianlouboutinsale22.blogspot.com] http://christianlouboutinsale22.blogspot.com [/url] http://christianlouboutinsale22.blogspot.com can the apparel commerce [url=http://christianlouboutinsale22.blogspot.com] [b]Christian Louboutin UK[/b] [/url] Christian Louboutin Sale get strike upon all edges, by NGOs in alignment to authorities, ludicrous claim . controller business interpersonal responsibilities is increasing increasingly time. Your time, efforts is now one amongs some status comprise settin, protected perform, [url=http://christianlouboutinsale22.blogspot.com] [b]Christian Louboutin Sale[/b] [/url] Christian Louboutin Sale honesty by way of anti-corruption.
  [url=http://www.thehecklers.org/2009/04/12/first-post/]cheap ugg boots for girls and cheap ugg boots online [/url]
  [url=http://www.gridironclutch.com/gcforum/upload/member.php?u=37630]cheap ugg boots and cheap ugg boots for kids [/url]
  [url=http://terismessageboard.thegrocerygame.com/member.php?608066-seomfwdliiwg]cheap uggs outlet and cheap uggs outlet [/url]
  [url=http://www.memorialwebpage.com/link/submit.php]cheap uggs for kids and cheap ugg boots for kids [/url]
  [url=http://cheapuggboots99.livejournal.com/ ] ugg boots cheap [/url]
  [url=http://uggbootscheap99.blogdetik.com/ ] Cheap Uggs [/url]
  [url=http://uggbootscheap99.beeplog.com/ ] Uggs Cheap [/url]
  [url=http://cheapuggs99.terapad.com/ ] ugg boots cheap [/url]
  [url=http://cheapuggs99.beeplog.com/ ] cheap ugg boots [/url]

 • Pjotr
  Posted 06/05/2010 11:02 am 0Likes

  Goedemorgen!
  Ik werk op dit moment met Entourage op mijn mac, maar krijg deze [w] regel niet voor elkaar. Zijn er mensen die het zelfde probleem hebben?
  Ik hoor het graag!

 • Alex
  Posted 10/02/2009 10:06 pm 0Likes

  Het enige nadeel is dat de gene die de email ontvangt, ook de [w] krijgt te zien. ik maak daarom de letter wit zodat de ontvanger de [w] niet t zien krijgt

 • Jason
  Posted 25/09/2008 11:13 am 0Likes

  RandomHotels.Info -Search for available hotels and motels.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 30/06/2008 4:53 pm 0Likes

  Dag marjolein,
  Volgens mij moet dat met het script van Bram hierboven eenvoudig te regelen zijn, maar ik heb het zelf nog niet aan de praat gekregen.
  Misschien even aan je systeembeheerder vragen om hulp…
  Succes!
  Taco Oosterkamp

 • marjolijn
  Posted 27/06/2008 11:24 am 0Likes

  Weet iemand hoe je kunt instellen dat je [w] mail niet als ongelezen in de wacht op-folder terecht komt? In Outlook kan ik niet vinden hoe ik in de regel kan instellen dat zo’n mail niet een ‘nieuwe’ (=ongelezen) mail is. Dat blauwe cijfertje is irritant, maar de mails die automatisch naar de [w] map gaan tellen ook mee in m’n Ongelezen e-mail waar ik op focus. Heb nl. meerdere mailboxen te beheren dus meestal niet m’n hele mappenlijst zichtbaar. Ik wil het dus wel weten als ik mail heb ontvangen in een van de mappen, maar niet dat het blijkt te gaan om zogenaamd ongelezen email in de [w]folder.
  Ben benieuwd, alvast bedankt.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 23/06/2008 10:11 pm 0Likes

  Hallo Bram,
  Terrific – dank je wel voor de code. Dit lost het probleem van een hoop mensen op. Zelf heb ik er niet zo’n moeite mee om die extra posts te deleten tijdens m’n wekelijks onderhoud, maar waarom zou je als het zo beter kan.
  Het enige is dat ik het nog niet aan de praat krijg. Ben er een tijdje mee aan het puzzelen geweest, krijg geen foutmeldingen ofzo, maar toch werkt het niet.
  Als ik een breakpoint zet wordt die niet getriggerd bij het verzenden van een mail. Is dat een aanwijzing waar ik verder zou moeten zoeken?
  En vind je het goed dat ik, als ik het wel werkend krijg, jouw code ook op http://waiting-for.com zet? Daarmee zou ik nog meer mensen een plezier kunnen doen.
  Hartelijke groet,
  Taco Oosterkamp

