Wat moet je doen als je kind wagenziek is

Als je geluk hebt, hoor je nog net iets als “ik voel met niet zo lekker”. Met een beetje pech heb je het pas door als het te laat is. De bom die elk moment kan ontploffen op je achterbank bestaat meestal uit een mix van kip-nuggets en frisdrank. De vraag is niet of het gebeurt, maar wanneer het gebeurt. Lees hier wat je moet doen als je kind wagenziek is.

Veel ouders leren door ervaring omgaan met het fenomeen wagenziekte. Voor de reizigers met minder ervaring noemen we hier een aantal zaken die je moet weten.

https://lifehacking.nl/onderweg/bijzondere-verkeersregels-in-het-buitenland/

Allereerst is een wagenziek kind iets totaal anders dan die keer dat je studiegenoot misselijk was van de drank en je hem zo snel mogelijk uit je auto wilde hebben. In beide gevallen is er het risico van een smerige auto, maar waar een student z’n hoofd nog uit het raam kan steken, zit een kind vastgesnoerd in een autozitje. Ontsnappen is dan onmogelijk.

Benodigdheden

Dus voordat we ingaan op de stappen die nodig zijn om zo goed mogelijk om te gaan met wagenziekte, noemen we eerst de spullen die je in je auto moet hebben als het noodlot toeslaat:

  • Papieren doekjes. Heel veel.
  • Tapijtreiniger-spray. Het liefst een variant die schuimt.
  • Plastic zakken. Niet heel milieuvriendelijk, maar enorm handig bij het opruimen.
  • Schone kleren. Let wel op dat kinderen snel uit kleren groeien en dat je rekening moet houden met het seizoen.
  • Babydoekjes. Houd ze wel gesloten, aangezien ze uit kunnen drogen.
  • Rubberen handschoenen. Als je er vies van bent.
  • Voor ongeveer 10 euro aan los geld.
  • Een spray luchtverfrisser.
  • Een handdoek.

Dit klinkt als een hoop spullen, maar als je nog een oude rugzak hebt liggen kun je die prima gebruiken voor alle spullen van de lijst.

Nu je alle spullen hebt om voorbereid op pad te gaan, leggen we uit wat je moet doen als iemand wagenziek wordt.

Blijf kalm

Het kan moeilijk zijn om kalm te blijven terwijl er een gekleurde waterval uit de mond van je kind komt, vooral als het in een vrij nieuwe auto gebeurt. Op zulke momenten schommel je als bestuurder tussen een gevoel van medelijden en paniek. Je kunt het beste gewoon kalm blijven en je kind kalmeren, ongeacht hoe erg de rommel is. De kleine is door het incident zelf al vrij overstuur en ongerust, dat wordt alleen maar erger als jij je ook nog druk gaat maken.

Rijd rustig

Je bent misschien geneigd om direct op de rem te trappen en langs te weg te stoppen, of om het gaspedaal in te trappen en naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats te racen. Doe dit niet. Van de hevige bewegingen wordt de kleine waarschijnlijk nog misselijker en kun je uiteindelijk nog meer kots opruimen.

Rijd rustig naar een rustige plek en ruim daar de rommel op, je krijgt de auto toch niet helemaal schoon tijdens de eerste schoonmaakbeurt. Het is daarom ook niet nodig om met meer haast naar je eindbestemming te rijden als je weer de weg opgaat. De dag is al erg genoeg, als je ook nog een boete krijgt voor te snel rijden zijn de rapen helemaal gaar.

Prioriteiten

Maak eerst je kind schoon en daarna pas de auto. Dit klinkt als een logische stap, maar sommige auto-eigenaars vinden het heel erg als hun auto vies wordt, waardoor ze niet gelijk de juiste prioriteiten stellen.

Bij de meeste stops is wel een wasbak bij het toilet waar je je kind kunt wassen. Als ze klein genoeg zijn kun je ze in de wasbak zetten, als ze ouder zijn komen die papieren doekjes en babydoekjes van pas.

Zoek een veilige plek waar je ze uit de auto kan halen. Trek de vieze kleren uit en stop ze in een plastic tas. Knoop deze dicht en stop hem in een andere zak.

Vervolgens begin je met het schoonmaken van je kind. Eerst de papieren doekjes voor het ergste, daarna met de babydoekjes. Als je toegang hebt tot een wasbak, probeer dan je kind zo goed mogelijk af te spoelen. Maak je nu geen zorgen over een volledige wasbeurt, op de plaats van bestemming is er tijd genoeg voor een bad of douche. Het gaat er nu alleen om dat je van de geur af bent. Let op dat je ze goed afdroogt; nat en wagenziek is geen goede combinatie.

Als de kleine schoon is, is het tijd voor de auto. Als de zitjes vies zin, kun je geneigd zijn om deze eruit te halen. Doe dit niet, aangezien je kind alsnog een droog en comfortabel zitje nodig heeft voor de rest van de trip. Het grondig schoonmaken van de zitting is een probleem voor later, het gaat er nu vooral omdat je de achterbank leefbaar maakt voor het vervolg van de reis. Gebruik de papieren doekjes om zoveel mogelijk op te pakken en gooi dit in de plastic zakken. Gebruik de tapijtreiniger en spray meer dan genoeg op het vieze oppervlak. Maak het vervolgens droog met papieren doekjes zodat je kind niet op een natte stoel hoeft te zitten.

Na afloop

Als je op de plaats van bestemming bent aangekomen en je kind is gewassen en heeft schone kleren, is het tijd om je auto en autostoelen goed schoon te maken. Als je niet thuis bent, kun je op zoek gaan naar een wasstraat waar je gelijk je auto kan stomen. Nu komt die 10 euro los geld van pas.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author