7 tips om je kleding langer als nieuw te houden

Je houdt je kleding natuurlijk het liefst zo lang mogelijk als nieuw. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Je kleren krijgen op dagelijkse basis immers nogal wat te verduren… Wassen, drogen, strijken; geen wonder dat het best lastig kan zijn om je kloffie mooi te houden. Gelukkig schieten wij to the rescue met een paar fijne tips!

1. Laat je kleding luchten

Nadat je kleding hebt uitgetrokken, doe je er goed aan deze ten minste 30 minuten te luchten voordat je ze terug legt in de kast. Doe dat bijvoorbeeld aan een hanger buiten je kast. Het is ook belangrijk om kleding een beetje te rouleren, zodat je items de kans krijgen te ademen en hun vorm terug te krijgen. Trek dus niet elke dag dezelfde jas aan. Oh, en je hangt natuurlijk nooit (maar dan ook NOOIT) natte of vochtige kleren in je kast toch?

2. Vlekken verwijderen

Wees voorzichtig met lotions, make-up en parfum. Niet alleen kunnen deze vlekken op je kleren achterlaten, ze kunnen je kleren ook doen verkleuren. Toch een vlek? Geen nood. Een vlek hoeft een kledingstuk natuurlijk niet meteen te verpesten. Zoek gewoon zo snel mogelijk op hoe je de vlek kunt verwijderen. Houd daarbij ook rekening met de stof van je kleding. Niet elke remedie kan op elke stof toegepast worden.

3. Kleren wassen als een pro

Warm water doet stof sneller slijten. Was dus zo koud mogelijk! Echt: je kleren zullen net zo schoon worden. Kies daarnaast voor een wasprogramma voor delicate stoffen. Toch liever een regulier wasprogramma? Berg kwetsbare items dan op in een waszak. En de laatste tip: bescherm het belangrijke deel van een kledingstuk – de buitenkant – door je kleding binnenstebuiten te wassen.

4. Drogen doe je buiten

Nog erger dan heet water is de hete lucht van je droger! Kies ervoor je kleding aan de lucht te drogen, bijvoorbeeld buiten aan de lijn of binnenshuis op een droogrek. Ruimtegebrek? Je kunt je kleding ook ophangen in de douche. En als je toch je droger wilt gebruiken, kies dan in ieder geval een zo koel en kort mogelijk programma.

5. Instructies lezen en opvolgen

De meeste mensen weten heus wel dat ze de wasvoorschriften in hun kledinglabels moeten volgen. Iets dat veel mensen echter vergeten, is om de gebruiksaanwijzingen op hun wasmiddel te lezen. Gebruik bijvoorbeeld niet te veel wasmiddel, omdat er dan zeepresten achter kunnen blijven. Let ook op het soort wasmiddel. Er zijn verschillende milde wasmiddelen te koop, speciaal voor delicate stoffen.

6. Netjes opbergen

Gebruik zoveel mogelijk brede, gewatteerde kledinghangers, die de stof van de schouders niet uitrekken. Geef de items in je kast ook de ruimte om te ademen. En belangrijk: bewaar kleding nooit in plastic kledingzakken. Het plastic breekt na verloop van tijd af en kan (de kleur van) je kleding beschadigen. PS: Zware truien hang je nooit en te nimmer op! Doe je dat wel, dan rekt de stof uit, waardoor het item vormeloos wordt.

7. Bij nood: oplappen

Het is een trieste waarheid: kleding gaat niet altijd jarenlang mee… Ben je toch nog niet klaar om afscheid te nemen van je favoriete zwarte jeans? Geef ‘m dan gewoon een verfbadje! Ook doe je er natuurlijk goed aan jezelf wat naaitechnieken bij te brengen. Mocht er dan onverhoopt eens een zoom losraken dan hoef je je broek niet meteen weg te doen!

Wat vind je van deze hack?
8Te gek29Leuk1Serieus?4Meh...5Stom

About Author