Toffe film gezien?! Zo schrijf je een recensie of review

Dankzij internet en social media heeft iedereen tegenwoordig óveral een mening over, waardoor er nogal wat ruis ontstaat. Hoe zorg je er nou voor dat jouw mening over een film, boek of game (of wat dan ook) gevonden wordt? Dat doe je natuurlijk door een rake recensie te schrijven. Hoe? Let maar op!

In feite kun je alles om je heen reviewen; van muziekalbums tot gasfornuizen. Gelukkig blijft een recensie in de basis vrijwel hetzelfde. Zodoende kunnen we je vrij eenvoudig uitleggen hoe je een recensie schrijft.

1. Waar ga je het over hebben?

Allereerst bepaal je welke aspecten van het fornuis je wilt bespreken. Is de kleur van het fornuis belangrijk? Of vind je het relevanter dat het gemakkelijk schoon te maken is? Het is vrijwel onmogelijk om elk onderdeel te bespreken, zodat deze keuzes enorm belangrijk zijn. Stel dat je een videogame reviewt. In dat geval let je waarschijnlijk op het verhaal, de gameplay, de graphics en de besturing. Van al deze elementen onderzoek je vervolgens of je ze goed of slecht vindt. Houd hierbij ook de doelgroep voor ogen. Een technisch expert wil bijvoorbeeld vaak andere dingen weten dan een leek.

2. Je overkoepelende boodschap

Zodra je het fornuis hebt getest of de game hebt gespeeld, weet je globaal wat je van het product vindt. Het is belangrijk om die boodschap voor jezelf helder te hebben. Wanneer je deze algemene boodschap in gedachten houdt, voorkom je namelijk dat je tijdens het schrijven al te zeer afdwaalt. Bedenk dus goed wat de kernboodschap aan je publiek is.

3. Goede en slechte punten

Nu je weet wat je globaal wilt vertellen, is het zaak die mening te onderbouwen met goede en/of slechte punten. Maar voordat je kunt beslissen of iets goed of slecht is, moet je er eerst achter zien te komen wat je precies bedoelt met ‘goed’ en ‘slecht’. Hou je van games met veel actie of moet het verhaal vooral goed zijn? Een review is uiteindelijk niets meer of minder dan JOUW mening. Pas dus jouw voorkeuren toe op wat je beoordeelt.

4. Onderbouw met voorbeelden

Zodra je alle goede en slechte punten op papier hebt, is het zaak deze te onderbouwen. Waarom was het verhaal slecht? Was het bijvoorbeeld enorm cliché? Of was het onnodig ingewikkeld? Deze bewijsvoering is nodig zodat het publiek snapt waarom jij iets goed of slecht vindt. Zorg dat je ingaat op alle elementen die je bij punt 1 hebt opgesteld, zodat de lezer begrijpt hoe jij jouw mening precies hebt gevormd.

5. Je conclusie

In je conclusie vat je ten slotte je mening nog eens kort en bondig samen. Denk daarbij weer aan die kernboodschap, want hoeveel tijd en liefde je ook in je review stopt, er zullen altijd mensen zijn die alleen de conclusie lezen… Eventueel kun je ook een score aan je conclusie verbinden, bijvoorbeeld uitgedrukt in een aantal sterren.

6. Een voorbeeldstructuur

Vind je het toch nog lastig om te beginnen? Vind je het eng om een recensie te schrijven? No worries, snappen we helemaal. Daarom geven we je vast een simpel basisformat in 3 delen:

  1. Een inleiding die de aandacht van de lezer trekt, duidelijk maakt wat je gaat recenseren en (indien nodig) vertelt wie de maker is.
  2. Paragrafen over de verschillende elementen die je specifiek gaat beoordelen. Hierin verwerk je de plus- en minpunten, die je onderbouwt met voorbeelden.
  3. Een conclusie, waarin je kort de belangrijkste punten uit je review samenvat. Eventueel vul je die aan met een score, zoals een aantal sterren.

7. Check, check, dubbelcheck

Ten slotte check je je review grondig! Niet alleen op schrijffouten, maar ook op inhoud. Komt je kernboodschap goed over? Onderbouw je deze met voorbeelden? Is je conclusie op zichzelf helder genoeg? Bij driemaal ‘ja’ heb je zojuist een goede review geschreven!

Lees ook: Tips om je inspiratie terug te vinden!

Wat vind je van deze hack?
10Te gek5Leuk1Serieus?2Meh...4Stom

About Author