Wapen jezelf tegen (jawel) corona-internetcriminelen

Alsof de ellende rondom het coronavirus nog niet groot genoeg is, grijpen internetcriminelen de chaos massaal aan om eens flink business te doen. Inderdaad, dat is dus gewoon dieptriest doekoe schuiven over de rug van een in onzekerheid verzuipend Nederland. Voorbeeldje: criminelen sturen een nepmail rond vanuit Unicef met de vraag of je wilt doneren. En dat wordt zo goed gedaan dat het zeer eenvoudig is om erin te trappen. Wij leggen je uit hoe je deze oplichterij herkent en zelf niet meer genept kunt worden.

Kijk goed naar de e-mail

Internetcriminelen weten héél goed wat ze doen. Ze maken mailtjes zeer precies na, alsof het écht van Unicef komt. Toch zijn er wat dingen waar je zo’n mail aan kan herkennen. Kijk bijvoorbeeld naar de aanhef: als er “Geachte klant” staat, in plaats van “Geachte meneer/mevrouw” en daarna jouw achternaam, is het hoogstwaarschijnlijk een nepmail. Bedrijven als Unicef zullen je namelijk altijd met je eigen naam aanspreken in hun communicatie.

Kijk ook naar waar het mailtje vandaan komt; de e-mail van de afzender. Een bank of Unicef zal nooit een gratis mailbox gebruiken zoals @Gmail, Hotmail of Outlook. Kijk bijvoorbeeld naar een mail van de Rabobank, die zal dus altijd afkomstig zijn van een @rabobank.nl-account. Nou weten veel cybercriminelen dit ook, dus ze doen er alles aan om je ook via dit adres een loer te draaien. Staat er niet toevallig @uniceff.nl? Of @rabobanck.nl?

Wat ze ook vaak gebruiken in de mails zijn links. Je weet wel, een blauw tekstje waar je op kunt klikken om doorverwezen te worden naar een andere site. Deze linkjes zien er vaak niet verkeerd uit, maar toch zijn ze niet altijd even betrouwbaar. Het beste wat je bij zo’n linkje kunt doen is even je muis op de link te plaatsen, zonder te klikken. Linksonder in je beeldscherm zal in het klein een blokje komen met waar de link je naartoe zal brengen. In het geval van bovenstaand linkje word je naar de homepage van Lifehacking.nl verwezen, retebetrouwbaar dus!

Let tot slot ook op zaken als een rare zinsopbouw, onjuist taalgebruik en de vraag om persoonlijke gegevens. Zie je dit? Dan is het een neppe e-mail!

En dan de neptelefoontjes

Het is logisch dat wanneer je gebeld wordt, je de telefoon opneemt. Als je diegene die belt niet kent, is het soms moeilijk om in te schatten wat de beller zijn of haar bedoeling is. Hou bij een onbekende beller altijd in het achterhoofd dat het om een crimineel kan gaan. Zit je bijvoorbeeld bij de ING-bank, dan zou je best eens gebeld kunnen worden door een zogenaamde medewerker die zich (al dan niet in gebrekkig Nederlands of Engels) aan je voorstelt en claimt dat er “een probleem” met je account is. Diegene vertelt je dat er iets mis is gegaan en dat je je persoonlijke gegevens nogmaals door moet geven, zoals bijvoorbeeld je inloggegevens of rekeningnummer. Wat doe je dan? Ophangen natuurlijk! Banken zullen hier namelijk nóóit om vragen. Zoek op internet het telefoonnummer van je bank op controleer of ze je echt gebeld hebben.

Wanneer je gebeld wordt door je bank met het verhaal dat je een prijs hebt gewonnen, en alleen nog even je rekeningnummer hoeft na te lopen, is het ook tijd om op te hangen. Waarom zouden banken vragen naar je rekeningnummer terwijl dat allemaal in hun systeem staat? Precies.

Blijf scherp op alles wat met Corona te maken heeft

Antivirusboer Bitdefender claimt dat er in maart al bijna een vervijfvoudiging van het aantal digitale aanvallen wordt waargenomen ten opzichte van een maand eerder. Daaronder vallen niet alleen bovenstaande “traditionele” vormen van oplichting, ook tal van jongeren zouden zich thuis doodvervelen en zoeker wat vermaak in de vorm van zogenoemde DDoS-aanvallen. Iets waardoor bezorgdienst Thuisbezorgd onlangs nog werd platgelegd. Daarnaast wordt er rondom Corona door professionelere criminelen op allerlei manieren gepoogd geld uit je zak te kloppen. Bijvoorbeeld door je via mail, social media of telefoon een aanbod voor een vaccin tegen het coronavirus te doen, of geheime informatie over de verspreiding aan je te verkopen.

Gebruik hierbij dus ook alle bovenstaande tips, maar luister toch vooral naar je gezond verstand. Als er een vaccin tegen het virus wordt gevonden zal dit altijd via de officiële kanalen gecommuniceerd worden, en betaal hier dus nooit voor als het je via dubieuze wegen wordt aangeboden.

Wat vind je van deze hack?
13Te gek4Leuk2Serieus?0Meh...1Stom

About Author