Weggeef Woensdag – Getting Teams Done met Holacracy

Onderstaande review is geschreven door Fokke Kooistra, organisatiecoach.

Deze Weggeef Woensdag is er een boek weg te geven, vers van de pers: Getting Teams Done van Diederick Janse en Marco Bogers. Op lifehacking.nl is Getting Things Done al vanaf het begin een verbindend thema geweest. Zoek maar eens op GTD op de site. Maar één van de dingen waar ik in het trainen en coachen van mensen in GTD tegenaan ben gelopen is dat een team van ‘black belt’ GTD’ers nog geen garantie is dat het team als geheel maximaal productief is.

Holacracy – Een kwantumsprong in productiviteit

De missende verbindende schakel voor beter teamwork zou wel eens Holacracy kunnen zijn. Dit boek is een praktische beschrijving van Holacracy, een nieuwe ‘sociale technologie’ voor het besturen en inrichten van een team of een organisatie. Van David Allen (de bedenker van GTD) hoorde ik dat de David Allen Company is gaan werken volgens de principes van Holacracy. David noemt de combinatie van GTD en Holacracy een “one-two punch”: samen maken ze een kwantumsprong in productiviteit mogelijk. Daar wilde ik meer van weten.

In Nederland is Diederick Janse al lange tijd bezig met Holacracy. Ik ontmoette hem voor het eerst bij Impact Hub in Amsterdam. Hij heeft inmiddels bij een aantal organisaties in Nederland implementatie trajecten gedaan. Bij Impact Hub kwam hij Marco Bogers tegen die als trainer vertrouwd is met GTD en samen hebben ze het boek geschreven. Getting Teams Done wil een praktische methode bieden voor teamproductiviteit.

Werken met Holacracy

Het uitgangspunt van dit boek is dat teamproductiviteit niet slechts een optelsom is van individuele productiviteit. Andersom is teamproductiviteit echter net zo min een garantie voor individuele productiviteit. Holacracy is een andere manier van organiseren van je team of organisatie door op een nieuwe manier met spanningen om te gaan. Spanning in Holacracy is het verschil tussen hoe het nu is en hoe het zou kunnen zijn. Spanningen dienen als brandstof om de manier van werken steeds verder te verbeteren.

Door steeds de spanningen te benoemen en werkbaar op te lossen gaat het team als geheel beter functioneren. In veel organisaties wordt het expliciet spreken over spanningen zoveel mogelijk vermeden. In Holacracy worden sturing en leiderschap gedistribueerd, zodat iedereen een leider is binnen zijn eigen rollen. Dit vereist maximale transparantie voor de leden van een team. Maar het maakt het bespreken en aanpakken van spanningen veel gemakkelijker. In GTD termen zijn spanningen namelijk vergelijkbaar met wat David Allen ‘stuff’ noemt.

Daar waar veel verandertrajecten van bovenaf de situatie benaderen met heisessies, mission statements en alignment kiest Holacracy voor een aanpak van onderaf. Uitgaande van de werkelijkheid ga je als team vastleggen wat er werkelijk gebeurd binnen je team en projecten. Die werkelijkheid verbetert door spanningen te adresseren en werkbaar op te lossen.

De overlegstructuur die Holacracy daarbij installeert is simpel maar niet simplistisch. Je hebt een twee-wekelijks of maandelijks roloverleg, een wekelijks werkoverleg en dagelijks een stand-up overleg aan het begin van de dag. Holacracy is in die zin net als GTD niet ingewikkeld, maar wel uiterst effectief. Net als Getting Things Done is Holacracy namelijk niet zozeer een model of een theorie, maar een continue oefening.

Praktisch boek

De opzet van het boek is verrassend: het hele boek is opgebouwd rondom een verhaallijn over een praktijksituatie steeds afgewisseld met een theoretische beschrijving van Holacracy. Dat maakt het boek erg leesbaar. Door deze aanpak blijft de theorie ook beter hangen. En praktisch is het boek ook: Als je wilt kun je door de implementatietips, die je achterin het boek vindt, meteen zelf gaan proeven aan deze nieuwe manier van je team organiseren.

We mogen vandaag 5 exemplaren van het boek weggeven! Geef in onderstaand formulier aan wat jouw grootste frustratie is bij het werken in teams. Volgende week dinsdag maken we de winnaars bekend.

[gravityform id=”19″ name=”Weggeef Woensdag Getting Teams Done” title=”false” description=”false”]

 

Het boek is te koop bij Bol.com als hardcover en ebook (aff. links) en via Academic Service.
Getting Teams Done
Diederick Janse & Marco Bogers
ISBN 9789462200418
208 Pagina’s

 

f11ea8e4322f0d8951d90c2947d27cbbFokke Kooistra heeft een passie ontwikkeld om organisaties en bedrijven te helpen productiever en efficiënter te werken. Die passie draagt hij graag over door erover te schrijven, lezingen, seminars of workshops te verzorgen of mensen 1-op-1 te coachen. Je kunt hem volgen op Twitter en LinkedIn.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

7 Comments

  • Marieke
    Posted 20/12/2013 2:09 pm 0Likes

    Hoi Fokke, zijn de winnaars al bekend? Ben heel benieuwd 🙂

  • Lodi Kuijvenhoven
    Posted 17/12/2013 3:17 am 0Likes

    Als internationaal hulpverlener werkend in een internationaal team met mensen uit verschillende landen en verschillende achtergronden en culturen, alsmede met de lokale mensen hier in Indonesië, treden er uiteraard van tijd tot tijd allerlei verschillende soort spanningen. Vandaar dat ik super geïnteresseerd bent in het boek, hoe we die spanningen kunnen adresseren om de teameffectiviteit te verhogen door deze spanningen werkbaar op te lossen.

  • roos
    Posted 12/12/2013 8:36 pm 0Likes

    hoe wordt duidelijk wie de boeken gewonnen heeft? ik blijf hopen uiteraard.

  • Marieke van der Velden
    Posted 11/12/2013 5:39 pm 0Likes

    Waaaaaaa! Mijn grootste frustraties bij het werken in teams:
    – mismatch qua verwachtingen (‘jij zou toch …?’ ‘oh, heb ik dat echt beloofd?’) en voor je het weet is er een week van kostbare tijd voorbij waarin er niets is gebeurd…
    – deadlines gewoon ‘vergeten’ (sorry, had geen tijd! sorry, dacht dat het niet zo belangrijk was!) zonder enig besef van consequenties voor anderen
    – over de schutting gooi-gedrag: ‘kun jij hier even naar kijken’ staat bovenaan het mailtje dat je geforward krijgt, maar waarmee bedoelt wordt ‘kun jij dit even oppakken, ik heb hier geen tijd voor’.

  • Peter Deckers
    Posted 11/12/2013 4:25 pm 0Likes

    Grootste blunders in teamverband die ik dagelijks zie opduiken op de werkvloer:
    – Miscommunicatie in teams
    – Uitstellen van (strategische) teambeslissingen
    – Silowerken

Comments are closed.