 • Bram Veenhof [Microsoft]
  Posted 14/06/2008 8:50 am 0Likes

  Hi Taco,
  Ik vind dit een van de betere tips maar had een probleempje. Als ik eenmaal [w] in mijn mail had gezet werd elk mailtje in die mailthread in mijn waiting for folder gezet.
  Ik heb een Outlook scriptje geschreven dat [w] weer uit je mail sloopt. Op die manier wordt alleen de mail die ECHT wilt in de waiting for folder gezet.
  Hier is het script:
  Private Sub Application_ItemSend _
  (ByVal Item As Object, Cancel As Boolean)
  Set objNS = Application.GetNamespace(“MAPI”)
  Set objInbox = objNS.GetDefaultFolder(olFolderInbox)
  Set objFolder = objInbox.Folders(“_Waiting For”)
  Dim MailItem As Outlook.MailItem
  Dim ItemCopy As Outlook.MailItem
  Set MailItem = Item
  If InStr(Item.Body, “[WF]”) Then
  MailItem.HTMLBody = Replace(MailItem.HTMLBody, “[WF]”, “”)
  Set ItemCopy = MailItem.Copy
  If objItem.Class = olMail Then
  ItemCopy.Move objFolder
  End If
  End If
  End Sub
  Als je dit gewoon in je de macro editor (alt+f11) paste werkt het al.
  Als je nog niet werkt met outlook scripts moet je ook even een signing certificate toevoegen. Hoe dat te doen staat http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa155754(office.10).aspx.
  Thanks
  Bram

 • Irene
  Posted 13/06/2008 12:45 am 0Likes

  Mijn nieuwe werkgever gebruikt (helaas moet ik geloof ik zeggen) Lotus Notes. Ik was in outlook erg gehecht aan mijn “wacht op antwoord” mapje, maar ik krijg het in Notes niet voor elkaar om een regel in te stellen voor uitgaande mail, enkel voor binnenkomende mail.
  Zijn er buiten de oplossing die Tonny aandraagt, nog andere tips om toch een goede regel aan te maken, want ik weet nu al bijna zeker dat ik ga vergeten mezelf in de BCC regel te zetten en dan is handmatig verplaatsen naar de map, misschien wel net zo snel als dat corrigeren

 • ramon fincken
  Posted 12/12/2007 8:18 pm 0Likes

  Gewoon goed gebruik maken van je subject en die taggen helpt al een boel.
  bv: Subject: [Projectnaam]
  als je een paar mapjes in je mail aanmaakt kun je ook auto move instellen en eventueel een flag bij [urgent] of [spoed]

 • PaulW
  Posted 11/12/2007 10:51 am 0Likes

  [W] = New Task – Assign Task en je kan dan ook zeggen wanneer je een reactie terugverwacht en of de persoon al dan niet gereageerd heeft.

 • tonny
  Posted 10/12/2007 10:16 am 0Likes

  In Lotus Notes kun je de geschetste problemen opvangen door van het betrffende mailtje een BCC aan je zelf te sturen en de rule alsvolgt te maken: “when BCC contains tonny AND subject or body contains [w]”

 • Patrick
  Posted 06/12/2007 11:14 pm 0Likes

  Ik heb in outlook een map WachtenOp. En een regel die een kopie van ieder verzonden bericht met de toegewezen categorie ‘Wachten’ hierin plaatst.
  Vervolgens verstuur ik mails voorzien van de categorie wachten (via Opties …) waarbij ik op de reply wacht.
  Hierdoor geen [w] en dus geen vragen.
  Bovendien kun je op deze wijze allerlei mapjes en regels aanmaken.

