Spierpijn? Zo kom je er snel weer van af!

Lekker fanatiek bezig geweest in de sportschool? Op de dag zelf ben je nog supertrots op je doorzettingsvermogen, maar de volgende dag  is de spierpijn niet te harden! Herkenbaar hè? Hier een paar tips om zo goed mogelijk om te gaan met spierpijn.

Rustig aan beginnen…

Doe effe relaxed! Het is verleidelijk om jezelf meteen keihard te pushen, maar als je te snel te veel wilt, kun je jezelf akelig blesseren. Bijkomend voordeel van een rustige start is dat je eerst kunt oefenen op je techniek. Schroom daarnaast niet om een instructeur om hulp te vragen. Die mensen wandelen daar niet voor niets rond en weten meestal wel het een en ander over dit soort dingen.

…en rustig aan eindigen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is uit onderzoek gebleken dat vooraf stretchen geen impact heeft op de hoeveelheid spierpijn na afloop van een work-out. In plaats daarvan raden experts een cooldown aan. Koel bij voorkeur af met een simpele cardio-activiteit, zoals wandelen.

Tukkie doen

Probeer na het sporten een goede nachtrust te pakken. Slaap is cruciaal om zwaar belaste of beschadigde spieren te herstellen. Wacht trouwens ook minstens 48 uur voordat je dezelfde spiergroepen weer aanpakt. Als je die rust niet pakt, kun je spiervermoeidheid of -schade veroorzaken in plaats van spiergroei.

Meer bewegen

Pijnlijke spieren moeten rusten, maar dat betekent niet dat het ‘t beste is om helemaal niets te doen. Probeer bijvoorbeeld een stukje te wandelen of te zwemmen, of volg een yogales. Je wilt bloed naar de pijnlijke spieren sturen om zuurstof en voedingsstoffen te leveren die essentieel zijn voor reparatie.

Koud en warm

De grote vraag bij pijnlijke spieren is of je moet koelen of juist verwarmen. Veel experts zeggen dat indirect koelen (een ijspak gewikkeld in een dunne handdoek) het best is voor onmiddellijke verlichting. Als je na een dag of drie nog pijn hebt, schakel je over op warmte. Kies bijvoorbeeld voor een warm bad om de bloedtoevoer naar het gebied te vergroten en gewrichtspijn te verlichten.

Blijf altijd drinken

Gehydrateerd blijven is belangrijk voor je spierherstel. Water kan onder meer helpen ontstekingen te verlichten en afvalproducten weg te spoelen. Drink trouwens ook gerust een kop koffie; een gematigde hoeveelheid cafeïne kan spierpijn na een training flink verminderen. Maar vergeet niet om daarna met water te hydrateren!

Blijf altijd eten

Door je spieren de juiste voedingsstoffen te geven, kun je het herstelproces versnellen. Stop echter niet bij de snack na de training; je helpt je spieren het best door de hele dag goed en gezond te eten. Hoewel meer onderzoek nodig is, is het aannemelijk dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten ook een bijdrage kunnen leveren, zoals watermeloen, kersensap, ananas en gember.

Ontspan met een massage

Massages zijn niet alleen ontspannend, ze helpen ook spierpijn te verlichten. Niemand in de buurt die je een handje wil helpen? Kies dan voor een zelfmassage met een schuimrol of draag een dag lang compressiekleding om de spieren op hun plaats te houden en de bloedtoevoer te vergroten.

Ook lekker: Trakteer jezelf op een uitgebreide hoofdmassage!

Tell Us What You Think
7Te gek10Leuk3Serieus?5Meh...3Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]