Zo maak je een schandalig lekkere chai latte

Masala chai is een gekruide theedrank die veel wordt gedronken in India. Een chai latte is gebaseerd op deze theedrank en bestaat uit zwarte thee, melk, kruiden en suiker. Er is geen universele chai-kruidenmix of -recept, maar er wordt vaak kardemom, gember, steranijs, kruidnagel en kaneel gebruikt. Klinkt goed, toch? We zetten graag op een rijtje hoe je zelf de lekkerste chai latte maakt!

De thee

Voor een authentieke smaak gebruik je bij voorkeur een Indiase zwarte thee. Assam en Darjeeling zijn de populairste theesoorten, maar in principe kun je elke zwarte thee gebruiken, zelfs je doodgewone Pickwick-theezakjes. Omdat er zo veel smaken worden gecombineerd, hoeft je thee eigenlijk niet eens van de hoogste kwaliteit te zijn.

De kruiden

Het is voor een smakelijke chai latte belangrijk een uitgebalanceerde kruidenmix vinden. Je wilt niet dat een sterk kruid overheerst door bijvoorbeeld te veel kruidnagel te gebruiken. Om de perfecte balans te vinden gebruik je vrij veel verschillende kruiden. Voor ons chai latte-recept kiezen we voor gemalen kruiden, maar je kunt deze natuurlijk ook in z’n geheel kopen, waarna je ze zelf fijnmaalt (dat is vaak nog goedkoper ook).

De ingrediënten

Recept chai latte voor vier personen:

  • 4 kopjes water
  • 3 kopjes volle melk (mag ook kokosmelk zijn)
  • 1/2 kopje bruine suiker of honing
  • 6 zakjes zwarte thee
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 2 kruidnagels
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 2 theelepels zwarte peperkorrels
  • Optioneel: nootmuskaat, steranijs en piment; wees niet bang om extra kruiden toe te voegen!
  • Optioneel: slagroom, als extra laagje zoet boven op je (opgeklopte) melk.

De beste chai latte in drie stappen!

  1. Giet het water in een pan. Voeg de kruiden, bruine suiker (of honing) en de zwarte thee toe. Breng zachtjes aan de kook en laat 10 minuten bubbelen. Haal de pan van het vuur en filter de kruiden eruit met een zeef. Het chai-concentraat is nu klaar. Mocht je meer hebben gemaakt dan je meteen gebruikt, dan kun je de rest laten afkoelen en afgedekt in de koelkast bewaren. Het concentraat blijft tot een week goed.
  2. Terwijl het concentraat op het vuur staat, warm je alvast de melk op. Deze kun je eventueel opschuimen, maar je kunt er ook voor kiezen om straks wat slagroom op je latte te lepelen. Dat maakt je chai latte extra zoet. Zorg er wel voor dat je slagroom mooi luchtig is, zodat die zich uiteindelijk mooi verspreid over de latte en er niet stijf bovenop blijft liggen.
  3. Nu je concentraat, melk en (eventueel) slagroom klaar zijn, kun je alle ingrediënten samenbrengen. Giet een half kopje heet chai-concentraat in een mok. Vul de mok verder met warme melk en laat (eventueel) wat ruimte over voor de slagroom. Ten slotte kun je de chai latte nog garneren met een snufje kaneelpoeder. Serveer goed warm!

Ook handig: Maak zelf zo’n hartje in je cappuccino!

Wat vind je van deze hack?
6Te gek7Leuk0Serieus?1Meh...5Stom

About Author

0 Comment

Geef een reactie