Als je naar een restaurant gaat krijg je vaak gratis een mandje brood aangeboden. Waarom geven restaurants gratis brood? Lees ook: 4 goedkopere alternatieven voor superfoods.
Het lijkt een beetje vreemd om mensen zich gratis vol te laten eten met brood voordat ze ook maar iets besteld hebben. Je zou toch zeggen dat het juist de bedoeling is dat mensen honger hebben en daarom meerdere gangen en/of bijgerechtjes bestellen. Restaurants hebben echter een aantal goede redenen om brood aan te bieden.
Historisch element
In tavernes werd vroeger vaak één maaltijd per dag aangeboden op een vast uur en tegen een vaste prijs. Door brood bij de maaltijd te serveren werden de kosten gedrukt omdat mensen dan minder van de duurdere gerechten en ingrediënten zouden eten.
Welkom
Door je bij aankomst gratis een mooie mand met warm brood te geven geeft het restaurant je het gevoel dat je welkom bent. Hierdoor zijn veel mensen geneigd om zelf ook royaler te zijn bij het bestellen of bij het geven van een fooi.
Bezighouden
Als het een tijdje duurt voordat je bestelling op tafel komt, heb je tenminste iets te doen tijdens het wachten. Brood breken, boter smeren, of in olie dopen… Op die manier hoef je niet jaloers naar andere tafels te zitten kijken die al wel hun maaltijd voor de neus hebben.
Trek
Je zou het misschien niet verwachten, maar enkelvoudige koolhydraten in brood stimuleren de productie van insuline. Hierdoor krijg je nog meer trek. En je gaat je waarschijnlijk pas vol voelen van het brood nadat je je bestelling hebt doorgegeven.
Let op
Sommige restaurants geven je brood maar rekenen daar een bedrag voor zonder dit erg duidelijk te maken. En de kosten van ‘gratis’ aangeboden brood worden natuurlijk uiteindelijk doorgerekend in de prijs van de gerechten.
Vlucht volgen
En je hebt ook gewoon honger als je binnenkomt 🙂
Lady Jane
Ha, ha! Doen restaurants alleen maar omdat ze zo kleine porties kunnen serveren voor veel geld!
Comments are closed.