 • Frank
  Posted 06/12/2007 4:19 pm 0Likes

  Omdat ik zelf (helaas) Lotus Notes moet gebruiken werkt dit mechanisme niet. Door op ‘Send and File’ te klikken, wordt steeds gevraagd wordt in welke mailfolder ik een copietje van de uitgaande email wil bewaren.
  Deze folder heb ik ‘- @WaitingFor’ genoemd en verschijnt zo handig boven in de lijst.
  Ik heb verder gemerkt dat [w] in Lotus Notes sowieso niet zou werken omdat de [ en ] speciale karakters zijn die ik niet kan ‘escapen’.
  Tenslotte, het is misschien een idee om de [w] in de tekst te laten voorafgaan door een zogenaamde ‘signature separator’. Dit is de tekst ‘– ‘ (dus streepje-streepje-spatie) alleen op een enkele regel.
  Veel e-mail programma’s zullen bij het beantwoorden de signature weglaten, dus alles onder de ‘separator’ en daarmee ook de [w]. Hiermee voorkom dat alle antwoorden ook in de @WaitingFor folder komt.
  Natuurlijk kun je hetzelfde bereiken door in het filter ook te testen op de afzender en alleen eigen, uitgaande e-mail op te slaan in @WaitingFor.
  Frank

 • Fokke Zandbergen
  Posted 20/11/2007 4:01 pm 0Likes

  Ik vind het eigenlijk veel handiger om ‘[w]’ in het onderwerp te zetten. Anders heb je namelijk vaak dat een reply op een antwoord van iemand met een [w] (van hem of van jou originele vraag) ongewild op de wachtlijst komt. En de hele mail (incl alle replies erin) langslopen op [w] is ook niets. Dus gewoon lekker in het onderwerp zetten en weghalen uit RE’s is zo gepiept.
  PS: Ik gebruik zelf ‘#’ omdat dat korter is en ook nauwelijks in een onderwerp voorkomt.

 • Hans
  Posted 16/11/2007 5:29 pm 0Likes

  Mijn regel is:
  ALS
  – Mail verzonden én
  – Inhoud bevat “Alvast bedankt”
  DAN
  – Verplaats mailbericht naar folder “Wachten op…”
  Geen [w] benodigd!
  Hans

 • Taco Oosterkamp
  Posted 16/11/2007 4:41 pm 0Likes

  @John – bedankt voor de link, die had ik nog niet gezien.
  Op die site wordt nog als mogelijkheid genoemd om de [w] in een 1 punts lettertype te zetten.
  Misschien kun je ‘m ook wit maken.
  Of in het subject zetten, in plaats van onderaan de body.
  Of verstoppen in een veel langere code, zoiets als [ref:223480[w]] valt misschien wel minder op 🙂
  Of natuurlijk, zoals ik doe, de URL van http://waiting-for.com erachter zetten, dan kan de ontvanger zelf zien waar het om gaat. Daar gaat ook een mooie extra attentiewaarde vanuit, toch?

 • John
  Posted 16/11/2007 3:44 pm 0Likes

  Aardige tip, inderdaad. Ik was ‘m eerder al op het spoor gekomen via de website van The Dave:
  http://www.davidco.com/blogs/kelly/archives/2005/12/great_outlook_r.html
  Toen ik deze Outlook-tip pas gebruikte kwamen meerdere collega’s naar me toe met de vraag “Wat betekent die @wo toch onderaan jouw mails?” Om verwarring (nou ja…) bij externe mails te voorkomen, kun je je geheime filtercode van het scherm af enteren. Scrollen voorbij je handtekening doet de ontvanger toch niet. Iemand andere oplossingen om je [w], @wo, @wf, etc. te verstoppen?

 • Taco Oosterkamp
  Posted 09/11/2007 10:27 am 0Likes

  @Roel – top.

 • Bitfreak
  Posted 09/11/2007 10:22 am 0Likes

  @ Juliette november 1st, 2007 at 1:34:
  “Toelichting: De (automatische) filterfunctie van Thunderbird werkt alleen op *inkomende* mails, niet op uitgaande mails, terwijl dat juist is waar deze hack over gaat.”
  Je kunt uitgaande mail automatisch laten Bcc’en naar een willekeurig adres, bijvoorbeeld je eigen adres (in plaats van alles naar de Sent-map te laten kopiëren). Dat doe ik bij al mijn mailtjes waardoor de mail in m’n Inbox komt en een antwoord van mij op een mail automatisch threaded wordt weergegeven en ik dus vraag en antwoord bij elkaar heb. De thread selecteren en slepen naar een relevante map en klaar; de hele conversatie is op de juiste plaats bewaard.
  Het voordeel van deze auto-Bcc is dat het mailtje als binnenkomend wordt gezien (wat het natuurlijk ook is) en de filters van Thunderbird dus gewoon werken.

