Griepgolf incoming! Tips tegen de griep der griepjes

Het heeft even geduurd mensen, maar de grote griepgolf staat nu echt voor de deur. De komende weken gaan we weer massaal gebukt onder volgesnotterde zakdoekjes en een algeheel gevoel van malaise. Maar Lifehacking heeft je rug! Wij snappen dat griep niet fijn is. Om over dat befaamde mannengriepje (lees: beetje verkouden) maar te zwijgen. Gelukkig zijn er een paar slimme middeltjes uit grootmoeders boek om je lijden te verzachten. Dus wapen jezelf tegen hét 2020-virus met deze tips!

Rust en water

Hoe groot te drang ook is om niet toe te geven aan een beginnend griepje, het is extreem onverstandig om maar door te blijven beuken. Je lichaam heeft ieder brokje energie nodig om tegen het binnengedrongen virus te vechten, en die strijd duurt alleen maar langer als jij korte nachten maakt en de hele dag in vermoeiende vergaderingen zit. Ga dus direct plat!

Bijkomend voordeel: als jij thuis in quarantaine zit voorkom je ook dat je collega’s besmet met jouw rondvliegende griepbacillen. Naast rust is het ook belangrijk voldoende water te drinken (minimaal 1,5 liter per dag). Niet alleen voer je hiermee de afvalstoffen zo snel mogelijk af, ook voorkom je uitdroging. Iets wat vooral op de loer ligt als je last hebt van koorts of diarree.

Tips tegen keelpijn

Je smaakpapillen gaan niet blij worden van deze opties, maar ze helpen wel. Bij keelpijn kun je het beste een glas lauw water vermengen met twee tot drie theelepels zout. Gorgel hiermee en zorg ervoor dat je het hele glas leeg gorgelt (wel uitspugen natuurlijk!) Het zout ontsmet je keel en verzacht de pijn. Een andere (ietwat onsmakelijke) tip: Kook wat water, doe daar twee tot drie eetlepels appelazijn in en meng er wat honing door. Appelazijn doodt bacteriën en schimmels en zorgt daarnaast voor een betere weerstand. Je kan dit dus ook preventief drinken als je een griepje voelt opkomen!

Maagkrampen en/of misselijkheid

De volgende tip valt absoluut in de categorie ‘rare tips van grootmoeder’, maar helpen doet het zeker als je last hebt van maagkrampen. Smeer een klodder (Franse) mosterd op je maag. De mosterd helpt je maag te ontspannen waardoor de krampen en misselijkheid afnemen. Wrijf de klodder mosterd uit in een cirkel op de plek waar je maag zit en dek deze vervolgens af met een vochtig washandje en een oude handdoek. Laat het ongeveer twintig minuten intrekken. Let er overigens op dat je niet te pittige mosterd gebruikt, daar kan je huid niet zo goed tegen.

Zie je het niet zitten om er als een menselijke bitterbal bij te liggen; kamille- en pepermuntthee helpen ook tegen misselijkheid.

Tips tegen hoofdpijn

Een goede griep gaat vaak gepaard met een fikse hoofdpijn, en dat kan behoorlijk verlammend werken. Daar kan je pijnstillers voor slikken, maar als je daar niet volledig afhankelijk van wilt zijn (of het duurt je simpelweg te lang voordat ze werken) kan je het volgende doen: Stop een paar ijsklontjes in een washandje, maak dit nat en leg ‘m op je voorhoofd. Ga in een donkere kamer liggen met je ogen gesloten. Terwijl de kou de pijn verzacht kun je met je gesloten ogen zo ver mogelijk naar links en vervolgens naar rechts kijken. Probeer zo langzaam mogelijk heen en weer te kijken. Je voelt de spieren rondom je ogen en slapen op deze oprekken, waardoor je hoofdpijn minder wordt.

Het magische drankje

Een drankje dat prima helpt bij een verkoudheid: de grog. Dit goedje maak je als volgt: kook wat water en giet dit bovenop stukken grofgesneden gember. Voeg hier het sap van een halve citroen aan toe, doe een kaneelstokje in de mok en roer er twee tot drie theelepels honing doorheen. Maak de grog af met een goede scheut rum of whisky. Na het drinken hiervan slaap je als een roos en de honing, citroen en gember werken ontstekingsremmend, terwijl de rum of whisky ervoor zorgt dat je goed gaat zweten.

Het vitamine C-fabeltje

Als je een griepje voelt opkomen is het verleidelijk om als een bezetene vitamine C-pillen te slikken en kilo’s fruit te eten. Dit helpt echter niets als je de griep al te pakken hebt. Je kunt in dat geval veel beter (zie de eerste tip) voldoende water drinken en veel rust houden. En gezonde voeding is natuurlijk belangrijk, maar omdat de kans groot is dat je eetlust zich op een historisch dieptepunt bevindt, kan je in deze periode maar het beste eten wat je lekker vindt. Enn krijg je écht geen hap weg? Dan is een vruchtensapje altijd nog een optie. Daarmee krijg je naast het nodige vocht ook nog het een en ander aan voedingsstoffen binnen.

Wat vind je van deze hack?
6Te gek20Leuk3Serieus?5Meh...6Stom

About Author

2 Comments

 • Yueh
  Posted 12/02/2020 10:52 am 0Likes

  Aanraden alcohol te drinken als je ziek bent is nogal .. ziek!
  Je lichaam is hard aan het werk om de ziekte te bestrijden. Alcohol afbreken is ook zwaar voor het lichaam en verminderd de weerstand. NIET DOEN DUS!!

  • Bianca Castle
   Posted 07/03/2020 8:36 am 0Likes

   Gewoon genoeg water drinkje, dit grogje drinken voor slapen gaan werkt voor mij echt, zweten! In de ochtend heb je het gevoel dat je een deel ziekte eruit gezweet hebt ✌️🕵️‍♀️

Comments are closed.