Zo kom je het snelst van je keelpijn af

Moeite met slikken, alsof je steeds een hap scheermesjes moet weg zien te krijgen? Een hees stemgeluid? Een strot als schuurpapier? Yep, keelpijn is nogal irritant. Als je een keelontsteking hebt, ga je natuurlijk meteen naar de dokter. Maar als je ‘gewoon een beetje keelpijn’ hebt, zijn er gelukkig een hoop lifehacks die je zelf kunt proberen. 

Gorgelen met zout water

Gorgelen met warm zout water kan je zere keel verzachten. Het zout onttrekt water en slijm aan gezwollen weefsel en helpt daarmee ongemak te verlichten. Het is ook bekend dat zout water bacteriën in de keel kan helpen doden. Maak een zoutwateroplossing met een halve theelepel zout in een vol glas warm water. Laat het zout goed oplossen! Gorgel vervolgens elke drie uur.

Kop op!

Rusten, rusten, rusten – slaap doet altijd wonderen! Helaas kan platliggen je keel echter nog meer doen opzwellen. Probeer je hoofd daarom iets hoger te laten rusten, bijvoorbeeld door een extra kussen te pakken of je bed een standje hoger te zetten. Bijkomend voordeel: de extra hoogte helpt je ook gemakkelijker te ademen. Zodoende hoef je niet met je mond open te slapen, waardoor je keel immers alleen maar verder uitdroogt.

Drinken, drinken, drinken

Wanneer slikken pijn doet heb je helemaal geen zin om veel te drinken. Toch is het erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Als je uitgedroogd bent, kan je lichaam niet genoeg speeksel produceren om je keel gesmeerd te houden. Kies voor water, eventueel met wat citroensap of appelciderazijn. Vermijd zo veel mogelijk cafeïne en alcohol; daarvan droog je alleen maar nóg meer uit.

 

Onbeperkt theeleuten

Naast water kun je ook voor thee kiezen. Warme thee gezoet met honing kan je geïrriteerde keel kalmeren. Honing heeft nog een voordeel als je ziek bent: het kan namelijk je hoest onderdrukken. Kies voor groene thee of kruidenthee, het liefst met salie, kamille, pepermunt, gember of fenegriek.

Wat moet je eten?

Knoflook heeft antibacteriële eigenschappen waarmee je mogelijk infecties kunt bestrijden. Daarnaast werkt kokosolie rustgevend omdat het de slijmvliezen in de keel helpt te smeren. Ten derde noemen we kaneel, dat in de Chinese geneeskunde wordt gebruikt om keelpijn te verlichten. Vergeet ook niet wat keelsnoepjes in te slaan om je keel gesmeerd te houden.

Houd je huis vochtig

Inademen van vochtige lucht kan helpen om je gezwollen keel te kalmeren. Schakel bij voorkeur een luchtbevochtiger in om de hoeveelheid vocht in je woning te op peil te houden. Als je geen luchtbevochtiger hebt, kun je natuurlijk ook gewoon een pannetje water bij de kachel zetten, een warme douche nemen of ouderwets stomen!

Voel je je sowieso niet zo lekker? Lees dan over onze Eerste Hulp-tips bij Griepverschijnselen!

Tell Us What You Think
13Te gek22Leuk1Serieus?13Meh...10Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]