 • Roel Willems
  Posted 09/11/2007 9:36 am 0Likes

  Volgens mij is er iets mis gegaan met m’n post van gister (ik kreeg direct een melding dat het bericht dubbel verzonden was). Maar ik heb ook thunderbird zover dat de [w] tag werkt. Ik zal dit weekend de beschrijving posten.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 09/11/2007 6:29 am 0Likes

  Dag Piet Jan, ik reply even per mail.

 • Roel Willems
  Posted 08/11/2007 9:36 pm 0Likes

  Ik heb eindelijk een (goede) oplossing gevonden hoe je in Thunderbird goed gebruik kan maken van de [w] tag!
  Als je voor Thunderbird de [url=https://addons.mozilla.org/nl/thunderbird/addon/1832]”tag the bird” plugin[/url] gebruikt kan je alle berichten (eventueel semi automatisch laten) taggen met keywords.
  Op zich zelf al een erg handige plugin.
  Maar als je nu de [w] tag toevoegd aan berichten en in de instellingen van tag the bird iets aanpast (onder en dan bij Default action: create virtual folder for this tag) wordt het mogelijk een map te maken waar berichten met een bepaalde tag automatisch in geplaatst worden. Om dit te doen klik (linker muisknop) je na de aanpassing in de instellingen op de tag waar je een verzamel map van wil maken. Tag de bird maakt een filter die alle berichten op haalt uit alle mappen/accounts die je onder “select folders to search” ingesteld hebt). De verzamelmap blijft gewoon in het account staan en wordt automatisch up-to-date gehouden waardoor je belangrijke tags (bijv. een map met all [w]-tag berichten) altijd bij de hand hebt.
  Uiteraard ook een ideale plugin als je even snel alle mails die je ontvangen hebt of naar een bedrijf hebt verzonden er bij wil pakken voor je een gesprek in gaat. Of even alle aanmeldingen/inschrijvingen uit je mail archief op te halen.
  Helaas worden tags van tag the bird alleen mee gezonden met een email (verborgen in de header) als je een bericht forward (deze worden dan ook, als je de sendmap toe gevoegd hebt, automatisch verwerkt). Als je toch automatisch alle mail waarop je een respons verwacht (de follow-up) in een map wil hebben kan je dat eenvoudig met een normale filter maken. Zet hiervoor in de body/subject van het bericht wat je verstuurd een [w] tag en maak hier een filter zoals in m’n eerdere comment al beschreven.

 • Piet Jan Koeleman
  Posted 08/11/2007 2:39 pm 0Likes

  @Taco – Laat even weten wat voor afbeeldingen je wilt hebben.
  _ In welke taal (Nederlands en/of Engels)
  _ In welke formaat (jpg, png, gif)
  En dan ook wel belangrijk waar moet ik ze naar toesturen (E-mail adres).

 • Taco Oosterkamp
  Posted 08/11/2007 10:46 am 0Likes

  @Piet Jan – ja dat zou super zijn! Met SnagIt bijvoorbeeld kun je dat uitstekend doen. Bedankt vast.

 • Piet Jan Koeleman
  Posted 08/11/2007 12:45 am 0Likes

  @Taco – Als je afbeeldingen (in het Nederlands en/of Engels) wilt hebben voor gebruik op de Internet pagina moet je het maar even laten weten.
  Die kan ik ook wel voor je maken, al gebruiken wij een zakelijke Windows omgeving zonder veel kleur.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 07/11/2007 9:04 pm 0Likes

  @Piet Jan – dank je wel voor al je moeite! Het staat op m’n lijst om waiting-for.com te updaten. Zodra ik daarmee bezig ga, neem ik jouw tekst mee.
  @Paul – dat heb ik ook geprobeerd, maar dat werkte toen niet. Maar nu ga ik het zeker nog een keer proberen. Thanks.

 • Ietje
  Posted 07/11/2007 7:29 pm 0Likes

  Heerlijk al deze tips voor een digi-beet!

 • Paul
  Posted 07/11/2007 1:30 pm 0Likes

  Ik heb het persoonlijk zo ingesteld dat “move copy to specified folder” naar mijn “waiting for” task copyd ipv naar een aparte folder, anders heb je 2 plekken waar je je “waiting for” acties moet checken.

