Zo doe je dat: slechte gewoontes afleren

Iedereen heeft ze: slechte gewoontes. Maar hoe kun je deze slechte gewoontes afleren? Je maakt goede voornemens die je aan het begin van een nieuw jaar voor jezelf formuleert of misschien wel bij je verjaardag. Vaak vormen deze voornemens zich pas wanneer je beseft dat je al drie pakjes leeg gerookt hebt, een pauze halverwege de trap moest nemen of je zelf erop betrapte al zes uur aan het gamen te zijn terwijl er nog klusjes op je wachten. Het is niet gemakkelijk om goede gewoontes aan te leren wanneer we vastzitten in een stramien van slechte gewoontes. Gelukkig zijn er wat trucjes die dit leerproces makkelijker maken.

Verminder je smartphone gebruik met deze truc!

Slechte gewoontes herkennen en bijhouden

Stel je hebt moeite met je impulsen bedwingen. Of dat nou gaat over roken, snoepen, kopen of andere dingen: vaak heb je niet door hoe veel tijd, geld of energie hierin gaat zitten. Deze slechte gewoontes afleren kan een behoorlijke opgave zijn, zeker wanneer je lichaam eraan gewend is geraakt. Probeer de gewoonte die je wil veranderen voor jezelf in kaart te brengen. Hoeveel keer per dag snak je naar een sigaret? Hoe vaak beweeg je eigenlijk per week? En die hele zak chips, moest die per se op?

Gebruik je slechte gewoonte als motivatie

Goed, nu heb je zicht op de handelingen die je normaal gesproken zonder na te denken doet. Koppel aan je slechte gewoonte een positieve actie. Bijvoorbeeld: wil je stoppen met roken? Drink dan telkens als je zin hebt in een sigaret een glas water of eet een appel. Speel je uren games terwijl je huishouden tot halt komt? Spreek met jezelf af bij elke savepoint één klusje te doen, daarna mag je weer verder. Ook voor snoepen werkt dit. Probeer alles met mate te doen door je zin in zoet te vervangen met een fysieke activiteit zoals jumping jacks of opdrukken. Het gaat erom dat je een positieve actie koppelt aan de gewoonte die je wil veranderen. Hierdoor behoud je niet alleen een overduidelijk inzicht (21 glazen water in plaats van 21 sigaretten klinkt toch anders hé?) maar verander je beetje bij beetje iets ongezonds in iets gezonds.

Wees niet te streng voor jezelf

Er is absoluut niks mis met een hele dag op de bank liggen gamen, films kijken of niks doen. En natuurlijk ook niet als je eens de controle verliest en wel die zak chips leeg eet. Wees je ervan bewust waar de grens voor jou persoonlijk ligt en wat er voor jou toelaatbaar is en wat niet. Slechte gewoontes afleren kan alleen wanneer het ook daadwerkelijk voor jou een slechte gewoonte is. Het is jouw leven, jij bepaalt.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?1Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]