7 tips om très rapide een otro language zu lernen

I speak English very well, nog niet zo snel maar dat komt nog wel. Een nieuwe taal leren is superleuk, maar het is ook best een klus. Of het nu Engels, Duits, Spaans, Twents of Klingon is, het kost tijd en het kost moeite. Maar met deze tips wordt het een makkie. Of zoals ze in Frankrijk zeggen: un mácqui. 

#1 Duolingo

English mfLaten we simpel beginnen, lekker vanaf je luie stoel. Duolingo is een app voor je smartphone. Geen droge kost, geen trage oefeningen, maar gewoon lekker zinnetjes als Ik ben een man en De kat zit op de fiets (het zijn soms een beetje leipe zinnetjes, ja). Het begint simpel, maar als je wat beter wordt krijg je ook wat serieuzere opdrachten en zelfs spraakoefeningen. Yo soy un gato!

#2 Netflixen

Zo, klaar. Lekker een serietje bingen, dat heb je wel verdiend. Maar waarom zou je die serie in je moerstaal kijken? Vooral Engelse films en series zijn een prima manier om je talenknobbel wat bij te vijlen. Zet de ondertiteling uit en probeer elk stukje dialoog te begrijpen. Spoel ‘m desnoods een paar keer tien seconden terug. Je kunt ook juist de Engelse ondertiteling aanzetten, dan kun je meelezen met wat er gezegd wordt.

Ben je bezig met een andere taal? Er zijn genoeg Franse, Duitse en Spaanse series op Netflix te vinden. Onze ultieme tip: La Casa de Papel, een Spaans stukje binge material over de heist van de eeuw. Supergoeie serie, en supergoed voor je taalgevoel.

#3 Lezen

Luisteren is een ding, lezen is weer iets anders. Makkelijker vaak zelfs. Zet voor de grap eens een buitenlandse nieuws-app op je telefoon, of neem een (proef)abo op een krant of tijdschrift. Lezen geeft je alle tijd om rustig te begrijpen wat er wordt gezegd, en je kunt onbekende woorden makkelijk opzoeken. De echte diehards kunnen naar de bieb gaan om daar een stapeltje anderstalige boeken te lenen. Misschien niet geschikt voor wie de Nederlandse literatuur al amper begrijpt (we hear ya), maar het is het proberen waard.

#4 Telefoon

Ook zonder de BBC-app of Duolingo kun je je telefoon gebruiken om een andere taal te leren: verander gewoon de taalinstellingen. Je moet haast wel in het Engels gaan denken als je elke keer dat je je scherm unlockt een stortvloed aan Engelse termen over je heen gespoeld krijgt. Scheelt ook weer als je hem per ongeluk ergens laat slingeren: het duurt nét even iets langer voor iemand zijn weg naar je privéinformatie heeft gevonden.

#5 Práát met mensen

Als je een beetje basiskennis van je gloednieuwe vocabulaire hebt ontwikkeld, is het tijd om de wijde wereld in te trekken. Je leert een taal pas écht goed als je hem dagelijks spreekt. Al die apps zijn leuk, maar niemand praat natuurlijk zoals in een leerboek. Praten met echte mensen zorgt ervoor dat je feeling krijgt voor de kleine nuances die elke taal rijk is.

Probeer als het even kan ook met kinderen te praten. Die zitten een beetje op hetzelfde niveau als jij: ze kennen een hoop woorden en snappen hoe een zin werkt, maar ze hebben nog moeite met het toepassen van de vele regels. Net als jij. Je kunt er ook voor kiezen om een taalbuddy te nemen, een native speaker die je live, of via bijvoorbeeld Skype, kan voorzien van de broodnodige tips & tricks.

#6 Neem les

We wilden er niet mee beginnen, want hoe basic is deze tip, maar het is wel een goeie: wil je een taal leren, neem taalles. Professionele begeleiding en uitleg zorgt ervoor dat je sneller begrijpt waarom een regel een regel is, en een uitzondering een uitzondering. Woordjes kan je uit je kop leren, maar grammatica en zinsbouw zijn echt een stuk makkelijker als je het leert van een pro, het liefst eentje die ook nog een native speaker is. Kost een paar duiten, maar dan heb je ook wat.

#7 Ga er wonen

Makkelijker gezegd dan gedaan (probeer maar), maar wel de tip van de eeuw. Zo’n vakantie van acht dagen aan de playa waarbij je leert hoe je bier moet bestellen of de rekening moet vragen is leuk en aardig, maar als je een paar maanden of langer in het betreffende land vertoeft ontkom je er echt niet meer aan om de taal te spreken. Mik vooral buiten de grote steden, want door al die toeristen spreken de meeste city dwellers wel een woordje over de grens. Het hoeft niet permanent te zijn: een stage of studie, een cursus voor je werk of een paar maanden freelancen zijn goede redenen om Nederland even achter je te laten en de wijde wereld in te trekken.

Handige apps:
Wat vind je van deze hack?
3Te gek7Leuk4Serieus?4Meh...8Stom

About Author