 • Piet Jan Koeleman
  Posted 06/11/2007 6:24 pm 0Likes

  Daar gaan we dan, misschien wat in een verkorte versie maar ik doe mijn best.
  Eerst even vertellen dat de interface van The Bat zelf omgeschakeld kan worden naar een 20 tal talen en ik dan nog niet het internationale taal bestand heb geinstalleerd.
  Create a new Folder in the account by hitting the ‘Insert’ key. and give it a name like ‘Waiting for E-mail’.
  Make a new filter in the ‘Sorting Office’ for saving a copy of the massage in the ‘Waiting for E-mail’ folder.
  Press Shift-Ctrl-S to open the ‘Sorting Office’. Select ‘Outgoing Mail’ and than ‘New Filter’. In the ‘Name’ field you can enter a name for this filter (Waiting for E-mail). For the ‘Condition’ we are choosing ‘Text contains [w]’. In the Áctions’field we are choosing ‘Copy the massage to a folder and we select the folder we just made.
  Go in the main menu to ‘Options’, ‘Quick Templates’ and ‘New’. In the field ‘Handle’ add [w] and in the field ‘Description’ something like ‘Waiting for E-mail’ and in the ‘General’ area put ‘[W] http://waiting-for.com‘. When you need an new line you can do this by adding an ‘Enter’.
  When you want to put this ‘Quick Template’ in use when you are writing a new E-mail simply type [w] followed by a Ctrl-Space. You shoudn’t type a ‘Space’ between ‘[w]’ and ‘Ctrl-Space’.
  Tot zover mijn bijdrage in het engels.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 05/11/2007 9:19 am 0Likes

  @Piet Jan – helemaal super, en bedankt voor je moeite. Dank je wel!
  Heeft iemand toevallig ook de Engelstalige versie van “The Bat” draaien? En zou die persoon dan een Engelse versie van de handleiding willen maken voor me? Dat zou top zijn.

 • Piet Jan Koeleman
  Posted 04/11/2007 12:34 pm 0Likes

  Hier mijn bijdrage voor het E-mail programma The Bat dat wij gebruiken.
  Maak in het account een map aan voor de berichten die wachten op antwoord.
  Als eerste maken we een nieuwe map aan in het gewenste E-mail account.
  Ga naar het gewenste account en zorg er voor dat dit deze actief is, in de hoofdmap. Druk op ‘Insert’ en geef de naam van de nieuwe map op (Wacht op antwoord / Waiting for E-mail.
  Om er voor te zorgen dat er een kopie van een wacht op antwoord E-mail wordt opgeslagen in deze nieuwe map voegen we een filter aan het sorteercentrum toe.
  Druk op Shift-Ctrl-S om het sorteercentrum te activeren. Selecteer ‘Uitgaande berichten’ en kies voor ‘Nieuw’ In het veld Naam geeft u op ‘Wacht op antwoord’ en bij voorwaarde kiest u voor ‘Tekst bevat [w]’. Bij Acties voegt u de volgende actie toe ‘Bericht kopieeren naar map en als doel map geeft u de net aangemaakte nieuwe map op.
  Ga naar ‘Opties’ en kies hier voor ‘Snelsjabloon’ en vervolgens voor ‘Nieuw’. Vul bij bijnaam in ‘[w]’ en bij omschrijving ‘Wacht op een antwoord’. In het tabblad Algemeen het volgende invullen ‘[W] http://waiting-for.com‘, eventueel gevolgd door een nieuwe regel met ‘Enter’
  Om nu dit alles te laten werken bij het aanmaken van een nieuw E-mail bericht voegd u het volgende aan uw bericht toe [w] gevolgd door Ctrl-Spatie. Let op tussen [w] en Ctrl-Spatie mag geen spatie zitten.
  Op deze manier wordt er een macro uitgevoerd met de naam [w] die de ingevoerde tekst in het snelsjabloon zal toevoegen aan de tekst.
  Een van de mogelijkheden om The Bat geheel naar je eigen hand te zetten. Wij gebruiken zo’n 80 macro’s die het leven een heel stuk simpeler maken (minder type werk).

 • Taco Oosterkamp
  Posted 03/11/2007 9:18 pm 0Likes

  @Albert-Jan, ik wacht nog op een handleiding om dit in Entourage te regelen, dan komt die erbij op de site.
  Ik vind het voor mezelf niet efficient om bij alles wat is afgehandeld m’n wachten op lijst bij te werken. Dat doe ik liever gebundeld, in één keer, tijdens m’n Wekelijkse Onderhoud. Scheelt weer focus.

