Mjammie: zo bak je de perfecte tosti!

Knapperig geroosterd brood, gloeiend hete gesmolten kaas en een toefje ketchup. Of barbecuesaus. Of mayo. Hoe dan ook: de tosti is een uitvinding van goddelijke proporties. De bereiding lijkt misschien simpel, maar het bakken van de perfecte tosti is helemaal niet zo gemakkelijk. Of nou ja, moeilijk is het ook niet, maar je moet wel het beste recept kennen. En daar helpen wij je uiteraard graag mee.

Gebruik een koekenpan

Je broodrooster of tosti-ijzer kun je linea recta weer opbergen. Natuurlijk, met een tosti-ijzer ligt er binnen een paar minuten een tosti op je bord, maar de lekkerste tosti bak je toch echt in een koekenpan. Oké, het kost iets meer tijd, maar het eindresultaat is echt een stuk beter. O, en kies als het effe kan voor een koekenpan met een dikkere bodem, zodat de warmte beter kan worden verdeeld en je tosti mooi goudbruin wordt.

Koop stevig brood

Of je nou wit of bruin brood kiest, dat is in principe om het even. Belangrijker is de stevigheid van het brood. Laat vers brood daarom bij voorkeur een dagje liggen. Ouder brood is namelijk steviger. Tip 2: als je zelf boterhammen snijdt, maak deze dan niet te dik. Het duurt dan te lang voordat de kaas goed smelt. Met andere woorden: je brood is al aangebakken terwijl je kaas nog koud is. Probeer brood met grote gaten te mijden, aangezien de kaas er dan uitloopt. En hoewel krokante stukjes gebakken kaas HEEL ERG lekker zijn, is het wel zo fijn als er ook nog beetje kaas tussen je tosti zelf zit…

 

Rasp je kaas

Luister: niets is belangrijker dan de kaas! Onderzoek heeft uitgewezen dat kazen met een lage pH-waarde het best smelten. Gelukkig hebben onze Nederlandse kazen een ideale pH-waarde. Geen fan van (jong) belegen? Je kunt ook voor gruyère of manchego kiezen. Of je kunt jonge kaas mixen met een pittige variant, zoals parmezaan. In het kader van het betere smeltwerk raden we je aan de kaas eerst te raspen. Dan smelt-ie namelijk sneller.

Waar smeer je de boter?

We hebben nooit beweerd dat de lekkerste tosti ook per se de gezondste variant is. Zodoende raden we je aan om zowel de binnenkant als de buitenkant van het brood in te smeren met boter of mayonaise. Nee, echt! Als je een laagje op de buitenkant van de boterhammen smeert, wordt de tosti nóg knapperiger. En als je geen boter of mayo in huis hebt, kun je ook kiezen voor een beetje olijfolie.

Met zorg bakken

Nu je de perfecte tosti hebt samengesteld, is het tijd om hem te bakken. Laat om te beginnen de pan op laag vuur goed warm worden. Aangezien je de tosti hebt ingesmeerd met boter, mayonaise of olijfolie hoef je geen boter meer in de pan te doen. Als de pan goed warm is, bak je de tosti zo’n vier minuten per kant op laag tot middelhoog vuur. Gebruik een tang of spatel om de tosti om te draaien. Om ervoor te zorgen dat de tosti mooi gelijkmatig bruin wordt, kun je er tijdens het bakken wat gewicht op leggen, zoals een houten snijplank, of je kunt hem met een spatel flink aandrukken. Daarmee zorg je ervoor dat het brood gelijkmatig op de bodem van de pan wordt gedrukt. Je tosti is klaar als de kaas mooi gesmolten is en het brood goudbruin is.

Loopt het water jou ook in de mond? Waar wacht je nog op!

Wist je dat je een pizza ook het best in een pan kunt opwarmen?

Wat vind je van deze hack?
18Te gek23Leuk4Serieus?5Meh...12Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

1 Comment

  • Harma Schut
    Posted 03/02/2020 4:22 pm 0Likes

    Dat met de Mayo wist ik niet.. Proberen dus!??

Comments are closed.