 • albert-jan
  Posted 01/11/2007 12:50 pm 0Likes

  Ik heb hetzelfde ingericht in Entourage (het MS mailprogramma uit de office suite van mac). Een handtekening “wachten op” zorgt ervoor dat de tag geplaatst wordt onderaan de mail, automatisch wordt een kopie van de mail in de map “wachten op” geplaatst met een label erbij.
  MAAR… erg handige tip (denk ik) is de mogelijkheid om binnenkomende mail ook te screenen op deze tag. Als dus een Reply op mijn mail binnenkomt waar de tag ook in aanwezig is verschijnt een boodschap in mijn mail programma en krijgt de mail ook een label. Zo weet ik direct dat een dergelijke mail in mijn “wachten op” lijst staat, waardoor ik gelijk deze mail daaruit kan verwijderen (of niet… als de taak nog niet klaar is. Dan plaats ik de mail in mijn wachten op folder erbij).

 • Taco Oosterkamp
  Posted 01/11/2007 12:35 pm 0Likes

  Hallo Oscar, altijd weer leuk om te horen dat je er plezier van hebt.
  Mijn wachten op box raakt ook vol met mails uit een mailwisseling waar ooit een [w] in terecht is gekomen. Ik vind dat zelf jammer, maar niet een enorm probleem. Het deleten van een item uit m’n wachten op box kost me nauwelijks tijd.
  Ik doe dat inderdaad ongeveer eens per week, tijdens m’n Wekelijks Onderhoud.

 • Oscar
  Posted 01/11/2007 12:00 pm 0Likes

  Mijn vorige commentaar is corrupt geraakt vanaf het quote-teken….. (verzonden via Safari op PC, misschien een oorzaak)
  Hier komt die nog een keer:
  Taco, dit klink als een geweldige oplossing voor een hardnkkig probleem, helaas is het me in Lotus Note niet gelukt om een rule aan te maken voor verzonden mail, dat kan alleen maar voor binnenkomende mail (grr). Misschien dat iemand anders dit wel is gelukt, want het zou wel gewelig zijn als het zou werken in Lotus Notes.
  Thuis gebruik ik wel Outlook en heb het meteen geprobeerd. Hierbij heb ik gemerkt dat als ik een antwoord stuur op een mail waarin een andere lifehacker deze truuk toepast, mijn antwoord ook in die folder terecht komt (de hele body van de mail wordt gecontroleerd, niet alleen mijn antwoord)
  Ik heb deze hack in het verleden wel handmatig toegepast door de mail in een aparte folder te filen, maar heb ervaren dat ik heel veel vragen stel per email en dat het heel moeilijk is om te voorspellen of iemand antwoord gaat geven of niet. Dat zou dan vragen om een [w] in de mailclosing (die je dan moet verwijderen als je het niet nodig hebt) of een wekelijks controleren van de gehele verzondenitems folder. Ik ben benieuwd naar je reactie hierop.
  Ik lees jullie artikelen met veel plezier en pas er af en toe eentje uit.

 • Oscar
  Posted 01/11/2007 11:44 am 0Likes

  Taco, dit klink als een geweldige oplossing voor een hardnkkig probleem, helaas is het me in Lotus Note niet gelukt om een

 • Roel Willems
  Posted 01/11/2007 11:26 am 0Likes

  @ Juliette, je hebt gelijk. Filters worden alleen automatisch toegepast als er mail ontvangen wordt, niet als het verstuurd wordt. Dus de oplossing zoals beschreven werkt deels. Om het werkend te krijgen moet je handmatig op de “send” map selecteren (zodat je de inhoud ziet) waarna je “Tools” “run filters on folder” klikt. Nu worden de filters wel uitgevoerd op bijv. de send map.
  Ik ga nog eens bekijken of dit te automatiseren is.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 01/11/2007 10:24 am 0Likes

  @Erik – lijkt me een prima plan, vooral in combinatie met zoekmappen. Maar toen ik keek in Outlook 2007 zag ik het dat het nog niet zo simpel is om een vlaggetje te zetten bij een uitgaande mail. In elk geval niet met je toetsenbord.
  @Roel en Juliette – bedankt voor jullie uitzoekwerk, ik lees aandachtig mee en als er een goede oplossing is, zet ik ‘m met alle plezier op waiting-for.com

 • Juliette
  Posted 01/11/2007 1:34 am 0Likes

  @Taco en Roel:
  Ik had net als Roel eerst naar de filterfunctie gekeken, maar deze hack kan jammer genoeg niet via filters werken in Thunderbird (al is Roel het daar schijnbaar niet mee eens).
  Toelichting: De (automatische) filterfunctie van Thunderbird werkt alleen op *inkomende* mails, niet op uitgaande mails, terwijl dat juist is waar deze hack over gaat.
  Als je de filter instelt op de manier die Roel beschrijft zullen dus de mailtjes die je toegezonden krijgt van mensen die de [w] hack gebruiken, gefilterd worden naar de ‘waiting for’ map en niet de mails die je zelf verstuurd met de [w]. Beetje averechts effect.
  Uiteraard kan je handmatig de filters zo nu en dan op de Sent map draaien (wel even filter zetten op ‘Send from = eigen email adres + body/subject contains [w]’), maar de automatische filters werken echt alleen bij mail die binnen komt en het handmatig draaien van de filters gaan mijn inziens juist weer in tegen het gemak van de hack (moet je onthouden en regelmatig handmatig doen).
  Overigens ben ik het met Roel eens dat de filters wel perfect voor andere dingen werken – zelf filter ik bv alle nieuwsbrieven waar ik op geabonneerd ben (sites die nog niet over zijn naar RSS 😉 ) naar aparte mapjes en lees eens in de paar weken deze nieuwsbrieven ipv gelijk als ze binnenkomen. Werkt voor mij als een aardige tijdbesparende hack.
  @Roel – mocht je een manier weten waarmee je de TB filters ook voor uitgaande mail werkend kan krijgen zonder ze handmatig te draaien, dan ben ik uiteraard heel geïnteresseerd om die te horen !

 • Roel Willems
  Posted 31/10/2007 11:33 pm 0Likes

  @ Taco, Met Thunderbird kan je ook eenvoudig in berichten op de [w]-tag filteren. Ik zal morgen een documentje voor je maken met beschrijving en screenshots (ik ga morgen toch al aan de slag voor wat andere handleidingen en posts).
  Voor de mensen die niet kunnen wachten om de [w] tag te gebruiken in Thunderbird:
  Maak eerst een nieuwe map aan waar we de mails met de [w] tag in gaan plaatsen.
  Klik in het hoofdvenster op je accountnaam (de naam die boven je inbox staat) van het account waar je een (in dit geval [w]) filter voor wil maken. er verschijnt nu een soort menu op de plek waar normaal de e-mail box staat. Je ziet de kopjes: E-mail, accounts, advance features.
  Onder advanced features kies je voor “Manage message filters”.
  Klik in het venster wat verschijnt op “new”
  Geeft bij “Filter name” de naam van je filter op. (bijv. waiting-for)
  Laat het vinkje bij “Match any of the following”
  Kies dan in plaats van “subject” voor “body”, laat “contains” staan en vul in het laatste veld [w] in.
  Laat “move message to” staan en selecteer in het blokje er na (waar nu de hoofd inbox van je account staat) de map die we in eerste instantie voor de [w] tags aan hebben gemaakt,
  Door op het plusje te klikken kan je eventueel nog meer acties toevoegen. Die acties worden dan samen met het verplaatsen van berichten die de [w] tag bevatten direct uitgevoerd. Ik persoonlijk gebruik veel tags en kies er dan ook voor om berichten die gefilterd zijn direct van een tag te voorzien.
  Uiteraard kan je ook een aparte map aan maken voor bijv. belangrijke klanten waarin thunderbird via de filters automatisch berichten van die klant of naar die klant in opslaat (en van een tag voorziet). Filters zijn mijn inziens dan ook een van de handigste mail hacks!

 • Han
  Posted 31/10/2007 8:42 pm 0Likes

  Thanxx
  Zeer goede tip. Kan ik zakelijk gezien goed gebruiken. Graag nog meer van dit soort tips.

 • Erik
  Posted 31/10/2007 7:47 pm 0Likes

  In outlook kan je ook met flags werken.
  Bepaal een vlagkleur voor emails in de wachtstand en je klikt op het vlaggetje bij de mail. Ook een manier 🙂

 • Taco Oosterkamp
  Posted 31/10/2007 3:53 pm 0Likes

  @Roy – dank je wel. Zet ik op m’n lijstje om toe te voegen.
  @Marjolijn – leuk om te lezen! Daar doen we het voor. Ik ben blij dat je even reageert dat je er plezier van hebt…
  @Juliette – dank je wel voor de uitgebreide beschrijving. Die past als ik het zo zie niet goed op http://waiting-for.com omdat het niet uitgaat van een [w] in de body van de mail. Weet je misschien een manier waarop dat wél zou kunnen werken in Thunderbird?

 • Juliette
  Posted 31/10/2007 3:44 pm 0Likes

  In Thunderbird werkt het ietsje anders, maar net zo makkelijk met de ‘TB Change From and Fcc on Compose Extension’.
  https://addons.mozilla.org/en-US/thunderbird/addon/762
  Bij elk mailtje dat je verstuurd zie je nu bovenaan een balk staan waarmee je de map kan kiezen waarin (een copie van) de verzonden mail komt te staan. Je kan de originele mail (bij beantwoorden/doorsturen) indien gewenst ook gelijk filen naar dezelfde map.
  Zelf gebruik ik het om mailconversaties bij elkaar te houden: ik file de originele mail in map A en het antwoord ook, maar je kan natuurlijk ook de verzonden mail in een ‘Wacht op’ map zetten.
  N.B.: jammer genoeg lijkt het erop alsof de auteur van deze extensie ‘verdwenen’ is. De extensie is ‘formeel’ niet geschikt voor TB 1.5 of 2.0. Maar.. hij werkt wel zonder problemen daarin als je even de geschikte versie aanpast en/of versiechecking van TB uitzet.
  Hier staat hoe je het versienummer aanpast:
  https://addons.mozilla.org/en-US/thunderbird/discussions/comments.php?DiscussionID=2301&page=1#Item_0

 • Marjolijn
  Posted 31/10/2007 3:39 pm 0Likes

  Goh hé… Ben een beginnende lifehacker maar kan het niet laten al dit soort handigheidjes uit te proberen!
  Cool! Ben blij dat ik jullie site ontdekt heb 🙂

 • Roy
  Posted 31/10/2007 2:49 pm 0Likes

  Met Gmail werkt het op eenzelfde manier, namelijk door bij de instellingen, tabblad filters, eenzelfde tag aan te maken, bv. [w]
  Vervolgens dien je een nieuwe filter aan te maken (zoals de WaitingFor-Email map in Outlook). In plaats van de mailtjes met de tag [w] in een aparte map te zetten, krijgen ze dan een aparte label die je kunt specificeren.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 31/10/2007 2:39 pm 0Likes

  @René – ieder z’n eigen manier die hem of haar het best bevalt.
  Ik kijk zelf m’n lijst liever gewoon eens per week door, tijdens m’n Wekelijks Onderhoud. Ik wil er bij het delegeren niet eens over nadenken of, wanneer en hoe ik iemand zal gaan rappelleren als dat nodig blijkt te zijn. Voor mij is een [w] toevoegen simpeler, helemaal omdat ik een hekel heb aan muiskliks.

 • René
  Posted 31/10/2007 2:30 pm 0Likes

  Ik vind het persoonlijk makkelijker om niet het feit dat ik wacht vast te leggen, maar de eerstvolgende actie. Dat is iemand ergens aan herinneren als je geen antwoord gehad heb, contact opnemen met de klantenservice als je een bestelling niet ontvangen heb etc.
  Zo’n eerstvolgende actie kun je in Outlook 2007 heel makkelijk aan een uitgaande mail hangen met de followup-flag. Twee extra muiskliks en 0 toetsaanslagen is voldoende. Daarna komt de mail vanzelf onder je aandacht als de wachttermijn die je het gegeven hebt is verstreken. En belangrijker: het komt pas onder je aandacht op het moment dat je actie wilt ondernemen en niet eerder.

  • oakley split jacket
   Posted 26/06/2012 10:29 am 0Likes

   Excellent weblog, many thanks a lot for your awesome posts!Extremely regularly I go to this website. It very a great deal is pleasant to me. Thanks the author!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]